Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

6 tips en trics voor interne links

Teveel website-eigenaars verwaarlozen interne links ten gunste van andere on-page optimalisaties. Wist je dat interne links de keyword rankings van je website kunnen opkrikken? Interne linkbuilding alleen al kan de SEO prestaties opkrikken. Interne links helpen zoekmachine crawlers je inhoud te indexeren, te begrijpen en te promoten.

Wat zijn interne links precies?

Interne links worden gebruikt om pagina’s op je website met elkaar te verbinden. Zowel zoekmachines als mensen gebruiken links om website informatie te vinden. Gebruikers navigeren door je site door op links te klikken, zoekmachines gebruiken links om door je site te navigeren. Een pagina zonder links wordt niet getoond.

Interne links verschillen van elkaar: naast links op je homepage, menu en productpagina’s kunnen links ook in je content worden opgenomen. Die links worden contextuele links genoemd. Contextuele links leiden je gebruikers naar relevante en boeiende inhoud. Bovendien stellen ze zoekmachines in staat de waarde van de inhoud van je site in te schatten op basis van de relevantie ervan. Het aantal interne links dat een relevante pagina krijgt, is in lijn met hoe inhoudelijk de pagina lijkt voor zoekmachines. Als gevolg daarvan zijn effectieve interne links essentieel voor je SEO strategie.

Waarom zijn interne links kritisch voor Google?

Google en andere zoekmachines hechten veel waarde aan interne links. Google gebruikt links om websites en website content te vinden en te ranken in zoekresultaten. Google ziet een post of pagina met veel links als essentieel of van hoge waarde. Interne en externe links tellen beide mee.

Soorten links binnen een website

Je website heeft waarschijnlijk verschillende soorten interne links.

 • Links in menu’s. De hoofdnavigatie links van je website zijn het meest cruciaal. Deze staan permanent in de kop van je website. Ze zijn meestal ingedeeld in productcategorieën, toonaangevende diensten of belangrijke onderwerpen. Deze interne links tonen gebruikers je belangrijkste pagina’s.
 • Links in de voettekst. Net als navigatie links zijn voettekst links consistent te vinden op alle pagina’s van je website. Ze moeten naar relevante pagina’s op je website verwijzen. 
 • Links in de content van je website. In-tekst links zijn hyperlinks binnen de informatie op een website. Ze worden vaak gebruikt in een SEO blog. In plaats van belang aan te geven of te helpen bij de navigatie, leiden interne in-text links de gebruikers naar relevante informatie. In-text links worden ook gebruikt om de pagina autoriteit te verhogen.

Waarom gebruik maken van interne links?

Aan het opnemen van interne links op al je webpagina’s zijn veel voordelen gebonden:

 1. Ten eerste verbeteren gunstige interne links de gebruikerservaring op je website. Dit geldt vooral voor bezoekers die je website voor het eerst bezoeken. Als je het bezoekers gemakkelijker maakt om door je website pagina’s te navigeren en snel de informatie te krijgen die ze nodig hebben, helpt dat om een goede gebruikerservaring te behouden en de customer journey te versterken.
 2. Interne links verhogen de betrokkenheid van de consument op je website. Interne links verkleinen de kans dat een gebruiker nog eens een andere website of een zoekmachine bezoekt om de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft. 
 3. Langere pagina sessies en meer paginaweergaven zijn het gevolg van doeltreffende interne links. Bezoekers van je website blijven langer op je pagina als je gebruik maakt van de juiste interne links. In dat geval zal Google begrijpen dat de consumenten de informatie krijgen die ze nodig hebben en dat het materiaal de moeite waard moet zijn om te bekijken.
 4. Interne links geven lezers meer informatie in blogberichten. Je kunt je gebruikers helpen nog meer te weten te komen over je goederen, diensten of onderwerpen door links op te nemen naar verdere relevante blogartikelen op je website.
 5. Het positieve resultaat van veel interne links naar diepere pagina’s (bijvoorbeeld blogs van hoge kwaliteit) is dat het de reputatie van je merk voor kennis van de industrie verhoogt in de ogen van de gebruikers.
 6. Ook kunnen oudere blogartikelen gekoppeld worden aan nieuwe artikelen. Geen enkele blogpost zou gepubliceerd mogen worden zonder interne links naar relevante informatie. Na het publiceren van een nieuwe blog, identificeer je eerdere, relevante blogs en link je naar de nieuwe content. Hoe dieper je nieuwe pagina in de opzet van je site is opgenomen, hoe langer het zal duren voordat crawlers de pagina bereiken maar zolang er interne links zijn, kunnen ze de pagina indexeren. 

To do: repareer gebroken links

Interne links kunnen als het ware ‘breken’ als je oude content wijzigt of url routes verandert. Sommige CMS’en zorgen voor redirects als je cruciale onderdelen wijzigt, maar dit gebeurt zeker niet altijd. Het is van vitaal belang om regelmatig link-onderhoud te plannen en gebroken interne links te repareren. Gebruikers en crawlers van zoekmachines kunnen 404 pagina’s te zien krijgen. Dat verstoort de gebruikerservaring en laat je website er verwaarloosd uitzien, waardoor Google minder geneigd is je pagina’s te ranken.

Ben je op zoek naar meer to do’s en wil je zelf aan de slag met SEO of huur je liever een SEO consultant in voor jouw website? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse