Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Ontdek wat Gemini ons leert over de toekomst van AI in Google Search

Terwijl de eerste grote stofwolken na de release van ChatGPT en Gemini (het voormalig Google Bard) neerdalen, ontvouwt zich een verrassende waarheid: Google Search, oftewel de zoekmachine van Google, is nog altijd springlevend. De eerdere voorspellingen van marketingexperts dat grote taalmodellen (LLM’s) de traditionele online zoekmethoden zouden vervangen, lijken te voorbarig te zijn.

Zoek maar eens op YouTube naar ‘AI het einde van SEO’. Maar de realiteit? De toekomst van Google Search en SEO is belangrijker dan ooit. Ja, er zijn grote veranderingen in aantocht, maar de essentie van zoeken blijft onveranderd. AI gaat een cruciale rol spelen in de Search Engine Results Page (SERP), en dat is precies waar onze focus ligt. 

Ontdek hoe AI in Google Search een spannende toekomst biedt voor jouw bedrijf. De regels kunnen veranderen, maar het spel blijft hetzelfde en de winnaars van morgen kunnen zelfs grotere beloningen verwachten.

De toekomst van Google Search met AI

Nu LLM’s, zoals Gemini en ChatGPT een vaste plek hebben veroverd, blijkt Google Search stevig in zijn schoenen te staan. Maar de komst van deze AI-tools zorgt ook zeker voor veranderingen. In een recente update heeft Google zijn AI Bard omgedoopt tot Gemini. De ontwikkelingen zijn in volle vaart waardoor het Ultra 1.0 model in korte tijd al is omgevormd tot een 1.5 versie. 

Van puur feitelijke informatie naar context en diepgang

Het onderscheid tussen Gemini en Google Search is fundamenteel. Waar de nieuwe techniek complexe, geconstrueerde antwoorden genereert, richt Google Search zich op het indexeren en rangschikken van bestaande informatie. De opmars van AI wijst op een toekomst waarin gebruikers niet alleen feitelijke informatie, maar ook context en diepgang kunnen verwachten.

Meer evenwicht tussen menselijke inbreng en machine-intelligentie

Wat betekent dit voor Google Search? Google zelf hint op een meer naadloze integratie van AI. Hierbij worden zoekopdrachten verrijkt met diepere inzichten en begrip. 

De veranderingen in Google’s zoekalgoritmes en SERP-indelingen zullen waarschijnlijk reflecteren hoe AI ons begrip van informatie verbetert. Met meer evenwicht tussen menselijke inbreng en machine-intelligentie. 

Voor SEO betekent dit een verschuiving naar het optimaliseren voor rijkere, contextueel relevante content, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en autoriteit.

Google’s AI-verbeterde zoekopdrachten

Terwijl ik de specifieke plannen van Google voor AI-integratie blijf volgen, is één ding duidelijk. Gezien Google’s recente stappen in het verrijken van zoekopdrachten met generatieve AI, zoals ze zelf beschrijven, wijst alles erop dat de toekomst van Google Search een doelgerichte integratie van AI zal zijn. 

Stel, je zoekt naar ‘de beste manieren om energie te besparen in huis‘. 

In plaats van alleen links naar artikelen of websites, zou Google’s AI-verbeterde zoekopdracht kunnen voorzien in een samengestelde lijst van tips, met uitleg over waarom ze effectief zijn, en zelfs suggesties voor producten of diensten die relevant zijn. Deze rijkere, contextuele antwoorden zouden een meer holistische en nuttige zoekervaring bieden, die verder gaat dan traditionele zoekresultaten.

Voorbeeld van Google Gemini

Veranderingen in SERP

De integratie van AI in Google Search betekent een aanzienlijke transformatie voor de SERPS. AI maakt het mogelijk om meer contextuele en gedetailleerde antwoorden te bieden. Dit resulteert in een rijkere zoekervaring voor gebruikers. 

Zo kunnen SERPs complexere antwoordformaten bevatten, zoals:

 • Samenvattingen,
 • Lijsten
 • Directe antwoorden op specifieke vragen

Deze AI-gedreven SERPs kunnen ook beter inspelen op de intentie van de gebruiker, wat leidt tot meer relevante en gepersonaliseerde zoekresultaten. 

De ontwikkelingen op Google’s blog over AI in zoekopdrachten bieden meer inzicht over hoe deze veranderingen worden geïmplementeerd en welke impact ze zullen hebben op de manier waarop we informatie zoeken en vinden.

Lessen uit Gemini als zoekmachine

Gemini biedt ons waardevolle inzichten in de toekomst van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Gemini’s vermogen om uitgebreide en contextueel rijke antwoorden te genereren, benadrukt het belang van het creëren van content die niet alleen informatief is, maar ook diepgaand en relevant. 

Dit impliceert dat SEO-strategieën zich moeten aanpassen om meer te focussen op uitgebreide, deskundige inhoud die aansluit bij de vragen en behoeften van gebruikers. Iets wat Google zelf sterk aangeeft met hun E-E-A-T richtlijnen. 

Zoekintentie is al heel lang iets waar Google mee bezig is. Gemini toont aan dat het belang van het begrijpen van zoekintentie nog veel belangrijker gaat zijn. Een LLM kan ook suggesties doen en doorvragen om de intentie verder te verduidelijken.

Dit kan voor sommige websites aanleiding zijn tot een heroverweging van keywordstrategieën en de (verdere) optimalisatie van de algehele gebruikerservaring op websites.

Ook vandaag de dag kun je Gemini gebruiken als zoekmachine. Ik kan zelf geen beter antwoord bedenken op deze vraag: “Weet jij een goed SEO bureau in Haarlem”?

Goed SEO bureau in Haarlem

Je ziet hier goed het verschil met het ‘traditionele’ Google Search, waar je simpelweg een lijst met blauwe links als resultaat krijgt na een dergelijke ‘search query’. In Gemini krijg je “echt een antwoord”. Er is interactie met de AI. Er is een antwoord geformuleerd als tekst met afbeeldingen en links. 

Google SGE combineert Gemini en Search

Google SGE, getest door SEO-specialisten via Google Search Labs, laat ons meekijken met de significante vooruitgang in zoektechnologie. Deze gaat nog een stuk verder dan de capaciteiten van Gemini. 

De geavanceerde zoekomgeving, SGE, onderscheidt zich van traditionele zoekmachines door de focus op een diepgaand begrip van de context en intentie achter zoekopdrachten, wat resulteert in een gepersonaliseerde zoekervaring. In plaats van zich enkel te richten op het matchen van trefwoorden, analyseert SGE de onderliggende vraag van de gebruiker om relevantere en accuratere resultaten te leveren, waardoor de effectiviteit van het zoekproces aanzienlijk wordt verbeterd.

Dit heeft gevolgen voor SEO-strategieën. Niet alleen de relevantie van keywords, maar ook de kwaliteit en diepgang van de inhoud van belang worden. 

SGE’s benadering suggereert een toekomst waarin zoekmachines complexe vragen kunnen beantwoorden met nauwkeurige, contextueel rijke antwoorden. Dit vereist een meer geavanceerde aanpak van contentcreatie, waarbij de focus ligt op het voldoen aan de specifieke behoeften en vragen van de gebruiker. 

Welke strategieën kan je doorvoeren om aan te sluiten bij de AI evoluerende SERP?

Laat ik het ook niet ingewikkelder maken dan dat het is. Google blijft er alles aan doen om de bezoeker te voorzien van het best mogelijke antwoord (zoekresultaat). 

Wat verandert is de methode waarop ze deze informatie weergeven en de interactie die hun gebruikers hebben met het getoonde resultaat.

Wat kan jij daar als website eigenaar aan doen? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf ook in 2024 relevant blijft?

Als ondernemer kun je jezelf wel degelijk voorbereiden op de evoluerende SERPs met een focus op optimalisatie voor AI-zoekopdrachten. Begin met het doorvoeren van de volgende strategieën: 

1. Rijke en gedetailleerde content 

Creëer inhoud die diepgaand, informatief en relevant is voor jouw doelgroep. Gebruik natuurlijke taal en antwoord op specifieke vragen die gebruikers kunnen hebben. Dit was altijd al een belangrijk onderdeel van contentcreatie. Het zal met de uitbreiding van AI in Google Search een nog veel grotere rol gaan spelen. 

2. Zoekintentie begrijpen

Richt je op het begrijpen van de intentie achter zoekopdrachten en pas je content hierop aan. Dit betekent vaak meer dan alleen het targeten van keywords. Zoekintentie is altijd een belangrijke factor geweest als het gaat om conversie van keywords. Met AI zal het nog een meer prominente rol gaan spelen bij het tonen van de content in de zoekresultaten.

3. Gebruik gestandaardiseerde data 

Implementeer schema markup en structured data om zoekmachines te helpen de content beter te begrijpen en te categoriseren. Wanneer je een product toont op je pagina, laat Google dan weten dat het een product is. Zoekmachines zijn computers, communiceer dan ook in computertaal en laat niets aan het toeval over. 

4. Continue analyse en aanpassing 

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in AI en zoekmachines, en pas je strategieën aan. Iedere dag leren we meer over hoe AI in Search werkt en op welke wijze we dat toepassen in de praktijk. Blijf constant op de hoogte van de laatste nieuwe kennis om je concurrenten voor te blijven.

5. Optimalisatie voor mobiele apparaten en voice search

Mede door de lancering van Gemini’s Ultra 1.5 model en mobiele app wordt het optimaliseren van content voor mobiele apparaten en voice search steeds belangrijker. Dit vraagt om een strategie die niet alleen de tekstuele inhoud omvat, maar ook focust op website snelheid, responsiviteit, en het gebruik van natuurlijke, conversatie gerichte taal. 

SEO voor AI in vergelijking met traditionele SEO

In het tijdperk van AI-gedreven zoekmachines evolueert SEO van een meer keyword- en backlink-gefocuste aanpak, naar contextuele relevantie en diepgaand begrip van zoekintentie. 

Traditionele SEO, hoewel nog steeds relevant, moet worden uitgebreid met strategieën die AI-zoekmachines aanspreken. Dit betekent een verschuiving naar het creëren van inhoud gefocust op keywords, naar content die antwoorden biedt op complexere vragen. 

Content die de interactie aangaat met de lezer en een meer natuurlijke, gespreksmatige toon gebruikt. De toekomst van SEO ligt in het balanceren van deze traditionele en nieuwe technieken, om zo optimaal mogelijk te voldoen aan de eisen van zowel gebruikers als AI-gedreven zoekmachines.

Jouw bedrijf klaarstomen voor AI-search

De toekomst van Google Search, verrijkt met AI zoals Gemini, belooft een spannende tijd voor SEO. Deze evolutie betekent niet het einde, maar een nieuwe dimensie van online zoeken, waarbij context, diepgang en gebruikerservaring centraal staan. Voor bedrijven en website-eigenaren ligt hier een unieke kans om zich te onderscheiden met rijke, gedetailleerde en op zoekintentie gebaseerde content.

Lukt het niet om eerder genoemde tips door te voeren in jouw SEO strategieën? Bij Ranking Masters zijn we gespecialiseerd in het navigeren door deze nieuwe SEO-wereld. Wij helpen je graag om je content te optimaliseren. Neem vandaag nog contact op om voorop te blijven in deze veranderende online wereld!Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEM specialisten in de Benelux. Al sinds 2010 kun je hem 's nachts wakker maken voor de meest uitdagende SEM vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn bijna 25-koppige team van SEM specialisten diverse klanten en merken om hun online marktaandeel te vergroten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Background clouds
  Het Ranking Masters team
  Bottom curve

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse Arrow icon