Linkbuilding

Gespecialiseerd in SEO voor bedrijven gevestigd in Nederland!

Bel ons direct

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Linkbuilding (links bouwen)

Gespecialiseerd in SEO voor bedrijven gevestigd in Nederland!

Bel ons direct

Linkbuilding

Linkbuilding is een ongelofelijke belangrijke, maar helaas nog steeds vaak onderschatte SEO techniek. Veel mensen die zelf aan de slag gaan met linkbuilding Amsterdam worden dan ook vaak op keiharde wijze geconfronteerd met de werkelijkheid. Deze is dat linkbuilding door de jaren heen niet alleen nog belangrijker, maar ook nog complexer is geworden. Daar waar vroeger elke link naar je website nog aanzien werd als een positieve stem door Google is dat tegenwoordig zeker en vast niet langer het geval. Mede omwille van deze reden en om vervelende valkuilen te vermijden is jouw linkbuilding uitbesteden een prima keuze.

Neem contact op

Dé #1 in SEO

Gegarandeerd resultaat

Data Driven

Transparant

Een aantal van onze linkbuilding klanten…

Klantcases

Influencer Marketing Platform

Juulr | 325% Omzetgroei

Bekijk Case Study

Verhuurmakelaar

Premiumhousing | 40k Omzetgroei per maand

Bekijk Case Study

Beauty webshop

KeratineHaarproducten | 700% Omzetgroei

Bekijk Case Study

Meer informatie over Linkbuilding

Linkbuilding is een van de belangrijkste onderdelen binnen je SEO marketing strategie. Naast het optimaliseren van je website voor zoekmachines zijn links of verwijzende domeinen een doorslaggevende factor voor Google om jouw plaats in de page ranking te bepalen. Linkbuilding is niet moeilijk als je weet waar je moet beginnen. Start daarom vandaag nog met een solide linkbuilding strategie en breng je website naar de top 10 in de zoekresultaten.

Waarom linkbuilding?Waarom kiezen voor linkbuilding?

Stel je eens voor dat je een kapsalon begint. Je hebt de juiste kennis en ervaring om van de zaak een groot succes te maken. Je onderneming staat of valt echter met aanbevelingen van klanten. Op internet werkt het net zo. Je kunt een website hebben die voor wat betreft de zoekmachines volledig geoptimaliseerd is maar zolang anderen je website niet bezoeken en aanbevelen neemt Google het niet serieus. Hoe meer kwalitatief sterke websites naar jouw website verwijzen (backlinks), des te hoger Google jouw website zal waarderen. En een goede waardering leidt automatisch tot een hogere pagerank. Daarom is linkbuilding de sleutel om een hogere pagerank te realiseren.

Wat zijn kwalitatieve backlinks bij linkbuilding?

Wanneer er veel websites naar jouw website verwijzen dan heb je in de ogen van Google een populaire website. De ene backlink is echter de andere niet, het is belangrijk om daar bij linkbuilding rekening mee te houden. De waarde van een link is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk dat de website waar de backlink op geplaatst is, een betrouwbare en liefst populaire site is. Je hebt niets aan backlinks op onbekende websites of sites met een slechte reputatie. Daarnaast zijn er nog een aantal kenmerken die een link een goede backlink maken.

Anchor tekst en kwalitatieve linkbuildingDe ankertekst

De ankertekst is het stukje tekst waar je op klikt om de externe pagina te openen. Dit is vaak een gedeelte van een zin die in verband staat met de pagina waar de tekst naar verwijst. Zo kan bijvoorbeeld ‘goedkoop laminaat laten leggen’ als ankertekst dienen voor de link naar jouw pagina over het laten leggen van laminaat. De ankertekst bevat bij voorkeur een populair zoekwoord of een deel van jouw paginatitel waardoor de backlink van toegevoegde waarde is en in waarde stijgt.

Verband tussen backlink en pagina

Een backlink is waardevol wanneer er een relevant verband is tussen de backlink en de pagina waar deze naar verwijst. Een backlink in een tekst over de aanschaf van een nieuwe fiets moet ook daadwerkelijk verwijzen naar relevante informatie voor de lezer die een nieuwe fiets zoekt en niet naar een autozaak. Wanneer er geen logisch verband is, daalt de link in waarde. Zoekmachines zijn tegenwoordig zo slim dat ze deze vorm van linkbuilding oppikken en meenemen in hun oordeel. Jouw website wordt dan teruggezet in de ranking.

Het aantal links op een pagina

Wordt er in een tekst naar tientallen andere websites verwezen? Dan schaalt Google deze backlinks lager in dan wanneer er naar slechts twee of drie websites gelinkt wordt. Een backlink heeft dus een grotere waarde wanneer er alleen naar jouw website verwezen wordt. Nog beter is het wanneer er in 1 tekst meerdere keren naar jouw website wordt verwezen, zonder dit te overdrijven. Zeker wanneer meerdere websites dit doen, zal Google jouw website steeds hoger waarderen.

linkbuilding betekenisDe website die de backlink plaatst

Bij linkbuilding is niet alleen de populariteit van de website belangrijk ook de activiteit en traffic op de website is van belang. Zo is een backlink op een website die constant up to date gehouden wordt van grotere waarde dan een link op een verouderde site. Populaire website die up to date zijn en vaker worden bezocht, zijn dan ook een goede plek om backlinks naar jouw site te plaatsen. Google kwalificeert dit en plaatst jouw website vervolgens hoger in de ranking.

De voordelen van backlinks

Linkbuilding is niet alleen goed voor de ranking van jouw website in de Google zoekmachine. Goede backlinks zorgen naast zoekmachine optimalisatie ook voor meer traffic naar jouw website. Meer traffic maakt het mogelijk om meer omzet te genereren. Bijvoorbeeld door meer leads te genereren of meer aankopen in je webshop te realiseren. Bovendien zorgen backlinks ervoor dat jouw reputatie binnen jouw vakgebied wordt vergroot. Hoe meer sites naar jouw website linken, des te meer waarde wordt er aan jouw expertise gehecht. Dat maakt linkbuilding een onmisbaar onderdeel van jouw marketingstrategie.

Linkbuilding begint met goede content

In het begin van dit artikel vergeleken wij linkbuilding met het verkrijgen van meer klanten voor een kapsalon door de aanbeveling van andere klanten. Je kunt echter pas met de kapsalon starten als je de zaak op orde hebt anders zullen de reviews overwegend negatief zijn. Zo geldt dat ook met een website. Maak om te beginnen een overzichtelijke website met waardevolle, relevante en keyword geoptimaliseerde content. De kans is groot dat mensen naar jouw website willen verwijzen als de informatie die jij biedt relevant is en een meerwaarde vormt voor de lezer.

Linkbuilding met natuurlijke backlinks

Je spreekt van natuurlijk link gedrag wanneer men spontaan jouw content deelt, omdat deze interessant is. Je kunt hier rekening mee houden bij het schrijven van jouw teksten. De meeste mensen zoeken op internet naar informatie omdat ze een oplossing zoeken voor hun probleem. Jij kunt met relevante waardevolle content deze oplossing bieden. Is de content relevant, waardevol en origineel? Dan heb je een grote kans dat deze spontaan gedeeld zal worden, wat jou waardevolle backlinks oplevert. Zo werk je aan linkbuilding zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen.

Linkbait als linkbuilding strategie

Er zijn manieren om natuurlijke backlinks een duwtje in de rug te geven. Je gebruikt hierbij je content om mensen naar je site te lokken, bait betekent dan ook aas. Dit werkt het best op Social Media waar mensen gewend zijn om met een druk op de knop content te delen. Er zijn verschillende invalshoeken waarop je deze vorm van linkbuilding kunt inzetten. Deze methode staat of valt natuurlijk wel met de kwaliteit van jouw content.

Drie manieren om binnen jouw linkbuilding strategie natuurlijke backlinks te genereren:

 • Laat mensen iets winnen
 • Geef iets gratis weg
 • Speel in op humor

Laat mensen iets winnen

Mensen willen altijd wel iets winnen. Je ziet niet voor niets zo vaak share, like & win acties voorbij komen op Social Media. Zorg er wel voor dat je geloofwaardig blijft. Kies voor mooie prijzen en kom je beloftes na. Alleen als mensen zien dat je ook daadwerkelijk prijzen weggeeft, zijn ze bereid om vaker deel te nemen aan jouw acties. Zo werken ze ongemerkt niet alleen aan jouw naamsbekendheid, maar ook aan jouw ranking in de zoekmachines.

Geef iets gratis weg

Als het gratis is, kunnen mensen het vaak niet weigeren. Biedt daarom jouw kennis aan in een gratis e-book of geef samples weg van jouw product. Op die manier kunnen potentiële klanten laagdrempelig en vrijblijvend kennismaken met jouw producten of diensten. Is hun interesse eenmaal gewekt, dan zal dit sneller leiden tot leads. Wees niet bang dat mensen niet meer willen betalen voor jouw diensten of producten als je iets gratis weggeeft, in de meeste gevallen smaakt het juist naar meer. Je kunt ook kiezen voor een ‘wallet opener’ waarmee je jouw doelgroep vraagt om een relatief bescheiden bedrag in te leggen om een gratis product te ontvangen. Denk aan de verzendkosten of administratiekosten. Het is in ieder geval altijd goed voor jouw linkbuilding en linkprofiel wanneer zij jouw actie met hun netwerk delen.

Speel in op humor

Of het nu gaat om filmpjes of afbeeldingen: humor valt altijd goed al valt over smaak soms wel te twisten. Mensen liken en delen humoristische content vaak nog voor zij naar de herkomst hebben gekeken. Kies echter altijd voor humoristische content die onschuldig is en niet afdoet aan jouw professionaliteit. In het beste geval kies je voor een filmpje of afbeelding die gelinkt kan worden aan jouw product of dienst om het een meerwaarde van plaatsing mee te geven. Niets biedt zoveel verwarring als een uitzendbureau dat opeens hilarische baby filmpjes plaatst.

linkbuilding bureauLinkbuilding voor beginners

Een goede website kan dus voor natuurlijke backlinks zorgen. In de meeste gevallen zal je echter actie moeten ondernemen om backlinks te realiseren en is een linkbuilding strategie vereist. Er zijn diverse manieren waarop je vandaag nog met linkbuilding kunt starten. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte methodes. Pak het echter rustig aan. Wie in een korte tijd opeens veel backlinks genereert, wordt door Google met argusogen bekeken. Dit kan invloed hebben op je linkprofiel waardoor je juist daalt in de ranking van de zoekmachines.

Zes eenvoudige manieren om meer backlinks te genereren als linkbuilding strategie:

 • Wees actief op social media
 • Linkbuilding met LinkedIn
 • Gastbloggen op externe websites
 • Deel je kennis op forums
 • Ruil je product of kennis voor een review
 • Sponsor een goed doel

Wees actief op Social Media

De eenvoudigste manier om backlinks te realiseren is door het starten van een bedrijfspagina op Social Media. Als je serieus bezig bent met linkbuilding, mag je Social Media eigenlijk niet links laten liggen. Facebook, Twitter en Instagram zijn uitstekende platformen om, potentiële, klanten te bereiken. Google neemt jouw activiteiten op Social Media ook mee bij het indexeren en positioneren van jouw website of platform. Bovendien zijn Social Media ideaal om jouw website en business te promoten. Je bereikt immers een groot publiek tegen veelal geringe kosten.

Linkbuilding met LinkedIn

Met een bedrijfspagina op LinkedIn kun je eenvoudig een link leggen naar jouw website. Bovendien kun je op deze pagina relevante content plaatsen waar je backlinks in kunt verwerken. Jouw contacten op LinkedIn kunnen deze content vervolgens eenvoudig onder hun eigen contacten verspreiden. Google weet veel gedeelde content op waarde te schatten en zal dit belonen met een hogere ranking. Zo past LinkedIn uitstekend binnen jouw linkbuilding strategie.

Gastbloggen op externe websites

Populaire websites bieden vaak de mogelijkheid om een gastblog te plaatsen. Je schrijft dan gratis een blog over een onderwerp binnen jouw vakgebied. De website plaatst vervolgens jouw blog met een linkje naar jouw website. Een voorbeeld is de website van Schrijven Magazine. Zij bieden gastbloggers de mogelijkheid om een blog te plaatsen over taal, schrijven en aanverwante onderwerpen in ruil voor een backlink. Op deze manier bereik je een groter publiek dan normaal terwijl het ook gunstig is voor jouw linkprofiel, dit maakt het een waardevolle linkbuilding activiteit.

linkbuilding uitbestedenDeel je kennis op forums

Op forums verzamelen zich vaak veel mensen met bepaalde vragen binnen jouw vakgebied. Dit is de ideale plaats om jouw kennis in te zetten voor linkbuilding. Natuurlijk plaats je in jouw reactie een linkje naar jouw website. Doe dit niet te opzichtig en verstrek alleen relevante content. Als je alleen maar linkjes plaatst zal dit al snel als spam beschouwd worden en kan je reactie worden verwijderd. Een inhoudelijk goede reactie met een linkje naar achtergrondinformatie zal eerder als waardevol worden beoordeeld en niet worden verwijderd.

Ruil je product of kennis voor een review

Verkoop je een bepaald product? Overweeg dan eens een influencer jouw product of dienst cadeau te doen in ruil voor een review. Je kunt er ook voor kiezen om jouw kennis te delen in een e-book en deze te laten beoordelen door verschillende online recensenten. In de meeste gevallen zullen zij op hun website een link plaatsen naar jouw website. Wees je er wel van bewust dat er ook negatieve reviews kunnen volgen. Influencers zijn zo populair omdat ze authentiek zijn en hun publiek een eerlijke beoordeling geven. Dit maakt een review echter alleen maar interessanter binnen je linkbuilding strategie.

Sponsor een goed doel

Het is goed voor je imago, je bekendheid en je linkprofiel: het steunen van goede doelen. In ruil voor sponsoring bieden goede doelen vaak enige ruimte op hun website of promotiemateriaal aan. Een backlink bij een gerenommeerd goed doel is goed voor je linkprofiel en dus ook goed voor je ranking bij Google. Door een goed doel te steunen bereik je dus meerdere doelen binnen je marketing en linkbuilding strategie.

Linkbuilding: wat je vooral niet moet doen

Zoekmachines worden steeds slimmer in het beoordelen van backlinks. Het wordt daarom steeds beter opgemerkt als er ‘een luchtje’ aan een backlink zit. Linkbuilding dat niet voldoet aan de regels van Google wordt daarom bestraft. In het slechtste geval wordt je website volledig uit de zoekresultaten verwijderd. Het is daarom belangrijk je linkbuilding strategie af te stemmen op de regels zodat je enkel de vruchten hiervan kunt plukken. Vervolgens dus ook zaak om de regels goed in de gaten te houden en eventuele wijzigingen in de spelregels tegen het licht te houden.

Zaken die je linkbuilding strategie ondermijnen

Sommige linkbuilding activiteiten voldoen wel aan de richtlijnen van wat mag, maar blijken in de praktijk toch niet effectief te zijn. Eerder noemden we bijvoorbeeld al een plotselinge stijging van het aantal backlinks dat jouw website heeft. Daarnaast is het ook niet verstandig om veel backlinks te plaatsen op jonge websites of steeds opnieuw voor dezelfde ankertekst te kiezen. De inhoud van de website waar je backlinks op plaatst, moet ook in verband staan met jouw website. Het heeft dus geen zin om lukraak backlinks te plaatsen. Dit zal namelijk nooit of te nimmer leiden tot een plek in de top 10 van Google en is dus zinloos als linkbuilding activiteit.

Linkbuilding activiteiten die Google bestraft

Het is niet verstandig om links te plaatsen op websites met een slechte reputatie vanwege spam of op websites die gehackt zijn. Tot slot is het af te raden om speciaal websites te bouwen om te kunnen cross linken. Dit zijn stuk voor stuk linkbuilding activiteiten die Google afstraft in de pageranking indien zij daarachter komen.

Linkbuilding activiteiten die je nooit moet doen:

 • Betalen voor geautomatiseerde linkbuilding
 • Links plaatsen op websites met een slechte reputatie (spam)
 • Links plaatsen op gehackte websites
 • Websites enkel creëren voor crosslinking

linkbuildingOok interne links tellen binnen linkbuilding

Tot nu toe hebben we binnen linkbuilding alleen gesproken over backlinks, maar ook interne links vormen een onderdeel van de linkbuilding strategie. Met interne links wordt het verwijzen van de ene naar de andere pagina binnen jouw website bedoeld. Zo kun je vanaf je landingspagina bijvoorbeeld linken naar een relevante blog, je tarieven of een contactpagina. Ook kan je in een blog de lezer wijzen op een ander interessant artikel door een link te plaatsen. Wanneer je dit een onderdeel maakt van je linkbuilding strategie, heeft de interne linkstructuur een positieve invloed op je pageranking.

Een goede interne linkstructuur is een onderdeel van linkbuilding. Een geoptimaliseerde website met een goede interne linkstructuur:

 • Is overzichtelijk
 • Is hiërarchisch ingedeeld
 • Is gebruiksvriendelijk
 • Is snel
 • Bevat waardevolle content

linkbuilding strategie Ranking MastersLinkbuilding strategie checken

Ben je tevreden over je linkbuilding strategie? Check je website dan eens met een gratis online SEO check tool. Zo krijg je niet alleen inzicht in de optimalisatie van je website, maar kun je ook kijken hoe je scoort op het gebied van linkbuilding. Zo kun je bijvoorbeeld met de gratis online SEO check tool MOZ eenvoudig zien of je huidige linkbuilding strategie werkt en of je niet te veel slechte backlinks hebt. In het artikel SEO check: verhoog eenvoudig je pagerank op Google lees je meer over dit onderwerp en worden tips en trucs gegeven om jouw website volledig te optimaliseren. Door onze linkbuilding tips te volgen komt ook jouw website in de top 10 ranking van Google!

Daag jij ons uit voor je volgende project?