Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Manieren waarop goede UX invloed heeft op SEO

Manieren waarop goede UX invloed heeft op SEO

Bij UX design gaat het om het creëren van gebruikersvriendelijke ervaringen. Het gaat erom de behoeften en wensen van gebruikers te begrijpen en dan producten te ontwerpen die op een intuïtieve manier aan die behoeften voldoen. Een goed UX ontwerp maakt producten gemakkelijk te gebruiken en leuk, terwijl een slecht UX ontwerp gebruikers kan frustreren en ervoor kan zorgen dat ze naar een concurrent gaan of het product helemaal niet meer zien zitten.

UX designers moeten hierom inzicht hebben in hoe mensen denken en in de nieuwste trends in de technologie om echte doeltreffende ervaringen te kunnen creëren. Ze moeten ook creatief kunnen denken en out-of-the-box oplossingen voor complexe problemen kunnen bedenken. UX designers zijn er verantwoordelijk voor dat gebruikers de best mogelijke ervaring met een product (en in dit geval, website) hebben.

Dit zijn de manieren waarop UX design je SEO beïnvloedt en het belang van UX Design voor SEO

Nu de wereld van online marketing steeds concurrerender wordt, zoeken bedrijven naar ieder voordeel dat ze kunnen toepassen. Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een van de belangrijkste aspecten van online marketing, en bedrijven zijn bereid aanzienlijke middelen te investeren om hun positie in de zoekresultaten te verbeteren. Maar SEO is niet de enige factor die bepaalt hoe succesvol een website zal zijn. Ook de vormgeving van de gebruikerservaring (UX) is van vitaal belang, en bij het ontwikkelen van een marketingstrategie moet daaraan evenveel aandacht aan worden besteed.

ux-0

Het digitale tijdperk is om te beginnen zeer concurrerend

Er zijn meerdere individuen en bedrijven die zich allemaal richten op bepaalde en allerlei producten en diensten willen verkopen via het internet. Je website is wat de belangrijkste lead magnet is. Een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke website met een fijne gebruikerservaring is een website waar gebruikers voor zullen gaan. Daarom is UX een integraal onderdeel van de website. UX kan van invloed zijn op allerlei aspecten waartoe ook SEO behoort. 

UX, ook bekend als de gebruikersinterface, is het gemak van een bepaalde website of toepassing. Hoe gemakkelijk is de website of toepassing te gebruiken? Is de website visueel aantrekkelijk voor de kijkers? Trekt de site het juiste publiek en de juiste aandacht? Is de website verleidelijk of saai? Is de interface er een die iedereen kan gebruiken, of zijn er specifieke vaardigheden voor nodig? Dit alles valt onder de categorie UX.

Hoe UX SEO beïnvloedt

Er zijn vele redenen waarom UX belangrijk is voor SEO en hoe het die beïnvloedt. Enkele daarvan worden hieronder opgesomd, waaronder de snelheid van de website. De algehele snelheid van de site wordt beschouwd als een van de essentiële UX-factoren voor SEO. 

Snellere sites hebben de neiging om hoger te scoren in de zoekresultaten. In aanvulling op dit gegeven is dat er onlangs werd geconstateerd dat bijna 88,5% van de bezoekers een website verlaat vanwege de trage laadtijd. Het verbeteren van de laadsnelheid van de website is een gemakkelijke en snelle manier om het algemene niveau van de conversie te verhogen. Dit kan worden gedaan door beeldresoluties te optimaliseren, codes te minimaliseren en CDN’s te gebruiken.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Er zijn een aantal redenen waarom UX design zo belangrijk is voor SEO

Ten eerste houdt de gebruikerservaring rechtstreeks verband met de hoeveelheid tijd die bezoekers op een website doorbrengen. Hoe langer bezoekers op een site blijven, hoe groter de kans dat ze in klanten converteren. 

Ten tweede kan vormgeving van de UX helpen gebruikers enthousiast te maken over je merk en producten of diensten. Als bezoekers onder de indruk zijn van het ontwerp van een website, is de kans groter dat ze erop doorklikken, en overgaan tot actie. Tenslotte helpt een goed UX ontwerp om bezoekers een plezierige ervaring te bieden, wat hen kan aanmoedigen in de toekomst naar een site terug te keren. Ook kan een goede UX een mate van vertrouwen uitstralen. 

UX is cruciaal omdat het gericht is op het voldoen aan de eisen van de eindgebruiker. Het doel is om memorabele interacties te creëren die klanten aanmoedigen om het product te blijven gebruiken.

Deze factoren dragen allemaal bij tot betere SEO rankings

Bovendien hebben ze ook een directe invloed op de bottom line. Bedrijven die investeren in UX design hebben meer kans op meer verkoop en klantenbinding. Laat het duidelijk zijn dat aan UX design evenveel aandacht moet worden besteed als aan SEO bij het ontwikkelen van een online marketing strategie en website. Ranking Masters kan je hierbij helpen.

ux-1

Hoe gebruikerservaring de ranking van je website beïnvloedt

Een belangrijk onderdeel van gebruikerservaring is de laadsnelheid van een pagina. Dit is als directe rankingfactor, ook van invloed op de rankings. In de ene sector (afhankelijk van de concurrentie) weegt dit zwaarder dan in de andere. Door de core web vitals (laadsnelheid metrics in de ogen van Google) te optimaliseren, zorg je dat de gebruiker snel kan vinden wat hij zoekt. 

Mobiel vriendelijkheid is een belangrijke factor voor websites

Google stelde dat mobielvriendelijkheid van een website of applicatie ook een belangrijke ranking factor is. Bijna 60% van de totale zoekopdrachten die momenteel worden gedaan, worden via mobiel gedaan. Om de mobielvriendelijkheid te kunnen verbeteren, is het essentieel om te zorgen voor een responsief ontwerp en wordt er in sommige gevallen gekozen voor aparte mobiele URL’s. We zijn hier zelf geen voorstander van, omdat dit betekent data de online autoriteit op pagina niveau dubbel gerealiseerd moet worden.

Permalinks zijn minstens net zo belangrijk

Een goede permalink die zoekmachines vertelt waar je website over gaat? Zeker toepassen! Dit helpt je website ook te verschijnen in relevante zoekresultaten. Als permalinks moeilijk te interpreteren zijn, kan dat de SEO ranking schaden. Dat komt omdat ze je inhoud dan niet kunnen crawlen of indexeren.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Navigatie elementen zijn onmisbaar in moderne sites

Navigatie elementen helpen een website begrijpelijker te maken. Ze verhogen de SEO hype door hogere bounce rates te geven en de click through rates positief te verhogen. Zorg ervoor dat je navigatie structuur logisch is, zodat de gebruiker snel de juiste informatie kan vinden.

Zo hebben snelle websites die relevante en nuttige informatie bieden meer kans om goed te scoren

Nu de gebruikerservaring steeds belangrijker wordt voor SEO, is het van essentieel belang dat website eigenaars zich concentreren op het creëren van een positieve ervaring voor hun gebruikers.

Bovendien zorgen snellere sites voor een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot betere rankings en business. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan de snelheid van sites, waaronder grote afbeeldingen, overdadige code, en trage servers. Door deze problemen aan te pakken kun je de prestaties van je site verbeteren en jezelf een concurrentievoordeel geven in de zoekmachines.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse