Nu de meeste stof weer is neergedaald sinds de introductie van AI taalmodel of conversatie-AI ChatGPT, is sinds 1 september 2023 nu ook Google Bard in Nederland beschikbaar. In dit artikel duik ik dieper in op Google Bard.
Samen ontdekken we wat de mogelijkheden zijn en onderzoeken we hoe het de SEO zal beïnvloeden. Is dit een gamechanger die je niet wilt missen? Lees verder om te begrijpen hoe Bard de toekomst van online zichtbaarheid en marketing verandert.
Wat is Google Bard?
Een vraag die we misschien wel het beste aan Google Bard zelf kunnen stellen? Ik kon het natuurlijk niet laten. Voor het volledige antwoord kan je hier het beste zelf eens de vraag stellen.
Samengevat komt het neer op het volgende: Google Bard is een geavanceerd taalmodel, ook bekend als conversatie-AI, dat uitgebreide en informatieve antwoorden kan genereren.
Het kan vragen beantwoorden, creatieve tekst produceren, vertalen, samenvatten en meer. Bard evolueert voortdurend en feedback helpt bij zijn verbetering. Voorbeelden van toepassingen zijn hulp bij huiswerk, ideeëngeneratie voor schrijvers, marktonderzoek voor ondernemers en reisadvies voor reizigers.
Kortom, Bard is een veelzijdige tool die mensen op verschillende manieren kan bijstaan.
De invloed van Google Bard op SEO
Als eigenaar van een SEO-bureau ben ik altijd bezig met het volgen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Daarom zijn AI-taalmodellen niet iets nieuws voor mij.
Schrijf Assistent Jasper.ai heb ik voor het eerst ontdekt in 2021. Sindsdien is het aanbod van AI in content generatie en SEO alleen maar toegenomen. Maar nu heeft Google haar eigen taalmodel. Wat gaat de invloed zijn op SEO?
Content creatie met Google Bard
We weten allemaal het gemak waarmee taalmodellen vandaag de dag content creëren. Maar we weten inmiddels ook dat het niet de unieke hoogwaardige content waarmee je jezelf kunt onderscheiden voor Google en nog belangrijker, de bezoekers van je website.
Dat wil niet zeggen dat je geen taalmodel kunt gebruiken. Het kan heel goed helpen bij het bedenken van titels, het maken van een opzet of outline van je pagina of een suggestie voor een inleiding. Maar dit heeft niet direct invloed op SEO. Wat dan wel?
Zoekwoordonderzoek of backlinkanalyse
Als SEO geek wil ik natuurlijk weten of Bard me kan helpen bij dagelijkse SEO taken, zoals zoekwoordonderzoek of backlinkanalyse. Dat zou betekenen dat we als SEO-bureau afscheid kunnen nemen van soms dure maar noodzakelijke SEO-tools.
Wanneer je op dit moment de vraag stelt (prompt) aan Google Bard om een backlinkanalyse te doen van een bepaalde url, zal het antwoord je teleurstellen. De reactie is: “Ik kan je daar niet bij helpen, want ik ben slechts een taalmodel.”
Dezelfde teleurstelling krijg je bij het doen van zoekwoordenonderzoek. Ik heb Bard gevraagd om “een top 10 van longtail zoekwoorden in Nederland met een commerciële zoekintentie en lage concurrentie”.
Een interessante reactie, maar zonder daadwerkelijk de zoekwoorden te geven. Het antwoord is nog langer en wijdt verder uit over hoe deze zoekwoorden kunnen worden gebruikt.
De verwachting is niet dat Google op korte termijn gebruikers wel zoekwoordonderzoek of backlinkanalyses laat maken. Ergens jammer natuurlijk omdat niemand over betere SEO informatie beschikt dan Google zelf.
Zal Bard in de toekomst Google Search vervangen?
Zoals het er nu naar uitziet zijn Google Bard en Google Search nog duidelijk twee verschillende dingen. Maar zal dat in de toekomst veranderen? Is Search nog wel nodig?
Om die vraag te beantwoorden moeten we Bard en Search eerst naast elkaar zetten.
Google Search is een zoekmachine
Google Search is een gerenommeerde zoekmachine die complexe algoritmen gebruikt om webpagina’s te indexeren en te rangschikken. Het biedt gebruikers links naar verschillende bronnen op internet en behandelt een breed scala aan onderwerpen.
De zoekmachine van Google is toegankelijk via browsers op desktops, smartphones en andere apparaten en levert realtime zoekresultaten.
Concurrerende zoekmachines zijn onder meer:
- Bing
- Baidu
- Yahoo
- Yandex
- Ask
- DuckDuckGo
Deze zoekmachines functioneren op een vergelijkbare manier door het web af te speuren om relevante informatie te verstrekken op basis van gebruikersvragen.
Bard AI van Google is een Conversatie Chatbot
Bard AI daarentegen is een conversatie-chatbot of taalmodel ontwikkeld door Google. In tegenstelling tot traditionele zoekmachines richt Bard zich op het betrekken van gebruikers in een dialoog en het verstrekken van directe antwoorden.
Bard AI gebruikt net als ChatGPT, AI-technologie om vragen te begrijpen en te beantwoorden. Het geeft gepersonaliseerde en interactieve ervaringen.
De ingebouwde beveiligingsmechanismen moeten ongepaste of onjuiste informatie zien te voorkomen.
Aan het einde van ieder antwoord krijg je steeds de optie om meer informatie te vinden over je vraag door te Googlen.
Wat zijn de gevolgen van Google Bard voor SEO bureaus
De ontwikkeling van AI heeft gevolgen voor iedere branche. Zo zien we dat artsen sneller een diagnose kunnen doen of klantenservices sneller en beter reageren op vragen. Maar welke invloed heeft Bard op SEO-bureaus?
De taalmodellen zoals Bard en ChatGPT hebben vooral invloed op het creëren van content. Het is voor iedereen nu heel toegankelijk om snel en makkelijk nieuwe content te maken.
Dat zorgt ervoor dat er een verschuiving plaatsvindt in het content creatie landschap. Bedrijven kunnen meer en makkelijker zelf nieuwe informatie op hun website plaatsen.
Toch blijkt nu nog in de praktijk dat deze informatie niet altijd de juiste is. Ook lijkt er vaak op het vlak van SEO wel wat op te merken aan de teksten.
Hoe kan Bard de behoefte aan SEO-diensten veranderen?
Voorlopig is mijn conclusie dat Google Bard vooral bedrijven helpt bij hun eigen core-business, niet zozeer bij het overnemen van outsourced taken zoals SEO.
Laat ik dat wat verder toelichten. Als SEO-specialist weet ik zelden zoveel over het product van mijn klant als de klant zelf. Ik heb daarom hulp nodig om het product beter te begrijpen, maar ook bij het maken van de beste content.
Als eigenaar van een webwinkel kan je bepaalde SEO taken zelf oppakken. En, voor een deel van die taken is een taalmodel een welkome ondersteuning. Maar om alle SEO-taken die je niet zelf kunt doen toe te vertrouwen aan AI, is nogal een groot risico.
Voorlopig is AI alleen nog een hulpmiddel dat nog best veel fouten maakt en werkt vanuit standaardmodellen. Wie zich wil onderscheiden zal met een taalmodel bedrogen uitkomen.
Conclusie
Google Bard is een geavanceerd taalmodel, ook bekend als conversatie-AI, dat uitgebreide en informatieve antwoorden kan genereren. Het kan vragen beantwoorden, creatieve tekst produceren, vertalen, samenvatten en meer. Bard biedt verschillende toepassingen, zoals hulp bij huiswerk, ideeëngeneratie voor schrijvers, marktonderzoek voor ondernemers en reisadvies voor reizigers.
Kortom, Bard is een veelzijdige tool die mensen op verschillende manieren kan ondersteunen.
Wat betreft de invloed van Google Bard op SEO, blijkt dat hoewel taalmodellen zoals Bard en ChatGPT nuttig kunnen zijn bij het genereren van content, ze niet direct van invloed zijn op SEO.
Ze kunnen helpen bij het bedenken van titels, het maken van een opzet of outline van pagina’s, en suggesties bieden voor inleidingen. Echter, voor taken zoals zoekwoordonderzoek en backlinkanalyse lijkt Bard nog niet klaar te zijn.
Hoewel Google Bard en Google Search momenteel nog twee verschillende entiteiten zijn, is het onduidelijk of ze in de toekomst zullen samensmelten of dat Google Search nog steeds nodig zal zijn.
Op dit moment blijft Google Search een krachtige zoekmachine met complexe algoritmen die webpagina’s indexeren en rangschikken en gebruikers links bieden naar verschillende bronnen. Bard daarentegen is een conversatie-chatbot die directe antwoorden geeft en gebruikers betrekt in dialogen.
Kortom, terwijl AI-taalmodellen zoals Google Bard en ChatGPT zeker hun waarde hebben, is het voorlopig nog steeds essentieel om menselijke expertise en inzicht te combineren met deze technologieën om echt effectieve SEO-resultaten te behalen.