Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Betekent ChatGPT het einde van Google!?

Betekent ChatGPT het einde van Google!?

Komt er een einde aan het Google Search tijdperk door de komst van ChatGPT? Is het nog wel nodig om door tien verschillende zoekresultaten te browsen, als je het antwoord op je vraag van A.I. chatbot krijgt? Ik vroeg het aan ChatGPT zelf. En die stelt me in ieder geval gerust. Maar dat er door de komst van A.I. een aantal dingen staan te veranderen, lijkt wel zeker te zijn. Ik heb me de afgelopen weken verdiept in in ChatGPT en dit zijn mijn bevindingen.

Terug naar het begin van ChatGPT

Er is op deze site al meer over geschreven, maar het kan natuurlijk dat jij de afgelopen twee maanden onder een steen hebt geleefd. Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een A.I. chatbot die is ontwikkeld door OpenAI. Het is een taalmodel dat getraind is op een grote hoeveelheid tekstdata van het internet en is ontworpen om te communiceren met mensen in natuurlijke taal. Dit model maakt gebruik van machine learning technieken om te begrijpen wat iemand zegt en om daarop te reageren. 

Dit kan worden gebruikt voor een breed scala van toepassingen, zoals:

 • het beantwoorden van vragen, 
 • het genereren van tekst, 
 • en het voeren van gesprekken.

Het specifieke model dat OpenAI heeft ontwikkeld is een Generative Pre-trained Transformer (GPT) model. Dit staat bekend staat om zijn vermogen om tekst te genereren die op menselijke tekst lijkt. 

Door het gebruik van GPT, kan ChatGPT een variëteit van vragen beantwoorden en complexe zinnen begrijpen. Dit maakt het een veelzijdig model voor conversatie. Het is ook een flexibel model dat aangepast kan worden aan specifieke toepassingen of industrieën. Bijvoorbeeld, door het model te trainen met specifieke tekstdata uit een bepaalde branche, zoals de medische of financiële sector. 

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Wat ChatGPT zo gevaarlijk/goed maakt

De afgelopen weken heb ik me bezig gehouden met het vinden van toepassingen voor ChatGPT. En ik kan niet anders dan concluderen dat het echt heel erg goed werkt. Dit zijn een aantal voorbeelden.

1. Makkelijk in gebruik

Het is heel simpel om een vraag te stellen en het antwoord is vaak precies wat je zoekt. Ik stelde bijvoorbeeld de vraag; “Wat moet ik meenemen als ik een weekendje naar Texel op vakantie ga?” Het antwoord? Beoordeel dat zelf maar:

antwoord van chatgpt

Stel ik diezelfde vraag aan Google, dan krijg ik een pagina met zoekresultaten. Bovenaan de zoekresultaten staan dan ook nog eerst advertenties voor vakanties naar Texel. Iets waar ik met ChatGPT geen “last” van heb.

zoekresultaat van google

Daar komt nog eens bij dat het resultaat in Google bovenaan staat door SEO. Hierdoor is het antwoord vaak erg uitgebreid. Het algoritme van de zoekmachine heeft nu eenmaal content en context nodig. 

2. Gesprekken voeren als een dialoog

ChatGPT is bijzonder goed in het voeren van een gesprek en onthoudt wat er eerder is besproken. Zo kan je een vraag verder verdiepen. Op de vraag of Bali of Thailand beter is als vakantie bestemming, volgt een antwoord met de pluspunten van beide bestemmingen. 

Deze vraag kan je opvolgen met de opmerking dat je vanaf Schiphol wil vertrekken. Waarop het antwoord volgt dat Bali een rechtstreekse vlucht is en Thailand waarschijnlijk met een tussenstop moet. Chat GPT onthoudt het gesprek en gaat daarop door.

3. ChatGTP kan coderen 

Er zullen nu developers zijn die zich even achter de oren krabben. Ik vroeg aan ChatGPT om in PHP code een tool te maken voor mijn website. Omdat ik graag weddenschappen plaats op Amerikaanse sporten zoals basketbal, zoek ik een eenvoudige calculator die bookmaker odds kan converteren van decimaal (Europees) naar moneyline (Amerikaans). 

coderen met chatgpt

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van functionaliteiten die ChatGPT uniek maakt. En er kan nog veel meer. Maar is dat dan genoeg om Google te vervangen? 

ChatGPT het einde van Google?

Deze vraag heb ik aan ChatGPT zelf gesteld en het antwoord is verrassend.

chatgpt het einde van google

Chatbots en A.I. zullen eerder een aanvulling zijn op zoekmachines zoals Google en niet noodzakelijk een vervanging. 

En ik zie ook wel waarom. Tot nu toe is ChatGPT niet altijd betrouwbaar geweest met de antwoorden die het geeft. Waar je in Google Search antwoorden met elkaar kunt vergelijken, krijg je bij Chat slechts één antwoord. 

Dit antwoord kan ook verkeerd zijn. Wanneer de interpretatie niet helemaal goed is gegaan, of de informatie waarop het antwoord is gebaseerd niet helemaal juist is, zal het antwoord ook niet kloppen. Je kan de antwoorden dus niet 100% vertrouwen. 

Naast vertrouwen is er nog een tweede beperking ten opzichte van Google. De dataset waarop ChatGPT is getraind is volgens eigen zeggen; “meer dan 40GB tekst, met name de Common Crawl-dataset, die bestaat uit miljarden webpagina’s”.  

Dit betekent dat de model een grote hoeveelheid taal- en contextuele kennis heeft verzameld, waardoor het in staat is om op een natuurlijke manier te communiceren.

 

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak


De zoekmachine van Google is constant het internet aan het crawlen en de data aan het indexeren. 

“The Google Search index contains hundreds of billions of webpages and is well over 100,000,000 gigabytes in size.”

Deze dataset staat dus niet in verhouding tot die van ChatGPT. Iets wat mogelijk in de toekomst wel veranderd als ‘real-time’ training mogelijk wordt.

Wat maakt Google uniek

Er zijn simpelweg een aantal punten waarop Google het wint van ChatGPT. Wat ik net al aanhaalde is de dataset van Google vele malen groter. Maar er zijn meer verschillen.

Aanbevelingen en verwijzingen

Zo mist ChatGPT aanbevelingen en verwijzingen naar bedrijven of websites. Op de vraag; “Wat is de beste massage salon in Breda?”, volgt het antwoord:

tekortkomingen chatgpt

Met dit antwoord schiet je als consument natuurlijk helemaal niets op. Je wilt op basis van beoordelingen weten welke massagesalons er in de buurt zitten. Daar hoort een telefoonnummer en een link naar de website bij. 

Informatie van een betrouwbare bron

Google stelt alles in het werk om resultaten te baseren op betrouwbare bronnen. Met de E-A-T update is daar al veel verbetering in gekomen. 

Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar antwoorden op medische vragen. Je hebt al dagen last van je keel, moet ik naar een dokter. Hier wil je een antwoord van een arts die mogelijke oorzaken benoemd en met een goed advies komt. 

ChatGPT is niet betrouwbaar genoeg om dit soort vragen te beantwoorden. Er is geen mogelijkheid antwoorden te vergelijken en ook niet om de bron te controleren. Wat dat betreft heeft Google nog steeds een grote voorsprong.

Heeft SEO in de toekomst nog wel zin

Daar ben ik zeker van. Dat zeg ik niet omdat ik een SEO bureau heb, maar omdat Google nou eenmaal Google is. Of er dingen gaan veranderen? Ja, ook daar ben ik zeker van, maar dingen veranderen altijd. Of zoals de Griekse filosoof Heraclitus het zo mooi zei, “Het enige constante is verandering”. 

Google Search staat ook niet stil. Je ziet nu al dat Google steeds meer antwoorden uit een pagina zelf haalt en direct in een snippet laat zien. Of zelfs al tijdens het intypen van de search query.

google featured snippets geven antwoord op de vraag

Er blijven updates volgen aan het zoekalgoritme van Google, met als doel de resultaten beter te maken. Doordat informatie sneller en completer getoond wordt, zal dit een positieve invloed hebben op de tijd die iemand nodig heeft om een aankoop te doen. Dit telt vooral voor producten of diensten waarop men zoekt in Google.  

Zeg nou zelf, als het grootste bedrijf ter wereld zich bedreigd had gevoeld door een nieuwe techniek, dan had het deze techniek koste wat kost gekocht. 

SEO wordt makkelijker dankzij ChatGPT

Na de afgelopen uitvoerig experimenteren met deze nieuwe techniek, zie ik als ondernemer ook weer nieuwe kansen. Het meest voor de hand liggend is het creëren van content. Je kan aan ChatGPT vragen dit voor je website te doen. 

Echter is dat niet de kwaliteit die ik op mijn websites zal plaatsen. De teksten zijn onvoldoende onderscheidend van de concurrentie en er zijn fouten die steeds terugkomen.

 • Onjuiste feiten, verkeerde jaartallen, namen en dergelijke
 • Gebruik van u en je in dezelfde tekst, iets wat vooral voor de lezer heel storend is 
 • Veel herhaling van tekst, alinea’s zijn onvoldoende onderscheidend van elkaar  

Maar dat neemt niet weg dat er andere mogelijkheden zijn, zoals het vinden van zoekwoorden en het creëren van een outline voor je pagina. 

chatgpt en seo

SEO is hierdoor nog interessanter geworden, de mogelijkheden zullen de komende jaren verder toenemen. 

Mijn advies, gebruik ChatGPT als een aanvulling op de handelingen die je nu ook al doet. Dubbelcheck alle uitkomsten met beschikbare SEO tools en misschien wel je belangrijkste raadgever, Google zelf. Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEM specialisten in de Benelux. Al sinds 2010 kun je hem 's nachts wakker maken voor de meest uitdagende SEM vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn bijna 25-koppige team van SEM specialisten diverse klanten en merken om hun online marktaandeel te vergroten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Background clouds
  Het Ranking Masters team
  Bottom curve

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse Arrow icon