Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Hoger ranken in Google met de focus op UX en conversie optimalisatie: een holistische aanpak.

SEO is gelukkig al een tijdje het ‘keyword-research’ stadium voorbij geëvolueerd. De sleutel tot succes voor de search kanalen ligt in het optimaliseren van de gebruikerservaring (UX) op de website met een focus op conversies (CRO). Deze elementen zijn geen ‘nice to have’ toevoegingen. Dit zijn essentiële componenten van een krachtige marketingstrategie. 

UX en CRO gaan dan tegenwoordig ook hand in hand met SEO. Een goede UX is bepalend voor de kwaliteit van interacties die bezoekers met je website hebben. In dit artikel nemen we je mee in de holistische aanpak van SEO waarbij de integratie van UX en CRO centraal staat. 

Ontdek hoe de synergie tussen de verschillende specialisaties rankings verbetert en de algehele tevredenheid van klanten verhoogt. Iets dat uiteindelijk leidt tot betere online zichtbaarheid en hogere conversieratio’s. 

Hoe heeft gebruikerservaring impact op de SEO prestaties?

De UX van een website vertelt hoe een bezoeker de reis op jouw website ervaart. Maar waarom is dit ook belangrijk voor een succesvolle SEO-strategie?

Google kijkt tegenwoordig naar steeds meer factoren voor de rankings dan enkel het gebruik van keywords. Dit begon met het meenemen van de laadsnelheden van de website door de Core Web Vitals in het leven te roepen. Inmiddels is dat verder doorgegroeid en kijkt Google ook naar de daadwerkelijke user engagement op de website om te beoordelen of het resultaat dat Google toont van toegevoegde waarde is voor hun gebruiker.

UX is in die zin dus een van de rankingfactoren geworden van Google, waardoor design, development en SEO als totaalplaatje moeten worden bekeken.

Wat is UX?

‘First things first’, de definitie van gebruikerservaring. UX omvat namelijk alle aspecten van de interactie van de bezoeker met jouw website. Een optimale UX streeft ernaar om alle interacties zoals bijvoorbeeld zoeken, navigeren, scrollen en klikken voor de gebruiker zo aangenaam en efficiënt mogelijk te maken. Een positieve ervaring van je website zorgt voor het behouden van bezoekers.

Een website bestaat uit meerdere elementen die de gebruikerservaring positief of negatief kunnen beïnvloeden, afhankelijk van hoe ze zijn ingericht. Denk hierbij aan de volgende elementen:

 • Hoofdnavigatie: zorgt voor een heldere en toegankelijke manier voor gebruikers om door de website te navigeren. Goede navigatie is logisch opgebouwd en makkelijk te gebruiken.
 • Zoekfunctie: een zoekbalk helpt gebruikers snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.
 • Responsief ontwerp (responsive): dit zorgt ervoor dat je website goed werkt op verschillende apparaten, zoals desktops, tablets, en smartphones.
 • Laadsnelheid (pagespeed): snelle laadtijden zijn cruciaal voor een goede gebruikerservaring. Langzame websites kunnen frustratie veroorzaken.
 • Call-to-Action (CTA) knoppen: duidelijke en opvallende CTA’s begeleiden gebruikers naar gewenste acties.
 • Afbeeldingen en video’s: visuele content die professioneel en relevant is zal de gebruikerservaring verrijken.
 • Formulieren: goed ontworpen formulieren voor het verzamelen van gebruikersinformatie. Ze moeten eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn om zo hogere conversieratio’s te bevorderen.
 • Breadcrumb navigation: helpt gebruikers hun locatie op de site te begrijpen en gemakkelijk terug te navigeren naar eerder bezochte pagina’s.

Het belang van een holistische aanpak

Een uitstekende SEO-strategie verbetert niet alleen de zichtbaarheid in zoekmachines. Het verhoogt ook de gebruikerstevredenheid en -betrokkenheid. Wat dan weer bijdraagt aan een betere conversieratio en klantloyaliteit vanuit alle marketingkanalen.

Een holistische benadering van SEO vereist begrip van diverse aspecten zoals UX-design, mobiele compatibiliteit, laadsnelheden, en content optimalisatie. Zo maak je een website vindbaar, maar ook aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk. Het is deze synergie die maakt dat succesvolle websites floreren in de competitieve digitale markt.

Praktische strategieën voor integratie van UX en CRO in SEO

Een succesvolle integratie van gebruikerservaring, conversie optimalisatie en zoekmachine optimalisatie, vereist een doordachte aanpak. Hier is een stappenplan en wat praktische tips om deze elementen effectief te combineren.

Stappenplan voor het analyseren en verbeteren van UX en CRO met een SEO-Focus

 • Analyse van de huidige situatie: 

Begin met een grondige analyse van je huidige website. Gebruik analytics tools om inzicht te krijgen in gebruikersgedrag, zoals bouncepercentages, tijd op site, en conversieratio’s. Identificeer pagina’s met een hoge uitstap-ratio of lage engagement.

 • Gebruikerstesten en feedback verzamelen: 

Zet gebruikerstesten op om te observeren hoe echte gebruikers navigeren op je site en interactie hebben met content. Combineer dit met enquêtes en feedback tools om directe inzichten van gebruikers te verkrijgen over wat verbeterd kan worden.

 • Identificeer verbeterpunten voor UX en CRO: 

Gebruik de verzamelde gegevens om specifieke gebieden voor verbetering te identificeren. Dit kan betrekking hebben op het vereenvoudigen van de navigatie, het verbeteren van de laadsnelheden, of het herontwerpen van CTA-knoppen om ze meer op te laten vallen.

 • Implementeer wijzigingen: 

Voer de nodige aanpassingen uit op basis van je analyse. Dit kan inhouden het herontwerpen van webpagina’s, het optimaliseren van mobiele ervaringen, of het aanpassen van content om deze meer afgestemd te maken op gebruikersintenties.

 • A/B-testen: 

Test verschillende versies van je pagina’s om te zien welke veranderingen de beste resultaten leveren in termen van zowel CRO als SEO. Focus op één variabele tegelijk om duidelijke inzichten te krijgen.

 • Monitoren en bijstellen: 

Gebruik SEO en CRO performance metrics om de impact van de doorgevoerde wijzigingen te meten. Pas je strategieën aan op basis van wat werkt.

 #1 SEM-agency voor een holistische aanpak

Bij Ranking Masters begrijpen we het belang van deze holistische benadering. Wij passen een geïntegreerde strategie toe die alle aspecten van digitale marketing omvat. Niet alleen om de SEO, maar om de algehele online aanwezigheid van onze klanten te versterken. 

Als #1 SEM-agency, zijn wij gespecialiseerd in het uit handen nemen van deze complexe taak, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het groeien van je bedrijf. Laat ons jou helpen om niet alleen te ranken, maar om te excelleren!

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse