Chrome extensies kunnen jou het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. En als ze gratis zijn dan heb je helemaal niets te verliezen. Met een Chrome extensie voeg je een extra tool toe aan Google Chrome. Dit programma geeft je informatie, in dit geval op het gebied van SEO. Door de extensie te gebruiken zie je deze informatie direct en hoef je er niet meer naar op zoek te gaan. Daardoor werk je dus efficiënter en sneller. We hebben hier de 37 beste SEO extensies voor Chrome voor je op een rijtje gezet. Ze zijn allen te gebruiken voor verscheidene SEO doeleinden. Enkele ervan bieden zelfs een complete SEO oplossing aan.
1. MozBar
De eerste gratis SEO toolbar is MozBar afkomstig van Moz. Het geeft je bij de zoekmachine resultaten allerlei informatie over de resultaten en het zoekwoord. Zo zie je bijvoorbeeld het aantal links en referring domains per pagina en zie je de page- en domain authority score. Dat geeft je belangrijk inzicht in de status van de andere websites die op jouw zoekwoord naar voren komen.
2. Google Analytics URL Builder
Met de Google Analytics extensie genaamd URL Builder tag je links. Deze links worden vervolgens toegevoegd aan je Google Analytics account. Dit is een handige extensie als je een link van een nieuwsbrief wilt analyseren of als je twee advertenties hebt gepubliceerd en deze met elkaar wilt vergelijken. Je klikt ze aan en hoeft ze niet meer handmatig toe te voegen.
3. Ayima Page Insights
Met Ayima Page Insights kun je een webpagina laten controleren op SEO fouten. Door daar een extensie voor te gebruiken zie je deze informatie in één oogopslag en heb je er geen extra programma voor nodig. Je kunt zo elke pagina controleren en direct aan de slag met het verbeteren van de fouten.
4. ColorPick Eyedropper
Deze Chrome extensie is handig als je zelf een website aan het ontwerpen bent. Downloadt ColorPick Eyedropper, open een pagina en klik op een kleur die je voor je eigen pagina wilt gebruiken. Je ziet dan direct welke kleurcode daarbij hoort en je hoeft dus niet meer te zoeken. Zo maak je de meest aantrekkelijke pagina voor je bezoekers.
5. Google SERPs Bookmarklet
De Google SERPs Bookmarklet Chrome extensie helpt jou bij het verzamelen van informatie uit de zoekmachine resultaten. SERP staat voor Search Engine Result Page. Met deze extensie exporteer je alle zoekresultaten die naar voren komen als je een bepaalde zoekterm intypt snel naar Excel.
6. Ayima Redirect Path
Wil je weten of er redirects aanwezig zijn op een bepaalde pagina? Dan laat Ayima Redirect je dit direct weten. Redirects zijn een goede manier om bezoekers van een niet-werkende pagina naar een andere pagina te sturen, maar ze vertragen je site en kunnen je SEO score naar beneden halen. Met Ayima Redirect Path haal je ze er direct uit.
Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...
- Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
- Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
- Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.
7. Link Grabber
Ben je veel bezig met linkbuilding op dit moment? Dan is Link Grabber een Chrome extensie die je veel tijd bespaart. Het is een simpele tool waarmee je in één keer alle links van een bepaalde pagina exporteert. Deze gebruik je vervolgens zelf om te gebruiken voor het verzamelen van backlinks.
8. User Agent Switcher
Met User Agent Switcher kun je bekijken hoe jouw website er uit ziet op verschillende apparaten en met verschillende programma’s. Je opent een pagina op je website, je klikt op het User Agent Switcher icoon en je selecteert een programma. De opties die je krijgt zijn onder andere iOS, Firefox, Safari, Chrome, Internet Explorer, Windows Phone en Android.
9. Robots Exclusion Checker
De Robots Exclusion Checker is bedoeld om pagina’s aan te wijzen die niet door de zoekmachines worden geïndexeerd. In veel gevallen zal je zelf aangeven dat je één of meerdere van je pagina’s niet wilt laten indexeren, maar soms gaat dit fout. Met Robots Exclusion Checker zie je direct welke van jouw pagina’s de zoekmachines niet meenemen bij het maken van hun rangschikking.
10. LinkMiner
Een andere tool die linkbuilding ondersteunt is LinkMiner. Met deze Chrome extensie controleer je een pagina op links die niet werken. Dat is handig om regelmatig even te doen voor je eigen website, maar ook als je aan broken linkbuilding gaat werken.
11. SEO Quake
SEO Quake is vergelijkbaar met MozBar. Het is een complete SEO Chrome extensie in je browser en je krijgt er allerlei belangrijke SEO gerelateerde informatie van over de pagina’s in de SERP’s. SEO Quake geeft je zelfs meer informatie dan MozBar en heeft daarom voor sommige specialisten de voorkeur.
12. WhatFont
Met de WhatFont extensie kun je van elke website achterhalen welk font er wordt gebruikt. Dat is handig als je zelf een website aan het ontwerpen bent of als je je website wilt verbeteren. Zie je een font dat je mooi vindt, dan hoef je daar niet meer naar op zoek want WhatFont vertelt je welke het is.
13. Extract People Also Search Phrases in Google
Ben je bezig met een zoekwoordenonderzoek en gebruik je daar Google Autocomplete bij? Dan kun je met de extensie genaamd Extract People Also Search Phrases in Google de autocomplete opties kopiëren en exporteren, omdat ze als platte tekst worden getoond.
14. WordTracker Scout
Een andere Chrome extensie die je bij je zoekwoordonderzoek gebruikt is WordTracker Scout. Je gaat naar een website, activeert je extensie en ziet in een grafisch overzicht wat de meest gebruikte woorden op die pagina zijn.
15. Page Load Time
De tijd die een pagina nodig heeft om te laden is een belangrijke factor bij SEO. Hoe trager je pagina is, hoe lager deze komt in de rangschikking. Internetgebruikers zitten ook niet op langzame pagina’s te wachten en geven het snel op. Met Page Load Time zie je direct wat de laadsnelheid van een bepaalde pagina is.
16. Keyword Surfer
Van Keyword Surfer krijg je informatie over het zoekwoord dat je gebruikt. Je ziet hoe vaak het wordt ingetypt, je krijgt een lijst met alternatieve soortgelijke zoekwoorden en je ziet het aantal backlinks per zoekresultaat.
17. Similar Web
De Chrome extensie Similar Web geeft je informatie over het verkeer naar een website. Je ziet de bounce rate, het aantal pagina’s dat geopend wordt per bezoek, het aantal maandelijkse bezoekers en de gemiddelde tijd die men op de pagina doorbrengt. Daarnaast zie je waar de bezoekers vandaan komen en hoe deze op de pagina terecht zijn gekomen.
18. Buzzsumo
Buzzsumo is een Chrome extensie waarmee je ziet hoe vaak een artikel gedeeld is op sociale media en hoeveel backlinks het heeft. Dat vertelt je iets over je eigen pagina’s, maar ook over die van je concurrenten.
Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...
- Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
- Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
- Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.
19. Check My Links
Als je op één van jouw pagina’s bent of op een pagina van de concurrent, dan zie je met Check My Links hoeveel interne links de pagina heeft en hoeveel daarvan niet werken. Dat is handig als je met broken linkbuilding bezig bent of je eigen pagina’s wilt opschonen.
20. SEO Minion
SEO Minion is een slimme alles-in-één SEO tool als je elke dag aan SEO wilt werken en hier een planner bij nodig hebt. Deze Chrome extensie geeft je een kort overzicht met SEO taken, zoals on-page SEO, het controleren van gebroken links en een preview van de SERP. Klik erop en je krijgt de resultaten en de punten waaraan je moet werken die dag.
21. Ninja Outreach
Ninja Outreach komt vast goed van pas als je met linkbuilding aan het werken bent. Wil je de eigenaar van een bepaalde website vragen een link naar jouw pagina’s toe te voegen? Dan zie je met deze Chrome extensie direct welke e-mail adressen bij een bepaalde website horen.
22. Fatrank
Met Fatrank controleer je direct wat je positie is in de zoekmachine resultaten als een bepaald zoekwoord wordt ingetypt. Ga naar je website, open de Chrome extensie, typ een zoekwoord in en Fatrank doet de rest.
23. Meta SEO Inspector
Meta informatie is belangrijk voor SEO, maar ook voor het aantrekken van verkeer naar je website. Met Meta SEO Inspector controleer je je metadescriptie en –titel op fouten. Deze kun je dan direct aanpassen in je CMS.
24. Keywords Everywhere
Een andere handige Chrome extensie voor wanneer je zoekwoordonderzoek aan het uitvoeren bent is Keywords Everywhere. Typ een bepaald zoekwoord in en met deze extensie krijg je snel een lijst met gerelateerde zoekwoorden. Deze kun je dan gemakkelijk exporteren.
25. SEO Info
Van de SEO Info extensie krijg je snel een duidelijk overzicht van de SEO fouten die op je pagina aanwezig zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de metatags, aan de snelheid van je pagina’s, aan de canonicals en aan de hreflangs.
26. Hreflang Tag Checker
Heb jij een website waarop je meerdere talen aanbiedt? Dan heb je voor elke taal een aparte URL nodig. Met de Hreflang Tag Checker krijg je te zien welke URL er wordt gehanteerd voor die pagina per taal en of alles wat betreft de indeling van de talen van je website in orde is voor SEO.
27. TextOptimizer
Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de inhoud van je pagina’s, dan is TekstOptimizer een slimme Chrome extensie. Dit programma kijkt naar de teksten op een pagina en suggereert andere opties waarmee je deze beter maakt voor SEO.
28. Nightwatch SEO Search Simulator
Met de SEO Search Simulator van Nightwatch kun je de zoekmachine resultaten opvragen voor verschillende landen en locaties. Zo zie je hoe jouw pagina’s scoren op andere plekken in de wereld.
29. AMP Validator
AMP staat voor Accelerated Mobile Page. Deze Chrome extensie controleert of een website een mobiele versie heeft en of deze goed werkt. Aangezien steeds meer mensen met mobiele apparaten werken en niet meer met de desktop computer, is dit een extensie die je niet mag missen.
30. View Rendered Source
Als jij werkt met een website die loopt op JavaScript, dan is dit een extensie die je goed van pas komt. Hiermee vergelijk je de codering van de pagina met de versie die wordt weergegeven. Zo kun je zien of JavaScript je metatags overschrijft, bijvoorbeeld.
31. Hunter
Er is een betaalde- en een gratis versie van de Hunter extensie. Met deze tool krijg je de e-mail adressen te zien die bij een bepaalde pagina horen. Dat maakt je linkbuilding werkzaamheden alvast een beetje gemakkelijker.
32. Ahrefs SEO Toolbar
De meeste grote SEO tools bieden een gratis toolbar aan en Ahrefs is daar geen uitzondering op. Dit is net als MozBar, SEO Minion en SEO Quake een gratis alles-in-één SEO Chrome extensie waarmee je snel ziet waar je website nog verbeterd kan worden.
33. gInfinity
De gInfinity extension maakt je het leven wat gemakkelijker als je veel in de zoekmachine resultaten werkt. Als je het installeert worden de volgende pagina’s van de resultaten automatisch geladen onder de vorige en hoef je niet meer te bladeren.
34. LRT Free Backlink Checker
De Free Backlink Checker van LRT kijkt naar alle externe links die van een bepaalde pagina afkomstig zijn. Door deze gebruiken zie je snel of er defecte links aanwezig zijn. De informatie die je krijgt is ook gemakkelijk te exporteren.
35. SEOStack Keyword Tool
Met de SEOStack Keyword Tool krijg je informatie over het gebruik van zoekwoorden. Daarvoor gebruikt het informatie van de autocomplete tools van Google, Bing, Yahoo, Amazon, eBay en YouTube. Deze gegevens kun je vervolgens gemakkelijk naar Excel exporteren.
Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...
- Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
- Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
- Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.
36. SERPTrends
SERPTrends is een Chrome extensie waarmee je de zoekmachine resultaten bijhoudt. Dat doet het niet alleen voor Google, maar ook in Bing en Yahoo. Download deze extensie en je ziet snel hoe de websites in de resultaten met elkaar concurreren, hoeveel Facebook likes ze hebben en hoe de resultaten zich de afgelopen tijd in de SERPs hebben gedragen.
37. Google Lighthouse
En als laatste is er de Google Lighthouse extensie. Deze Chrome extensie doet een audit van je pagina en suggereert vervolgens wat er beter kan. Er wordt gekeken naar de snelheid, naar de prestaties, naar de mobiele vriendelijkheid en naar SEO. Vervolgens krijg je van de extensie een score waarmee je je voortgang kunt meten de volgende keer.