fbpx GTMetrix: meet de snelheid van je website | Ranking Masters GTMetrix: meet de snelheid van je website | Ranking Masters


Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

GTMetrix: de snelheid van je website meten en meer

De snelheid van je website is een factor die erg belangrijk is voor je SEO score en met GTMetrix meet je deze gemakkelijk. Google heeft aangekondigd in 2021 een nieuw algoritme te lanceren genaamd “Page Experience” en deze hecht nog meer waarde aan de ervaring van de gebruiker als nu al het geval is.

Een snelle website voegt daar veel aan toe en daarom is het belangrijk om met programma’s zoal GTMetrix te beoordelen of jouw website aan de eisen voldoet. Hier lees je over wat GTMetrix is en hoe je het toepast.

Wat is GTMetrix?

Wat is GTMetrix

GTMetrix is een tool waarmee je de snelheid van je website meet en kunt verbeteren. Dat doen ze door jouw website te meten op 30 punten en daar een oordeel over te geven.

De snelheid van je website valt onder SEO techniek en vormt de basis voor de ervaring van de gebruiker. Door de URL van je website in te geven geeft het programma je informatie over de laadtijd en de grootte van je website. Daarnaast geven ze een score voor een aantal punten waarop ze je website hebben onderzocht.

Waarom is snelheid belangrijk?

Bij een snelle website heeft Google baat, maar jij ook. Google ziet langzaam ladende website als vervelend voor haar gebruikers en zal deze dus ook niet als relevant zien.

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens tevergeefs gewacht tot een website zichtbaar werd en heb je hem daardoor weggeklikt. Google ziet dat niet als een positief gegeven en wil haar klanten zoveel mogelijk in de watten leggen. Langzame websites horen daar niet in thuis.

Voor jou is de laadsnelheid ook belangrijk, want als bezoekers je website vroegtijdig verlaten worden ze geen klant. Je conversie ratio gaat naar beneden, net zoals je dwell rate.

Tegelijkertijd gaat je bounce rate omhoog, omdat bezoekers niet meer naar een volgende pagina gaan. Een trage website is funest voor SEO, voor de ervaring van de gebruiker en voor je eigen prestaties. Tijd dus, om daar snel wat aan te doen.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Hoe werkt GTMetrix?

Hoe werkt GTMetrix

GTMetrix is een bijzonder gebruikersvriendelijk programma waarmee je in enkele seconden achterhaalt hoe jouw website op snelheid presteert. Gebruik is gratis en levert veel waardevolle informatie op.

Allereerst geef je de URL van je website door en dan krijg je een handig dashboard waarin een samenvatting wordt gegeven van wat er is gemeten.

 • PageSpeed Score: in dit veld zie je welke score het programma geeft aan de snelheid van je programma. A is dan het beste en dat is waar je naar op zoek bent. Je krijgt dan ook een percentage te zien en hoe hoger het percentage, hoe beter je PageSpeed score. Deze score richt zich voornamelijk op de inhoud van je pagina, dus afbeeldingen, JavaStript en redirects.
 • YSlow score: de Yslow score is een score die door Yahoo is ontwikkeld. Deze kijkt zowel naar de content van je website als naar een aantal technische elementen ervan. Voorbeelden daarvan zijn URL redirects, cookie grootte en de optie om grote componenten van je website kleiner te maken.
 • Fully Loaded Time: aan deze waarde zie je hoe snel je website erover gedaan heeft om zich volledig te laden. Voor het Google Page Experience algoritme blijf je dan het beste onder 2,5 seconden.
 • Total Page Size: hier zie je hoe groot je pagina is. Hoe groter hoe trager, is meestal het geval. Aan de hand van deze informatie bepaal je of het tijd is om je hosting contract te verbeteren of om zelf kleine veranderingen te maken om de snelheid te vergroten.
 • Requests: onder deze noemer vertelt GTMetrix hoeveel onderdelen er geladen moeten worden om je website te bekijken. Hoe hoger dit getal, hoe trager de website.

Tip: doe ook even een test met de websites van je concurrenten, zodat je weet hoe je moet scoren om hen op dat vlak voorbij te gaan.

Werken aan de verbeterpunten

Onder deze waarden geeft GTMetrix je een lijst met verbeterpunten die je kunt toepassen om je website sneller te maken. Ze geven daar ook een cijfer en een percentage aan, zodat je kunt zien op welke punten je goed scoort en welke punten verbetering nodig hebben.

Ook geven ze informatie over waar het aandachtspunt moet worden aangepast (server, JavaScript, CSS, Afbeeldingen, Content Management Systeem, enzovoorts) en hoe hoog de prioriteit is. Door punten met een hoge prioriteit eerst aan te pakken boek je het snelste resultaten.

Klik op de punten die je wilt verbeteren en je krijgt hier meer informatie over. De desbetreffende pagina’s worden genoemd plus een suggestie waarmee je het kunt oplossen.

Je krijgt zowel een lijst met punten voor de PageSpeed elementen van de website en de YSlow elementen. Je zou ze één voor één af kunnen lopen en zo de score van je website verbeteren.

Niet alle verbeteringen zijn nodig

Vergeet niet dat sommige verbeterpunten die door GTMetrix worden aangedragen voor jou misschien niet relevant zijn. Kijk dus niet alleen naar de score, want sommige aanpassingen komen jou niet ten goede.

Stel, je hebt een webwinkel en GTMetrix vraagt je om je afbeeldingen te verkleinen. Het is dan nog maar de vraag of dit je webwinkel ten goede komt. Een goede afbeelding is voor bezoekers erg belangrijk en als deze van slechte kwaliteit is, dan worden ze teleurgesteld en ontmoedigd.

Vraag je bij elk punt goed af of de snelheidsverbetering de aanpassing waard is of dat je liever een wat langzamere website hebt waarop bezoekers wel goed zien wat ze bij je kopen.

Een score van 100 procent is niet nodig

Een score van 100 procent is niet nodig

GTMetrix is geen officiële tool, maar het is een programma waarmee je een indicatie krijgt van de snelheid van je website en de manier waarop je dit kunt verbeteren.

De scores worden niet met Google gedeeld en zijn dus op die manier niet competitief. Het is daarom ook niet nodig om te streven naar een score van 100 procent, want eigenlijk is dat nagenoeg niet mogelijk.

Zelfs de beste websites zullen verbeterpunten krijgen en deze zijn ook niet altijd de moeite waard. Een score van 90 procent of hoger is bovengemiddeld en daarmee weet je dat Google jouw website niet op snelheid zal afstraffen.

De toekomst en de snelheid van je website

Zoals al even aangegeven zal de snelheid van je website alleen nog maar belangrijker worden. Google’s nieuwe algoritme is hier bijna volledig op gericht en gebruikers verwachten ook steeds meer.

Onderschat niet hoe ongeduldig men is geworden en hoeveel informatie er via het internet aan iemands voeten ligt. Voor jou letterlijk 10 anderen en als de snelheid van je pagina de gebruiker afschrikt, dan gaan ze naar de concurrentie.

Daarom zijn programma’s zoals GTMetrix bijzonder leerzaam en worden deze ook door veel SEO consultants gebruikt. Je ziet in één oogopslag of jouw website bij de besten hoort, of dat deze verbetering nodig heeft.

Page Experience van Google

De Page Experience update van Google zit eraan te komen en wel in 2021. Het goede nieuws is dat Google je 6 maanden de tijd geeft om wat aan je laadsnelheid te doen, door je een seintje te geven.

GTMetrix is een goed programma om je website alvast op de nieuwe algoritmen van Google te optimaliseren. De laadsnelheid is niet de enige waarde die zal worden gemeten, maar ook de veiligheid, de mobielvriendelijkheid, het gebruik van opdringerige pop-ups en hoe interactief je website is.

De ervaring van de bezoeker staat centraal en dat betekent dat jouw website optimaal moet draaien. Niet alleen Google vraagt hier naar, maar de huidige internet gebruikers ook.

SEO techniek en laadsnelheid

Het is met het oog op deze ontwikkelingen en bovenstaande informatie geen slecht idee om aan uitbesteden te denken. Laat een SEO bureau de techniek achter jouw website eens flink onder de loep nemen en jij bent klaar voor Page Experience.

Je zult de verschillen snel zien als je GTMetrix voor-, tijdens- en na de werkzaamheden open zet. Een SEO bureau zorgt ervoor dat jouw website optimaal draait en dat de basis goed is. Andere SEO methoden zoals de inhoud van je website en linkbuilding volgen daarna pas.

Een goed SEO bureau helpt je met je voorbereiding op Page Experience én ze zorgen ervoor dat je hoger scoort in de zoekmachine resultaten. En dat levert jou meer verkeer (lees: omzet) op.

 

GTMetrix in een notendop

GTMetrix in een notendop

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Concluderend kunnen we stellen dat de experts niet voor niets erg tevreden zijn over GTMetrix. Het is een tool waarmee je snel weet hoe jouw website ervoor staat. Vervolgens krijg je een handig overzicht met verbeterpunten die vaak vrij gemakkelijk op te lossen zijn.

Je zult je score omhoog zien gaan naarmate je de verbeterpunten afwerkt. Vergeet niet ook je concurrenten te analyseren, en zorg dat jij het beste scoort als de Page Experience update wordt doorgevoerd.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen

  Sluiten