Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Wat is Ahrefs? Hoe werkt het en voor wie is het?

Wie resultaat wil behalen met SEO, heeft de juiste tools nodig om daarbij te helpen. Ahrefs is een Alles-in-1 SEO toolset. Het helpt je met zoekwoorden onderzoek, linkbuilding, site audits, concurrentie analyses en rank tracking. Hoe deze online marketing tool precies werkt en voor wie het geschikt is, lees je allemaal in dit artikel over Ahrefs.

Wat is Ahrefs?

Wie de essentie van SEO (Search Engine Optimalisatie – zoekmachine optimalisatie) kent, weet dat zoekmachines zoals Google of Bing continu het internet in kaart brengen. Dit gebeurt door met zogenoemde ‘bots’ zoveel mogelijk websites te ‘crawlen’.

ahrefs logo

Ahrefs doet dit ook. Ahrefs verzamelt, verwerkt en slaat grote hoeveelheden data op. Volgens de Cloudflare Radar staat Ahrefs in de Top 5 van ‘Bots ranked by number of requests’. Het bedrijf ‘crawlt’, naar eigen zeggen, iedere minuut 5 miljoen pagina’s en verwerkt tot 8 miljard pagina’s per dag.

Aan al deze data geeft het bedrijf vervolgens bepaalde context. Daarna maakt het de data beschikbaar in een gebruikersomgeving voor online marketing professionals en SEO bedrijven zoals Ranking Masters. 

Overigens is Ahrefs niet uniek in wat het doet. Er zijn meer van dit soort online marketingstools die je kunnen helpen met het optimaliseren van je website of vinden van backlinks. Misschien heb je ook weleens gehoord van SEMrush, MOZ, Buzzstream of Screaming Frog? En dan zijn er ook nog tools van Google zelf, zoals Google Search Console of Keyword Planner.    

Voor nu richten we ons op Ahrefs. Volgens velen toch wel de meest uitgebreide en betrouwbare tool voor SEO.

De gebruikersomgeving van Ahrefs: Hoe werkt het?

De gebruikersomgeving van Ahrefs bestaat uit:

 • SEO-dashboard
 • Site Explorer
 • Keyword Explorer
 • Site Audit
 • Rank Tracker
 • Content Explorer

Al deze onderdelen zal ik 1-voor-1 met je doornemen. Ik zal je uitleggen hoe je Ahrefs gebruikt en per onderdeel laten zien wat de mogelijkheden zijn.

SEO-dashboard Ahrefs

Met behulp van het SEO-dashboard van Ahrefs krijg je een overzicht van al je projecten. Je kan hierdoor met een ‘helicopterview’ van een hoog niveau de SEO prestaties en voortgang per project volgen. 

seo dashboard ahrefs

In het overzicht staan 7 blokken die de belangrijkste meetwaarde van SEO vertegenwoordigen. Zo zie je:

 • Health Score – Geeft het aandeel interne URL’s weer dat door Site Audit is gecrawld en geen fouten bevat. De score loopt van 0 tot 100, waarbij 100 het best haalbare resultaat is.
 • Domain Rating (DR) – Hoe sterk is het backlinkprofiel van je website in vergelijking met de andere websites in de Ahrefs database op een schaal van 100 punten?
 • Referring domains – Hoeveel verschillende websites (domeinen) verwijzen met een backlink naar jouw website?
 • Backlinks – Het totaal aantal backlinks (hyperlinks) die van de ene website naar de andere verwijzen. Je kunt meerdere backlinks van een website of webpagina hebben.
 • Organic traffic – Ahrefs berekend op basis van de zoekwoorden waarvan ze zien dat je website er op scoort en het zoekvolume van deze zoekwoorden het aantal organische bezoekers. Dit is dus niet vergelijkbaar met Google Analytics.
 • Organic keywords – Dit is het totale aantal zoekwoorden waarop jouw website, subsectie of URL in de top 100 organische zoekresultaten van Google staat.
 • Tracked keywords – Het huidige totale aantal bijgehouden zoekwoorden voor de website in Rank Tracker.

Al deze onderdelen van het SEO-dashboard zijn aanklikbaar om zo meer details te weten te komen. Dat wil zeggen, achter iedere grafiek zit weer een pagina met data, data-bronnen en grafieken die je nog meer inzicht geven over hoe de SEO-prestaties zich ontwikkelen.

Verifieer jouw websites of koppel Google Search Console

Je kunt natuurlijk niet zomaar random de data van iedere website zien. Om een project te koppelen aan het Ahrefs dashboard zal je eerst het eigenaarschap moeten verifiëren. 

ahrefs koppelen google search console

Dit kan handmatig met een DNS-record, HTML-file of HTML-tag. Veel eenvoudiger is om gebruik te maken van een Google Search Console koppeling. 

Het goede nieuws, iedereen kan hier gebruik van maken. Ook wanneer je geen betaald abonnement van Ahrefs hebt. Over die abonnementen en kosten vertel ik zo meer. 

Site Explorer

Ahrefs Site Explorer laat gebruikers iedere willekeurige website analyseren. De perfecte tool om te kijken wat het zoekverkeer of backlinkprofiel van je concurrentie is. 

Wanneer je geen Ahrefs abonnement hebt, kan je alleen eigen, geverifieerde domeinen en subdomeinen checken met een gratis abonnement. Verifieer je eigenaarschap van deze website of kies een premium abonnement om alle Ahrefs tools voor iedere website te gebruiken.

ahrefs site explorer

Met Site Explorer van Ahrefs heb je verschillende krachtige SEO tools in handen. In grote lijnen kan je deze als volgt onderbrengen:

Organisch verkeer-onderzoek

Bekijk op welke zoektermen jouw concurrenten ranken. Je ziet welke pagina’s het meeste organisch zoekverkeer opleveren en welke zoekwoorden bij die pagina horen. Met deze Ahrefs tool kan je een effectieve contentstrategie bepalen.

Backlink checker 

Wil je het backlinkprofiel van een bepaalde website analyseren? Zie welke websites linken naar de websites van jouw concurrenten en beoordeel de kwaliteit van hun backlinkprofiel. Dit kan een belangrijk hulpmiddel zijn om nieuwe backlinks te vinden. Overigens zie je tevens de uitgaande links van iedere website.

Onderzoek betaald verkeer

Weten of jouw concurrenten PPC ads kopen? Inspecteer of jouw concurrenten adverteren in de zoekmachines en waar ze hun betaalde zoekverkeer naartoe sturen. Vind nieuwe kansen en ontwikkel de optimale strategie voor jouw Ads campagne.

Ahrefs Keywords Explorer voor zoektermen onderzoek

Keywords Explorer is misschien wel mijn favoriete onderdeel van Ahrefs. Of laat ik het anders zeggen, veruit de meeste uren in Ahrefs heb ik doorgebracht met doen van zoekwoordenonderzoek in Ahrefs Keyword Explorer.

Deze tool geeft mij namelijk veel informatie over de zoektermen waar ik onderzoek naar doe. Met de gegevens van 10 verschillende zoekmachines biedt Ahrefs Keyword Explorer meer dan alleen zoekwoordsuggesties. Je krijgt gelijk het zoekvolume, de moeilijkheidsgraad en de beweging van zoekwoorden over tijd.

Deze moeilijkheidsgraad *is weergegeven als ‘Keyword Difficulty’ (KD). Ahrefs Keyword Explorer helpt je te bepalen hoe moeilijk het zou zijn om voor een bepaald zoekwoord in de top 10 van zoekresultaten te staan. Het doet dit door een KD te berekenen van 1 tot 100, waarbij 100 het moeilijkst is.

Wat kan je met Keywords Explorer doen?

Laat ik beginnen met een korte disclaimer. De gegevens van Ahrefs zijn nooit 100% accuraat. Maar, geen enkele keyword research tool is dat.

Ok, van Google Keyword Planner mag je heel accurate gegevens verwachten. Echter zijn die data is wel “beperkt” tot de zoekmachine van Google.

Het goede nieuws! Uit een onderzoek van Authority Hacker blijkt Ahrefs wel de meest accurate data te gebruiken ten opzichte van andere bekende tools.


Maar de vraag was wat kan je allemaal doen met deze Keyword Explorer van Ahrefs. En ik kan je verklappen, dat is best veel. Overigens is er ook een gratis zoektermengenerator van Ahrefs, al is die lang niet zo uitgebreid. 

Zoekvolumes en zoekwoorden

Voer tot maximaal 10.000 zoekwoorden tegelijk in en je ziet de zoekvolumes voor deze zoekwoorden.

Met behulp van Clickstream-gegevens verfijnd Ahrefs de zoekvolume cijfers elke maand, zo blijven de statistieken altijd nauwkeurig en up-to-date.

ahrefs zoekwoorden en zoekvolume

Wanneer je meerdere zoekwoorden invoert, gebruikt Ahrefs Keyword Explorer de 10 meest populaire zoekwoorden en genereert duizenden ideeën op zes verschillende manieren:

Phrase match — Groepen die de zoekterm bevatten.

Having the same terms — ideeën die alle termen in de zoekterm bevatten (in willekeurige volgorde).

Also rank for — zoekwoorden waarvoor de pagina’s met de hoogste ranking ook ‘ranken’.

Search suggestion— zoekopdrachten voorgesteld via ‘autocomplete’ bij het zoeken naar jouw zoekterm.

Newly discovered — zoekopdrachten die onlangs aan de Ahrefs database zijn toegevoegd.

Questions – geformuleerd als een vraag.

Je kan dus op verschillende wijze op zoek naar shorttail en longtail zoekwoorden voor jouw nieuwe content. Het kan je helpen bij het opbouwen van onderwerp autoriteit. Dankzij de Keyword Difficulty score zie je ook snel waar opportuniteiten liggen. 

ahrefs keyword difficulty score

Filters gebruiken voor zoekwoorden onderzoek

De resultaten zijn op verschillende manieren te filteren. Wat ik zelf bijvoorbeeld vaak toepas voor een nieuwe zoekopdracht is een combinatie van zoekvolume (hoger dan X) en KD (lager dan Y). 

Dan is er ook nog een handige optie om bepaalde woorden te ‘in- of excluden’. Dit helpt bijvoorbeeld enorm met het uitfilteren van bepaalde zoekintenties. Voeg woorden toe als hoe, wat, waar, beste of kopen, afhankelijk van de zoekintentie waarop je jouw artikel wilt richten. 

De statistieken van Ahrefs Keyword Explorer gaan verder dan Keyword Difficulty (KD) en Volume. Van dit volume zie je tevens specificaties over het aantal kliks.

Clicks — toont het gemiddelde maandelijkse aantal klikken op de zoekresultaten voor jouw zoekterm.

Clicks Per Search (CPS) — laat zien op hoeveel verschillende zoekresultaten mensen gemiddeld klikken na het zoeken op deze zoekterm.

Return Rate (RR) — een Ahrefs-statistiek die vergelijkt welk zoekwoord meer herhaalde zoekopdrachten krijgt met behulp van een relatieve schaal.

ahrefs statistieken clicks

Je kan er, wanneer nodig, ook voor specifieke zoekmachines kiezen. Google is niet de enige zoekmachine, simpelweg de grootste. Het aanbod zoekmachines in Ahrefs is: Google, Bing, YouTube, Daum, Yahoo, Naver, Amazon, Baidu en Seznam. 

Het toepassen van een filter op zoekmachines doe je aan de hand van de beschikbare dropdown vooraan de zoekbalk. 

In deze zelfstudie op Youtube leer je hoe jij zelf zoekwoordonderzoek kunt doen met Ahrefs Keyword Explorer. En zo meer organisch verkeer en conversies genereert.

Ahrefs SERP tracker

Bekijk de huidige SERP (Search Engine Result Page) en ranking geschiedenis van de top 5 resultaten met het rapport “SERP Overview” in de Keyword Explorer. Je ziet in één oogopslag de top-resultaten, samen met al hun SEO-statistieken. 

Dit is volgens Ahrefs het enige rapport in zijn soort dat belangrijke SEO-statistieken zoals backlinks, organisch verkeer en organische zoekwoorden samenbrengt.

Je kunt snel de SERP beoordelen en begrijpen waarom deze pagina’s ranken waar ze staan.

ahrefs serp posities historie

Het rapport “SERP-position history” toont u de ranking geschiedenis van de pagina’s die momenteel de top 5-posities in de zoekresultaten bezetten. Dit kun je gebruiken om de SERP-volatiliteit te identificeren.

Site Audit tool van Ahrefs

Voer een SEO-audit uit om de technische en on-page SEO-problemen van je website bloot te leggen. Ontdek precies wat de website weerhoudt van ranking.

Voor een Site-audit kan je met de gratis versie van Ahrefs al heel ver komen. Natuurlijk kun je alleen eigendom geverifieerde websites gebruiken. Maar de tool helpt je 

Site Audit ‘crawlt’ alle pagina’s die op jouw website worden gevonden en geeft vervolgens een algehele SEO-gezondheidsscore weer. Deze score loopt van 0 tot 100, waarbij 100 de beste score is. 

Belangrijke gegevens worden getoond in grafieken. Mogelijke SEO-problemen worden gemarkeerd en je krijgt aanbevelingen voor het oplossen ervan.

ahrefs site audit tool

Controleer je website op meer dan 140 vooraf gedefinieerde SEO-problemen. Ahrefs Site Audit groepeert automatisch problemen op basis van het type. Je krijgt afdrukbare rapporten en alles is volledig gevisualiseerd met kleurrijke grafieken.

Controleer met Ahrefs Site Audit op problemen zoals:

 • Prestaties: trage pagina’s, te grote CSS of HTML
 • HTML-tags: ontbrekende, dubbele of niet-optimaal geoptimaliseerde lengte van title-tags, metabeschrijvingen en H1-tags
 • Sociale tags: onvolledige of ontbrekende Open Graph-tags en Twitter-kaarten
 • Content kwaliteit: laag aantal woorden, niet-geconsolideerde dubbele pagina’s
 • Lokalisatie: alle problemen met Hreflang
 • Inkomende links: detecteren van orphan-pagina’s, problemen met nofollow-links
 • Uitgaande links: detecteren van links naar omleidingen, gebroken pagina’s
 • Resources: problemen met afbeeldingen, JavaScript, CSS

Personaliseer de crawler van Ahrefs

De Site Audit tool van Ahrefs heeft de mogelijkheid om heel specifieke filters in te stellen gebaseerd op tal van parameters. Dit zorgt ervoor dat zelfs de meest ervaren SEO-specialisten precies kunnen achterhalen wat ze willen weten. 

site audit tool personaliseren

Je kunt per pagina het aantal backlinks of het organische verkeer zien. Van iedere specifieke url kan je ook weer dieper naar de details kijken. Hiermee behoud je als site eigenaar het overzicht en kan je snel dieper gelegen technische SEO problemen vinden en oplossen.

Doordat Ahrefs volledig ‘cloud-based’ is, kan je altijd en overal inloggen. Zonder dat je eerst nog lokaal iets hoeft te installeren, of grote datasets moet downloaden. 

De crawls kan je dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch laten uitvoeren. Via email krijg je na iedere crawl een update met gevonden issues. Vanuit het bericht kan je direct door naar een overzicht van issues en oplossingen.

Monitor posities en vergelijk prestaties met Ahrefs Rank Tracker

Maak je SEO vorderingen visueel met de Rank Tracker van Ahrefs. Upload een lijst met zoektermen, selecteer de locaties en ontvang regelmatig een voortgangsrapportage. 

Met behulp van interactieve grafieken zie je de historie van je website en kan je beoordelen of jouw SEO-inspanningen positieve effecten hebben. Zo zie je in 1-oogopslag:

 • Visibility (% kliks)
 • Average position 
 • Traffic
 • SERP features
 • Positions

Ranken op Google SERP Features

In de loop der jaren is de eerste pagina van Google, de Search Engine Result Page (SERP), steeds verder uitgebreid. Naast de “traditionele” 10 blauwe links naar websites, heeft Google verschillende functies toegevoegd om nog sneller te voldoen aan de zoekintentie.

ranken op google serp features

Deze functies heten SERP features en geven een extra mogelijkheid om op de eerste pagina van Google terecht te komen. Volgens Ahrefs heeft inmiddels zo’n 99% van alle zoektermen minimaal 1 feature. 

De SERP Features van Google zijn:

 • Knowledge Panel
 • People Also Ask
 • AdWords Top and AdWords Bottom
 • Featured Snippet
 • Image Pack
 • Local Pack
 • Knowledge card
 • Knowledge panel
 • Shopping results
 • Top Stories
 • Thumbnail
 • Tweets Box
 • Video
 • Local Pack

Met behulp van Ahrefs Rank Tracker kan je eenvoudig zoektermen volgen die wel of niet ranken op een SERP feature. 

Content Explorer voor nieuwe teksten

Dankzij Ahrefs content explorer heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld content onderwerpen te vinden met weinig competitie maar veel traffic. Of je kan deze tool van Ahrefs gebruiken om gastblogs websites te vinden.

Wanneer je nieuwe content wilt toevoegen aan je website, heb je eerst een onderwerp nodig om over te schrijven. Het bedenken van nieuwe onderwerpen in een specifieke niche is niet altijd even makkelijk. Met behulp van Ahrefs Content Explorer komt daar verandering in. Bekijk deze video maar eens. 

Ga op zoek naar een onderwerp dat veel bezoekers krijgt maar niet veel backlinks heeft. Hierdoor heb je de kans om snel te ranken en een deel van dat traffic naar jouw website te sturen. 

Zie hoe pagina’s van concurrerende websites het doen. Bekijk het aantal organische bezoekers, backlinks, zoekwoorden en hoe vaak een artikel is gedeeld op sociale media. Ook kan je in de gaten houden hoe vaak de competitie nieuwe content publiceren. 

Link Building met Content Explorer

Backlinks zijn nog altijd een belangrijke ranking factor die nodig is om te ranken met  zoekmachineoptimalisatie. Daarbij kunnen links ook extra bezoekers genereren die via de link op jouw website terecht komen. 

Er zijn meerdere strategieën om nieuwe links te scoren. Met Ahrefs content explorer heb je een tool in handen waarmee je verschillende methodes kunt toepassen.

 • Gastblogs

Gebruik een combinatie van zoekterm en filter op minimaal aantal bezoekers, om relevante blogs te vinden voor jouw niche. Pitch vervolgens aan deze websites jouw idee voor een gastblog. 

 • Niet gelinkte merk vermeldingen

Ga op zoek naar websites die jouw merk benoemen maar nog geen link hebben. 

 • Gebroken links

Content Explorer van Ahrefs maakt het mogelijk om een database van 404 pagina’s te doorzoeken. Zoek naar gebroken links, informeer de website eigenaar en probeer deze te overtuigen de link naar jouw domein te plaatsen.

Het belang van SEO-tools voor online marketing

Nu ik je heb verteld over de uitgebreide mogelijkheden van Ahrefs kan het zijn dat je denkt, “Wat moet ik daar allemaal mee?” Eerlijk gezegd, voor iemand die nieuw is voor SEO kan ik me voorstellen dat het nogal veel informatie is om te verwerken. Maar het belang van SEO-tools zoals Ahrefs is groot als het gaat over online marketing. 

“Scientia potentia est”, oftewel Kennis is macht. Het internet is gigantisch groot en om succesvol te zijn online, kun je niet bouwen op aannames. Je wil werken met feiten. 

 • Waar zoeken mensen daadwerkelijk naar?
 • Hoe bereik je deze mensen?
 • Waarom staat een bepaalde website op plek 1 in de zoekmachine?
 • Welke backlinks heeft de concurrentie?
 • Is je website (SEO) technisch op orde?

Op al dit soort vragen en nog veel meer, krijgt je antwoord met behulp van SEO-tools. Ik durf best te stellen dat zonder minimaal 1 SEO tool het haast onmogelijk wordt de concurrentie uit te dagen, laat staan te verslaan. 

Is Ahrefs voor iedereen een garantie tot succes?

Zelfs de beste tools zijn waardeloos als je niet weet hoe deze te gebruiken. Met de Ahrefs Academy kun je jezelf verder ontwikkelen op verschillende gebieden. Er staan video’s in verschillende categorieën zoals: 

 • Hoe gebruik je Ahrefs
 • SEO cursus voor beginners
 • Affiliate marketing
 • Zakelijk bloggen
 • Linkbuilding voor gevorderden 

In totaal staan er meer dan 220 video’s met ruim 24 uur aan cursusmateriaal. De gehele collectie staat op YouTube (https://www.youtube.com/@AhrefsCom) en is voor iedereen te bekijken.  

Het is ook niet realistisch om te denken dat jij na het bekijken van deze video’s jij jezelf een SEO-specialist kunt noemen. Geloof me als ik zeg dat daar veel meer voor nodig is. Vooral heel veel ’trial and error’. 

Wanneer je op zoek bent naar echt online resultaat, dan is SEO uitbesteden om veel verschillende redenen de beste optie. 

Zo voorkomt SEO uitbesteden dat je zelf allerlei dure abonnementen moet afsluiten. Tools die nodig zijn om je site en die van de concurrentie te analyseren. Programma’s als Ahrefs, SurferSEO en MOZ zijn prijzig.

Tariefplannen en prijzen van Ahrefs: welke opties zijn beschikbaar?

Wanneer je gebruik wilt maken van de ‘Petabytes’ aan gecrawlde data van Ahrefs zijn er 5 verschillende opties. Dit start bij de gratis webmaster tools en loopt op tot een vanafprijs van € 899,- per maand voor het Enterprise-plan. 

Gratis Ahrefs Webmaster Tools

Deze gratis Ahrefs Webmaster Tools is een aanrader voor iedere website eigenaar. Ook al is de toegang beperkt, kan je wel gebruikmaken van bepaalde onderdelen in Site Explorer en Site Audit. 

Met deze gratis tools van Ahrefs kan je onder andere de volgende handelingen uitvoeren:

Monitor SEO health

Crawl je website voor meer dan 140 SEO-factoren die mogelijk invloed hebben op je ranking. Je krijgt direct advies over hoe je gevonden issues kunt verhelpen. 

Zie alle backlinks

Bekijk de backlink informatie van je website die zijn verzameld door de backlink-crawler van Ahrefs. Krijg bruikbare inzichten uit de inkomende en uitgaande linkprofielen met een verscheidenheid aan gebruiksvriendelijke rapporten en filters.

Zoekwoorden informatie

Ontdek op welke zoekwoorden je website scoort en vergelijk hoe jouw website het doet ten opzichte van concurrenten in de SERPs. Krijg een beter inzicht in het SEO-potentieel van je website met behulp van bruikbare SEO-statistieken zoals Search Volume, Keyword Difficulty en Traffic Value.

Verschil tussen Ahrefs Webmaster Tools en Google Search Console

Het bekijken van backlinks, SEO fouten en informatie over zoekwoorden kan je natuurlijk ook terugvinden in Google Search Console. Maar wat is dan het verschil met de Webmaster Tools van Ahrefs (AWT)?

Eigenlijk gaat Ahrefs met Webmaster Tools verder waar Google Search Console (GSC) stopt. Bijvoorbeeld met het analyseren en oplossen van SEO issues. Waar GSC een handvol issues meldt, zijn dit er bij AWT meer dan 140. Daarbij geeft Ahrefs gedetailleerd de oplossing weer. We weten allemaal dat dit bij Google vaak te wensen overlaat.

Deze constatering kunnen we ook doortrekken wanneer het gaat over backlinks en zoektermen. Met Webmaster Tools heb je veel meer informatie tot je beschikking, zelfs dus met de gratis versie.

Maandelijkse kosten voor een Ahrefs abonnement

De gratis Webmaster Tools zijn prima om kennis te maken met Ahrefs. Maar je zult snel ontdekken dat de belangrijkste functies logischerwijs voorbehouden zijn aan betalende gebruikers.

Lite

De basisversie van Ahrefs heet “Lite”. Hiermee krijg je toegang tot alle essentiële gegevens. Dit abonnement is perfect voor kleine bedrijven en hobbyprojecten.

Lite kost € 89,- per maand (Jaarlijks betalen scheelt 2 maanden € 74,-) **

In het Lite abonnement zitten alle onderdelen die op deze pagina zijn beschreven.

 • SEO Dashboard – Overzicht op hoog niveau van al je projecten. Volg in het dashboard de belangrijkste SEO-prestaties en voortgang.
 • Site Explorer – Onderzoek de backlinks en zoektermen van je concurrenten.
 • Keywords Explorer – Vind de beste zoekwoord-ideeen.
 • SERP comparison – Zij-aan-zij-weergave om veranderingen visueel weer te geven. Vergelijk ranking op verschillende data of zoekwoorden.
 • Site Audit – Scan je website op SEO-problemen.
 • Rank Tracker – Volg je rankings voor zowel desktop als mobiel. 
 • Alerts – Ontvang e-mails voor wijzigingen in de rangschikking van zoekwoorden en nieuwe of verloren backlinks.

Standard

De tweede optie van Ahrefs heet “Standard”. Hiermee krijg je toegang tot alle essentiële gegevens en bouw je een historie op. Dit abonnement is geschikt voor freelance SEO’s en marketingadviseurs.

Standard kost € 179,- per maand (Jaarlijks betalen scheelt 2 maanden € 149,- pm) **

In het Standard abonnement zit alles dat ook in het Lite abonnement zit plus het volgende: 6 maanden historie, historische positie grafiek, SERP-updates, content explorer, competitie analyse, batch-analyse, content kloof, gebroken backlinks, verbroken links, uitgaande links, links intersect, vergelijk van domeinen en landen, kalender weergave en de mogelijkheid om rapporteren te delen.

Advanced

De volgende optie van Ahrefs gaat nog een stuk verder en heet “Advanced”. Meer tools en gegevens voor interne marketing teams. 

Advanced kost € 369,- per maand (Jaarlijks betalen scheelt 2 maanden € 308,- pm) **

Het Standard abonnement wordt nog verder uitgebreid met:

 • 2-jaar geschiedenis
 • Sitestructuur 
 • HTML-bron
 • HTTP-authenticatie
 • Looker Studio
 • Dashboard-mappen
 • Webverkenner

Enterprice

Het meest uitgebreide pakket van Ahrefs heet “Enterprise”. Zoals de naam al impliceert is dit ideaal voor grote marketing agencies en ondernemingen. Het pakket is aangepast aan de behoefte van het team van gebruikers.

Enterprice kost € 899,- per maand (Jaarlijks betalen scheelt 2 maanden € 749,- pm) **

In het Enterprice abonnement zit alles dat je ook in Advanced ziet. Daar komt bij: onbeperkte geschiedenis, toegangsbeheer, betaal op factuur, directory-vermelding, audit logboek, Ahrefs API en SSO (Single Sign On).

Overzicht van abonnementen en prijzen

** Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn voorbehouden aan veranderingen. Bekijk de actuele prijzen altijd op de website van Ahrefs.

Voor wie is ahrefs bedoeld?

In het prijzenoverzicht dat ik hiervoor heb besproken, worden al verschillende doelgroepen aangehaald. Ahrefs is bedoeld voor kleine bedrijven en hobbyisten, tot grote globale marketingkantoren en alles daartussenin. Dit wil niet zeggen dat iedere ondernemer of blogger niet zonder Ahrefs kan. 

Maak eerst de afweging of je überhaupt een hogere ranking nodig hebt. Kan je jouw doelgroep niet beter bereiken met online advertenties? Kan je wel geld verdienen aan meer organische bezoekers? Blog je alleen omdat je het leuk vindt reisverslagen te maken, maak je dan vooral niet te druk om SEO.

Ahrefs gebruik je om hoger te ranken en meer verkeer aan te trekken. Het is een zeer complete tool om je website te analyseren, te verbeteren, de concurrentie te onderzoeken en een contentstrategie te maken. Dat gezegd hebbende kan je al deze dingen ook prima uitbesteden. Een SEO bureau als Ranking Masters gebruikt Ahrefs (en meer SEO tools) dagelijks. Wij kunnen je helpen met het maken van grote stappen online zonder een duur abonnement van Ahrefs.

Ahrefs vergelijking met andere tools

Ik heb het al kort gehad over andere tools zoals SEMrush en MOZ. Maar er zijn nog veel meer tools die (deels) hetzelfde doen als Ahrefs. Op g2.com worden +430 SEO tools met elkaar vergeleken. Wat maakt Ahrefs dan beter dan al die andere opties?

Eerst een overzicht van bekende en minder bekende SEO-tools die momenteel beschikbaar zijn: Bloomreach, Lumar, SEO PowerSuite, Botify, MOZ Pro, Conductor, ContentKing, SE Ranking, Google Search Console, Searchmetrics, Semrush, Google Trends, SpyFy en nog veel meer. 

Welke van deze SEO-tools is het beste? Dat hangt vooral af van hetgeen je wilt bereiken. Zoekmachineoptimalisatie is in grote lijnen onder te verdelen in 3 hoofdelementen. 

 1. Technische SEO
 2. Content
 3. Autoriteit 

Veel van de bekende aanbieders hierboven kiezen zich te onderscheiden op één of misschien twee van de hoofdelementen van SEO. 

Het optimaliseren van content doe je bijvoorbeeld met een tool zoals Surfer SEO of Page Optimizer Pro. De software vergelijkt jouw content met de pagina’s van de ‘top-raking pages’ in Google.

Voor zoekwoorden onderzoek, analyse van concurrerende websites of backlink-analyse zijn weer andere hulpmiddelen die beter zijn beschikbaar.

zoekwoorden en verwacht verkeer

                   Bron keywords: Search Engine Land         Bron traffic: AuthorityHacker

De meest complete SEO-tools op de markt zijn bediscussieerbaar. In mijn ogen, die van bekende SEO-influencers en onderzoek op gerenommeerde Facebook groepen, is er sprake van de volgende top 3:

 1. Ahrefs
 2. MOZ
 3. SEMrush 

Ahrefs is voor veel SEO-specialisten de ‘GO-TO’ SEO-tool. Wat maakt Ahrefs anders dan MOZ of SEMrush? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de bekendste alternatieven?

Onderzoeken tonen aan dat resultaten het beste zijn

Omdat het soms misschien anders overkomt vind ik het belangrijk te vermelden dat dit artikel objectief is geschreven. Ondanks dat ik veelvuldig gebruiker ben van Ahrefs, gebruik ik net zo vaak andere tools. Al is het maar om de verschillende uitkomsten te vergelijken.

Daarnaast heb ik geen samenwerking of partnership met het bedrijf. Alle informatie hier is bedoeld als informatief en beantwoordt een vraag die regelmatig door onze klanten wordt gesteld. Namelijk “Wat is Ahrefs?”

Echter kan ik niet om het feit heen dat Ahrefs, na Google en Bing, de meest actieve crawler op het internet is. En ook de rest van de top 10 is gevuld met zoekmachines. Ahrefs is dus de eerste en enige SEO crawler in het crawl-report van Cloudflare. Hierdoor heeft het bedrijf en dus haar klanten toegang tot de compleetste database.

Daarnaast blijkt uit verschillende onafhankelijke onderzoeken dat de resultaten van Ahrefs het dichtst tegen de werkelijkheid aanzit: de traffic schatting match 99% met de werkelijkheid volgens Google Search Console.

Praktische voorbeelden: Hoe Ahrefs kan worden gebruikt voor verschillende SEO-taken

Om je nog een beter beeld te geven waarvoor je Ahrefs gebruikt en hoe de interface eruit ziet, laat ik je een paar concrete voorbeelden zien. Hierin neem ik je stap voor stap mee in een aantal van de veel voorkomende SEO-taken in Ahrefs. 

Vinden van zoekwoorden met Keywords Explorer

Met het onderdeel Keywords Explorer zoek je naar (nieuwe) zoekwoorden voor je website. 

Vanuit Keywords Explorer kies ik voor de zoekmachine van Google. Je ziet hier alternatieven zoals YouTube of Bing. Ik geef meerdere opties in (website, seo, wordpress) om het resultaat te vergroten. 

Alle zoektermen hebben met elkaar te maken. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • Proteïne shakes, eiwit shakes, sport eiwitten, of,
 • dierenvoeding, kattenvoer, hondenvoer.

Het resultaat van de zoekopdracht is zichtbaar in een overzicht (Overview). Nu kies ik in het menu links voor ‘Matching terms’. 

Om het aantal van 465.335 zoekwoorden terug te brengen kies ik er vervolgens voor een aantal filters toe te passen. 

matching terms keywords explorer

Het resultaat is nu nog 42 zoekwoorden. Allemaal met een relatief lage Keyword Difficulty (KD) maar wel met zoekvolume. 

Je ziet nu in het overzicht een aantal belangrijke factoren die je verder kunnen helpen met het kiezen van een volgend onderwerp. 

overzicht ahrefs zoekwoorden en zoekvolumes

Behalve het keyword zelf, de KD en het zoekvolume, is er een mooie grafiek te zien die de trend van het zoekvolume toont. Aan het einde zie je het ‘Parent topic’. Hier worden zoektermen samengevat in een hoofdonderwerp. 

Wanneer je klikt op het parent topic krijg je een uitgebreid dashboard met informatie over het zoekwoord. Zo zie je onder andere:

 • Keyword Difficulty (KD)
 • Volume
 • Traffic Potential
 • Global volume
 • Keyword ideas
 • Position history

Dat laatste geeft je een goed overzicht van de concurrentie die de eerste positie in Google op dat moment heeft.

positie historie zoekwoorden in google

Op zoek naar backlinks met Ahrefs

Het bouwen van een goed backlinkprofiel is nog altijd een belangrijke ranking factor. Ahrefs geeft je een aantal handvatten waarmee je effectief kunt werken aan het bouwen van backlinks. 

Zoek bijvoorbeeld uit waar je concurrenten hun links vandaan halen en doe de concurrentie vervolgens na.

Weet je niet zeker wie jouw concurrenten zijn? Dit zijn de sites die al hoog ranken in Google voor de zoekopdrachten waarop jij wilt scoren. Door de backlinks te vinden (en kopiëren) die deze websites hebben geholpen daar te komen, kan je weer een stap dichterbij komen.

Volg deze stappen om een overzicht van backlink-opportuniteiten te vinden. Stel je wilt ranken op de zoekterm: “eiwit shakes”. Open een incognito venster in Google Chrome, ga naar Google.nl en wijs alle cookies af. Kies voor zoeken in het Nederlands. Zoek hier naar “eiwit shakes”.

site explorer zoeken naar backlinks

Scroll voorbij de gesponsorde resultaten. De eerste organische resultaten zijn je grootste concurrenten. Selecteer en ‘Copy’ de link van de nummer 1 in Google. ‘Paste’ deze in Site Explorer van Ahrefs.com. 

In het menu links, kies je vervolgens voor ‘Backlinks’. Hiermee open je een overzicht van alle backlinks naar die specifieke url. Deze truc kun je vervolgens herhalen met de nummer 2 in de zoekresultaten. 

analyseren backlink profiel met ahrefs

Het overzicht van backlinks is via Ahrefs te exporteren naar een Excel-sheet. Deze techniek kan je vervolgens gebruiken voor verschillende zoektermen en domeinnamen. 

Belangrijk om te weten dat deze techniek je wel hoger krijgt in de ranking, echter is het niet dé methode om de nummer 1 positie te veroveren. Wil je weten hoe wij dat doen? Neem contact op voor een analyse van jouw website.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Antwoord op de vraag: Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een alles-in-één SEO-toolset die professionals in online marketing en SEO-bedrijven helpt bij het optimaliseren van websites en het vinden van backlinks. 

Het verzamelt, verwerkt en slaat grote hoeveelheden data op, en biedt deze context aan in een gebruikersomgeving voor online marketingprofessionals. Ahrefs behoort tot de top 5 ‘bots ranked by number of requests’, en volgens velen is het een van de meest uitgebreide en betrouwbare SEO-tools.

De gebruikersomgeving van Ahrefs bestaat uit verschillende onderdelen:

 • SEO-dashboard: Hier krijg je een overzicht van al je projecten met belangrijke meetwaarden, zoals Health Score, Domain Rating (DR), Referring domains, Backlinks, Organic traffic, Organic keywords, en Tracked keywords.
 • Site Explorer: Hiermee kun je websites analyseren en kijken naar het zoekverkeer of het backlinkprofiel van concurrenten. Je kunt informatie vinden over organisch verkeer, backlinks, betaald verkeer en zoektermen.
 • Keyword Explorer: Deze tool biedt uitgebreide zoektermen, inclusief zoekvolumes, moeilijkheidsgraad en trends van zoekwoorden.
 • Rank Tracker: Hiermee kun je de ranking van zoekwoorden bijhouden en de voortgang van je SEO-inspanningen monitoren.
 • Content Explorer: Hiermee kun je content kansen vinden met weinig concurrentie maar veel verkeer en zo ook mogelijke link building kansen identificeren.

Het belang van SEO-tools zoals Ahrefs voor online marketing is groot, omdat ze je helpen bij het verkrijgen van feitelijke gegevens en inzichten om succesvol te zijn op het internet. Ze helpen je te begrijpen waar mensen naar zoeken, hoe je ze kunt bereiken, waarom bepaalde websites hoog ranken, enzovoort.

Ahrefs heeft verschillende abonnementen, variërend van gratis Webmaster Tools tot Enterprise-pakketten. Het biedt mogelijkheden voor verschillende doelgroepen, van kleine bedrijven tot grote marketingbedrijven. Het is echter niet per se nodig om Ahrefs te gebruiken, en veel taken kunnen ook worden uitbesteed aan SEO-specialisten van Ranking Masters.

In vergelijking met andere SEO-tools wordt Ahrefs vaak als een van de meest uitgebreide en betrouwbare opties beschouwd. Het biedt een breed scala aan functies voor technische SEO, content en het opbouwen van autoriteit, waardoor het een populaire keuze is onder SEO-professionals. Echter, welke tool het beste is, hangt af van je specifieke behoeften en doelen.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse