fbpx


Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Wat is Ahrefs? Hoe werkt het en voor wie is het?

Als jij aan zoekmachine optimalisatie van je website gaat werken, dan heb je een goede tool nodig die je daarbij kan helpen.

Google Search Console is dan de meest voor de hand liggende optie, maar daar heb je alleen toegang toe als je ook Google Ads gebruikt.

Tot je je daar verder in verdiept hebt zijn er een groot aantal andere tools waarmee je nagenoeg hetzelfde kunt doen. Ubersuggest, SEM Rush, Moz; waarschijnlijk heb je er al van gehoord.

Ahrefs is een andere grote SEO tool en zij onderscheiden zich van de rest door de grote backlinks database.

Dat hebben ze altijd al gehad en dat hebben ze nog steeds. De crawlbot die ze gebruiken om data binnen te halen is op die van Google na het meest actief en Ahrefs deelt alle informatie die de crawlers ophalen met hun klanten.

Lees hier in✅ 3 minuten ✅ over wat Ahrefs is, over hoe het werkt en over voor wie het toegevoegde waarde heeft.

Wat is Ahrefs?

ahrefs logo

Ahrefs is een SEO tool waarmee jij informatie inwint over verschillende SEO algoritmen. Deze informatie gebruik je vervolgens om jouw website beter vindbaar te maken voor de zoekmachines.

Hoe hoger je in de resultaten belandt, hoe meer bezoekers je naar je website trekt. Ahrefs biedt je dan verscheidene functies aan, zoals een zoekwoordenonderzoek, een concurrentie analyse, een backlinkonderzoek en een contentonderzoek.

Met de Rank Tracking- en Webmonitoring functies houd je de voortgang van je inspanningen bij.

Als jij gaat werken aan je zoekmachine optimalisatie, dan zijn zoekwoorden, backlinks, content, techniek en het gedrag van je concurrentie bijzonder belangrijk. En met Ahrefs krijg je hier inzicht in. Het is een tool waarmee je kunt zien hoe de concurrentie presteert en wat jij dus moet doen om ze voor te komen en te blijven.

Ook als je een zoekwoordenonderzoek gaat doen kun je aan de hand van de informatie van Ahrefs de beste keuzes maken. Met een dergelijke tool maak je jouw website zichtbaar en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait.

Hoe werkt Ahrefs?

Hoe werkt de Ahrefs Keyword Explorer

Ahrefs is geen gratis SEO tool. Voor een standaard abonnement betaal je 180 dollar per maand. Er is een goedkoper abonnement voor 99 dollar per maand en er zijn duurdere opties specifiek voor online marketing bureaus of webdesigners.

Voor 7 dollar probeer je het programma een week uit, zodat je zelf bepaalt of het voor jou geschikt is. Heb je eenmaal toegang, dan is de tool erg gebruikersvriendelijk en je hebt onder andere toegang tot de volgende functionaliteiten.

1. Het Dashboard

Dashboard Ahrefs

Wanneer je Ahrefs opent is het Dashboard het eerste wat je ziet. Hierin zie je in één oogopslag de belangrijkste cijfers van de projecten die je op dat moment hebt lopen.

De data is niet specifiek, maar wel handig, zoals het aantal backlinks dat je hebt, het aantal zoekwoorden die gevonden zijn en de autoriteit van je website in je domein. Met die informatie ga je dan verder op onderzoek uit.

2. Site Explorer

Site explorer Ahrefs

De Site Explorer wordt aangeboden om jou een groot aantal interessante feiten te laten zien over je website.

Enkele voorbeelden hiervan zijn je backlinks (oude, nieuwe en verloren), je interne links, de zoekwoorden die worden gebruikt om je te vinden, de zoektermen die jouw concurrenten gebruiken en wat de beste pagina’s van je website zijn.

De Site Explorer doet dit voor de gehele website, voor een bepaalde pagina of zelfs per subdomein. Met deze informatie achterhaal je snel hoe je beter wordt dan je concurrenten.

3. Keyword Explorer

Ahrefs Keyword Explorer

Eén van de eerste taken die je uitvoert als je aan de zoekmachine optimalisatie van jouw website werkt is een zoekwoorden onderzoek.

Dit zijn de termen waarop je gevonden wilt worden. Het is niet zo simpel, want als je bijvoorbeeld ‘schoenenwinkel Assen’ gebruikt dan zijn er waarschijnlijk een groot aantal andere schoenenwinkels die hier ook naar refereren. Een specifieke zoekterm verlaagt de concurrentie en geeft je een betere kans.

Met de Keyword Explorer zie je door een bepaalde zoekterm in te geven hoe vaak deze wordt ingetypt, hoeveel concurrentie er is en welke belangrijke gerelateerde zoektermen er zijn.

Op die manier kies je voor je eigen website de zoektermen uit die het meeste worden ingevoerd, maar die door je concurrentie nog het minste worden gebruikt. Keyword Explorer van Ahrefs geeft je per zoekterm alle informatie die je nodig hebt.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

4. Content Explorer

Content Explorer Ahrefs

De Content Explorer geeft je ook informatie over zoekwoorden, maar dan meer over de zoekresultaten ervan. Je ziet welke websites of pagina’s deze zoekwoorden al gebruiken. Door deze door te nemen krijg je inspiratie over hoe je ze beter verwerkt.

Er zijn dan belangrijke filters toe te passen, zoals taal, sociale shares, de domein autoriteit en de datum waarop het zoekwoord in werking is gezet. Met deze informatie maak je een analyse van je concurrentie, zie je hoe goed ze scoren op SEO gebied en hoeveel jij moet verbeteren.

5. Alerts

Met Ahrefs kun je drie soorten meldingen opzetten, namelijk:

 • Als je gevonden wordt op een nieuwe zoekterm;
 • Als je een nieuwe backlink krijgt;
 • Als je naam genoemd wordt maar er geen link naar je website is toegevoegd.

Met deze informatie ben je direct op de hoogte van veranderingen omtrent je website. Een nieuwe zoekterm biedt meer mogelijkheden en als deze goed is, dan gebruik je die bijvoorbeeld bij het plaatsen van een nieuw blogartikel.

Backlinks zijn bijzonder belangrijk voor SEO, omdat de zoekmachines deze zien als referenties. Met deze melding zie je dat je een backlink hebt gekregen en controleer je deze even. Want backlinks van websites zonder autoriteit halen je score juist naar beneden.

Wordt je naam genoemd zonder link dan is dit een ideale manier om een backlink binnen te halen.

Schrijf een e-mail naar de eigenaar van de website (alleen als deze een goede SEO score heeft) en vraag hen een link toe te voegen. Zo heb je met minimale inspanning je SEO score in één keer verbeterd.

De alerts zijn in te stellen per dag, per week en ook per maand. Het is zeker aan te raden om hier gebruik van te maken en geen kansen te laten schieten.

6. Rank Tracker

Alerts Ahrefs

Met de Rank Tracker functie van Ahrefs houd je in de gaten wat jouw inspanningen opleveren. Het is een programma waarmee je in één oogopslag ziet hoe je positie is in Google voor een bepaald zoekwoord.

Je krijgt onder andere informatie te zien over je huidige posities, het verwachte verkeer voor een zoekwoord en je gemiddelde positie.

Met deze optie zie je direct wanneer je ranking daalt en je dus in moet grijpen.

7. Site Audit en andere functionaliteiten

Site Audit Ahrefs

Met de Site Audit functie van Ahrefs krijg je informatie over de technische basis van je website.

Je ziet dan bijvoorbeeld hoe snel deze is, of de codering en de links goed zijn en of je website de juiste certificaten heeft.

Naast deze 7 aparte programma’s kun je met Ahrefs nog veel meer.

Zo kun je zien welke websites linken naar je concurrenten en niet naar jou, zie je de plaats die je website in de rangschikking van Ahrefs zelf krijgt en kun je 5 domeinen tegelijkertijd op allerlei SEO informatie met elkaar vergelijken.

Voor wie is Ahrefs bedoeld?

Omdat Ahrefs verschillende abonnementen aanbiedt, kan iedereen die werkt met websites hier gebruik van maken.

De Lite versie is bijvoorbeeld ideaal voor één gebruiker die zelf een website of een aantal websites in beheer heeft en die hier een succes van wil maken. Je mag dan in totaal 5 projecten invoeren.

Je krijgt beperkt toegang tot het programma, maar dat is niet erg want meer informatie heb je in die situatie niet nodig.

Ahrefs is ook ideaal voor mensen die werken als SEO webdesigner, voor SEO tekstschrijvers en voor online marketing bureaus.

Het meest uitgebreide pakket van Ahrefs is voor 5 of meer gebruikers en 100 projecten.

Er is dus voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de zoekmachine optimalisatie van een bepaalde website of websites een geschikt abonnement te vinden.

Hier moet wel bij gezegd worden dat er voor eigenaren van één simpele website ook gratis programma’s beschikbaar zijn die waarschijnlijk in die hoedanigheid ook prima volstaan.

De voor- en nadelen van Ahrefs

Voordelen en nadelen Ahrefs

Ahrefs is niet de enige SEO tool dat tot je beschikking staat.

Het is wel de tool met de grootste database en de meest actieve crawlers op Google na, dus dat is belangrijk. Er zijn meer voordelen waarvan je profiteert als je Ahrefs gaat gebruiken:

 • Ahrefs is bijzonder gebruikersvriendelijk en gemakkelijk om mee te werken.
 • De data die Ahrefs laat zien is vrij accuraat en compleet.
 • Ahrefs heeft bepaalde functies die je bij andere SEO tools niet krijgt.
 • Ahrefs wordt elke 15 tot 30 minuten bijgewerkt, dus de informatie die je ziet is actueel.

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen te noemen. Bekijk de volgende punten maar eens:

 • Ahrefs is relatief duur, vooral als je geen online marketingbureau bent, maar gewoon een tool nodig hebt om zelf aan SEO te werken.
 • De technische analyse die je krijgt bij de Site Audit functie kan beter en completer.

SEO zelf doen of uitbesteden?

Met tools zoals Ahrefs, SEM Rush, Moz en Ubersuggest kun je de zoekmachine optimalisatie van je website helemaal zelf doen. En zij geven je daar alle informatie voor die je nodig hebt. Echter, er staat je een grote en tijdrovende taak te wachten, want SEO is een bijzonder brede discipline.

Wil je op alle algoritmen van de zoekmachines ingaan, dan zal je hier zeker een week fulltime mee bezig zijn, en bij complexe websites is dit langer. En deze tijd heeft niet iedereen. Eenmaal geoptimaliseerd, blijf je hier zeker een halve dag per week werk aan hebben, want SEO moet constant worden bijgewerkt.

Een online marketing bureau zoals Ranking Masters helpt je dan uit de brand.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

SEO uitbesteden aan Ranking Masters

Geef je zorgen uit handen en laat Ranking Masters jouw SEO aanpakken.

Wij gebruiken zelf de SEO Surfer tool en hebben daar al honderden andere websites mee binnen de top 5 van de zoekmachine resultaten gehaald. We optimaliseren je gehele website zodat je het van ons over kunt nemen, of we blijven je website onderhouden.

Wat ook je wensen, met Ranking Masters krijgt jouw website de SEO score die het nodig heeft om vindbaar te worden. Samen met jou zorgen we ervoor dat je conversie ratio de pan uit reist.

 Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten