Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Ranking Factors 2024 volgens Semrush

Het bedrijf achter de populaire SEO-tool Semrush heeft onlangs een 99-pagina’s tellende studie uitgebracht over de Ranking Factors in 2024. Dit document biedt inzichten die mogelijk invloed hebben op jouw SEO strategie voor het komende jaar. 

Ben je benieuwd welke factoren volgens Semrush de meeste invloed hebben op jouw website? Mijn naam is Sjors, en samen gaan we deze studie ontleden. Ontdek welke ranking factoren naar mijn idee het meest cruciaal zijn. En hoe je deze inzichten in de praktijk kunt toepassen. 

Moet je jouw SEO strategie voor 2024 aanpassen volgens Semrush bevindingen? Hier lees je welke factoren naar mijn idee belangrijk zijn en welke je kunt negeren. 

Gerelateerde artikelen van Sjors:

Over Mij – Sjors Goemans, en Ranking Masters

Ik ben Sjors Goemans, de CEO en oprichter van Ranking Masters. Met ruim twaalf jaar ervaring in SEO en het succesvol opzetten en verkopen van drie online marketing bedrijven, kan je stellen dat ik een echte kenner ben op SEO gebied. . 

Bij Ranking Masters zetten we ons in voor duurzame groei en het bouwen van robuuste online fundamenten voor onze klanten. In de snel veranderende wereld van SEO is het essentieel om voortdurend bij te blijven. En daarom ben ik dieper gedoken in de uitkomsten van de Semrush-studie “Ranking Factors 2024”. Wat kunnen we leren van deze studie?

Semrush en de “2024 Ranking Factor” studie

Semrush staat bekend als toonaangevend leverancier van SEO-tools. Dit bedrijf is expert in het bieden van data en inzichten voor iedereen die serieus met SEO bezig is. Hun recente studie, “Ranking Factors 2024“, is het resultaat van uitgebreid onderzoek en analyse.

Semrush benadrukt in de studie dat het meten van de relevantie van individuele ranking factoren en de impact van een enkele factor complex is. Ze hebben geen toegang tot dezelfde data als Google en weten niet exact hoe Google bepaalde gewichten toepast op deze factoren.
De “Ranking Factors Study 2024” van Semrush heeft 65 potentiële rankingfactoren onderzocht. Deze factoren zijn onderverdeeld in categorieën zoals:

 • Content gerelateerd
 • Backlinks
 • URL- en domein
 • On-SERP-factoren
 • Gebruikerservaring (UX)
 • Gebruikers signalen

De studie biedt een gedetailleerde analyse van hoe deze factoren correleren met zoekmachine-ranglijsten. Aan de hand van deze informatie ontstaan mogelijk inzichten die kunnen inspireren tot nieuwe SEO-strategieën en discussies.

Heb je behoefte aan meer gedetailleerde inzichten over specifieke SEO-onderdelen? Onze specialisten bij Ranking Masters staan klaar om je verder te helpen.

Belang van content kwaliteit en relevantie

De “Ranking Factors Study 2024” benadrukt het cruciale belang van content kwaliteit en relevantie bij het behalen van een hogere positie in de zoekmachine. Dit gaat niet alleen om de hoeveelheid content, maar vooral om de waarde die deze tekst biedt aan de gebruikers. De inhoud moet informatief, nuttig en betrouwbaar zijn.

Simpel gezegd, de tekst op je website moet waardevol zijn voor de mensen die het lezen. Het moet antwoorden bieden op hun vragen, problemen oplossen of informatie verstrekken die ze zoeken. Het is als het schrijven van een boeiend boek – mensen blijven lezen voor het boeiende verhaal, niet voor het aantal pagina’s.

Stel dat je een website hebt over gezonde voeding. In plaats van simpelweg veel tekst te schrijven over algemene voedingsinformatie, kun je artikelen maken zoals “10 Superfoods die je immuunsysteem versterken” of “Hoe je gezonde maaltijden kunt bereiden in 30 minuten.” Deze specifieke, nuttige inhoud trekt meer bezoekers aan en zorgt voor hogere rankings, omdat het relevant is voor zoekopdrachten.

Kwalitatieve content is als het bieden van waardevolle antwoorden aan je publiek, en dit was, is, en blijft een van de hoekstenen van een succesvolle SEO-strategie.

De rol van backlinks en autoriteit

Deze studie onderstreept de cruciale rol van backlinks en autoriteit bij het beïnvloeden van de Google rankings. De data wijst uit dat deze ranking factor onveranderd belangrijk gebleven is bij SEO. 

In de studie wordt aangetoond dat websites met een sterker backlinkprofiel de neiging hebben om hoger te ranken. Dit komt omdat Google backlinks beschouwt als aanbevelingen en tekenen van autoriteit. Websites die door anderen worden aanbevolen, worden als betrouwbaarder beschouwd en hebben daardoor meer kans om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen.

 • Probeer kwalitatieve en relevante backlinks van gerelateerde websites te krijgen.
 • Creëer waardevolle en deelbare inhoud die andere websites graag willen linken.
 • Wees voorzichtig met spammy backlinks, want deze kunnen schadelijk zijn voor je ranglijst.
 • Monitor je backlinkprofiel regelmatig om ongewenste links te identificeren en te verwijderen.

Een sterk backlinkprofiel blijft een belangrijk onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Het heeft nog steeds een aanzienlijke invloed op de prestaties van een website in zoekmachines. Het advies is om te blijven werken aan het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks om je online autoriteit te versterken en je ranglijst te verbeteren. 

Gebruikerservaring en E-E-A-T

Wat is het belang van gebruikerservaring en E-E-A-T-factoren (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness) in SEO? Deze factoren spelen een belangrijke rol bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een website en de kwaliteit van de content.

Vertrouwen is het sleutelwoord in E-E-A-T volgens Google, dus het is van belang om voortdurend het vertrouwen in je website te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door beoordelingen en reviews op je website te tonen.

Hoewel de correlatie voor auteurschap op de pagina volgens de studie van Semrush laag is, vermelden de Search Quality Evaluator Guidelines van Google expliciet dat de autoriteit, ervaring en expertise van een auteur of website van invloed kunnen zijn op de beoordeling van de content.

Bij Ranking Masters zien wij dat het in sommige gevallen loont om aandacht te besteden aan de vertrouwenssignalen met betrekking tot auteurschap. Hier zijn enkele voorbeelden van stappen die je kunt nemen om de E-E-A-T van je content te verbeteren:

 • Beoordeel je content op vertrouwenssignalen (vermelding van de auteur, ervaring en expertise, informatie over opleiding, certificering, bronnen, gebruikersrecensies) met betrekking tot auteurschap.
 • Wijs je content toe aan auteurs met autoriteit en reputatie in het vakgebied.
 • Nodig invloedrijke personen en experts uit om deel te nemen.
 • Maak gebruik van schema markup om Google te helpen verbanden te leggen.

Het belang van technische optimalisatie en gebruikerservaring

Technische elementen zoals Core Web Vitals, HTTPS en andere technische aspecten hebben volgens het onderzoek van SEMrush niet zo’n sterke correlatie met zoekmachine-rankings als andere factoren. Desondanks wijst SEMrush toch op het belang van een betere gebruikerservaring op je website. 

Technische elementen kunnen namelijk invloed hebben op de beslissingen van gebruikers. Het bepaalt of ze iets kopen, op de pagina blijven of vertrekken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website technisch gezond is. Dat elementen goed inladen en bijvoorbeeld afbeeldingen duidelijk zichtbaar zijn.

Zo kan een lage engagement rate, door een slechte gebruikerservaring, op de eerste plaats een negatieve invloed hebben op je bezoekers. Die laten duidelijk merken niet tevreden te zijn met wat ze voorgeschoteld krijgen. Op de langere termijn zal dat ook aan Google een signaal zijn dat de verkeerde pagina hoog in de ranking staat.   

Je kunt tools zoals Semrush’s Site Audit gebruiken om regelmatig technische problemen op te sporen en oplossingen te krijgen.

Content elementen

Content bestaat niet enkel uit tekst, ook uit afbeeldingen en video’s. Volgens de studie van Semrush dragen deze elementen bij aan een betere gebruikerservaring en kunnen bijdragen aan betere rankings. 

Afbeeldingen en andere visuele elementen breken de tekst op en zorgen voor een betere pagina-ervaring. Dit kan leiden tot langere tijd die bezoekers op de pagina doorbrengen, wat positief is voor SEO.

Mijn visie is dat het verstandig blijft om ook in 2024 afbeeldingen te gebruiken. Afbeeldingen verrijken de tekstuele en maken het scrollen door een pagina aantrekkelijker voor gebruikers. 

Structured data

Structured data of gestructureerde gegevens (Schema Markup) zijn belangrijk voor SEO. Het is een methode om aan Google duidelijk maakt welke verschillende elementen er op de pagina te vinden zijn.

Enkele voorbeelden van gestructureerde gegevens:

 • Product Schema Markup
 • Review Schema Markup
 • Organisatie Schema Markup
 • Artikel Schema Markup
 • FAQ Schema Markup
 • Evenement Schema Markup

Met Schema zorg je ervoor dat Google in de code van je pagina heel duidelijk ziet wat er op de pagina staat. 

Hoewel sommige pagina’s zonder (veel) content elementen hoog kunnen ranken, draagt de toevoeging van afbeeldingen en Schema Markup zeker bij aan een betere gebruikerservaring en kan het de algehele ranking verbeteren. 

Het is een balans tussen informatieve tekst en visuele elementen die de pagina aantrekkelijk maken.

Conclusie: mijn inzichten uit de Semrush study 2024

De “Ranking Factors 2024” studie van Semrush biedt een bron aan informatie voor SEO-professionals en website-eigenaren. Het belangrijkste inzicht dat uit de studie naar voren komt, is dat SEO een complex ecosysteem is waarin talloze factoren een rol spelen bij het bepalen van de Google rankings.

Semrush benadrukt terecht dat het meten van de exacte impact van individuele rankingfactoren moeilijk, zo niet onmogelijk is. Dit omdat we geen toegang hebben tot dezelfde data als Google. Het algoritme van Google is buitengewoon geavanceerd en past verschillende gewichten toe op diverse factoren.

Ik deel het inzicht van Semrush dat SEO meer is dan de som van individuele ranking factoren. Het is als het samenstellen van een complexe puzzel, waarbij elk stukje bijdraagt aan het geheel. Daarom benadrukt de werkwijze van Ranking Masters het belang van het grotere plaatje. Met onze ervaring en groot netwerk aan klanten in uiteenlopende niches, zien we wat wel en niet werkt.

Hoewel sommige factoren in de studie een lagere correlatie met rankings vertonen, betekent dit niet dat ze genegeerd moeten worden. Backlinks, bijvoorbeeld, blijven van cruciaal belang voor autoriteit en geloofwaardigheid. Ik adviseer om een uitgebalanceerde aanpak te hanteren, waarbij zowel technische optimalisatie als gebruikerservaring worden geoptimaliseerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een voortdurend evoluerend vakgebied is, en wat vandaag werkt, kan morgen anders zijn. Daarom is het van essentieel belang om flexibel te blijven en bereid te zijn om bij te leren en aan te passen. De “Ranking Factors 2024” studie biedt waardevolle inzichten, maar het begrijpen van het grotere plaatje en het blijven experimenteren en testen zijn de sleutel tot SEO-succes.

Klaar om in 2024 met SEO de top van Google te bereiken? 🚀

Bij Ranking Masters staan we klaar om je te helpen. Onze experts begrijpen de complexiteit van SEO en hebben de kennis om iedere website naar de top te brengen. 

Laten we samenwerken aan jouw succesverhaal in 2024. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Ranking Masters je kan helpen om bovenaan in Google te komen en daar te blijven. Het is tijd om je SEO-strategie naar een hoger niveau te tillen. 📈💼

Neem contact op met Ranking Masters en domineer de zoekresultaten in 2024!

 Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEM specialisten in de Benelux. Al sinds 2010 kun je hem 's nachts wakker maken voor de meest uitdagende SEM vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn bijna 25-koppige team van SEM specialisten diverse klanten en merken om hun online marktaandeel te vergroten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse