Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Verschillende Content Management Systemen en de impact op SEO 

De software die gebruikt wordt om het materiaal op je website te ontwikkelen, te beheren en te controleren heet een CMS of content management systeem. Een CMS voegt je foto’s, informatie en instellingen samen tot menu’s, pagina’s en links, zodat je niet elke pagina handmatig hoeft te coderen. De belangrijkste voordelen van een content management systeem zijn hoe eenvoudig het is om content op je website bij te werken en aan te passen. 

De bruikbaarheid, prijs, aanpasbaarheid en flexibiliteit van CMS kunnen variëren. Het populairste Content Management Systeem is WordPress, dat door maar liefst 60 procent van de CMS-gebruikende websites wordt gebruikt. 

Wat is de invloed van een CMS op SEO?

Een CMS is essentieel voor je SEO strategie omdat het elk woord, elke pagina en elke link op je website beheert. Het is nodig om veranderingen aan te brengen in de instellingen van je CMS om je website te optimaliseren voor zoekmachines en je zoekwoorden. Waar sommige content management systemen (CMS) het uitdagend of praktisch onmogelijk maken om SEO volledig te optimaliseren, zijn andere CMS systemen eenvoudig bij te werken en bevatten ze alle instellingen die een SEO expert nodig heeft.

Drie manieren waarop CMS SEO beïnvloedt:

 • Het aanpassen van je content speelt een rol

Sommige CMS platforms zijn gemakkelijker te gebruiken en bij te werken dan andere systemen. Er zijn systemen die jaren van hands-on gebruik vereisen om de nuances ervan volledig te begrijpen. Ook al is je website ontwikkelaar daar misschien dol op, het is veel moeilijker voor je interne marketing team of externe verkopers om wijzigingen aan te brengen. 

Wil je de kosten dekken van de opleiding die je personeel of SEO bedrijf krijgt om je CMS te gebruiken? Website bouwers die je zelf kunt gebruiken zoals Wix, Weebly en Squarespace hebben weinig ingewikkelde procedures om eenvoudige SEO aanpassingen te doen, zoals een title tag. Andere CMS systemen hebben mogelijk beperkte mogelijkheden om SEO aanpassingen te doen, zoals een CMS systeem met een gelimiteerd aantal pagina’s. Ook zijn er CMS systemen die met een standaard robot.txt bestand werken, zo worden de bots van Google en Ahrefs geblokkeerd. Dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten! 

Een CMS op maat biedt weliswaar een persoonlijk antwoord op je eisen, maar het bindt je ook permanent aan de diensten van dit CMS. Het kan zijn dat je je site opnieuw moet bouwen op een niet-merkgebonden CMS als je van leverancier wilt veranderen voor SEO of digitale marketing diensten.

 • Sommige content management systemen werken niet als het aankomt op technische SEO

Er zijn systemen die een pijnpunt kunnen zijn voor de gebruiker, en sites realiseren met onbegrijpelijke URL structuren, hoofdlettergevoelige URL’s of dubbele pagina’s. Het diagnosticeren en verhelpen van deze problemen op deze platforms duurt langer, wat weer invloed heeft op je zoekresultaten.

 • Prestatieproblemen veroorzaakt door het CMS

Om verschillende redenen kunnen content management systemen traag zijn. Om te beginnen kan het CMS verouderde plug ins of extensies gebruiken, of een verouderde versie zijn. Bovendien leunen sommige CMS oplossingen op een verouderde internet infrastructuur. Tenslotte zijn er ook veel websites ontworpen met een CMS dat beduidend groter is dan nodig.

Hoe CMS op de juiste manier gebruiken om SEO te beïnvloeden

De enige manier om alle SEO problemen die door CMS veroorzaakt zijn, te verhelpen is door te migreren naar een nieuw platform. Dit kan lastig, duur en tijdrovend zijn, maar zolang je geen SEO plugin voor je huidige systeem vindt die je nog niet gebruikt hebt, zal geen enkele andere techniek effectief zijn. Kies een CMS systeem dat je toegang geeft tot de broncode van de pagina. Om de beste optimalisatie te bereiken is dit van cruciaal belang. Bovendien wil je een systeem kiezen dat snel en effectief gebruik van metadata mogelijk maakt.

Geen enkel CMS biedt automatisch SEO optimalisatie

Je moet ook weten dat geen enkel CMS direct krachtige beheer hulpmiddelen voor zoekmachine optimalisatie biedt. Dit wijst erop dat je toch een plugin of een extensie van een of andere vorm zult moeten installeren. Het is altijd een verstandige keuze om te gaan voor flexibele CMS ontwerpen die veelzijdige SEO oplossingen kunnen bieden.

Het CMS platform kan niet de bron zijn van de SEO problemen 

Websites met trage hosting, slecht geschreven content en een verkeerde linkbuilding linkstructuur kunnen allemaal bijdragen aan de slechte zoekprestaties van je website.

Overweeg naar WordPress te migreren als je website nog steeds een verouderd, ondermaats presterend content management systeem gebruikt. Ons team zal met plezier uitleggen hoe het veranderen van je CMS kan resulteren in betere rankings, meer verkeer en een hoger-converterende website.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse