Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Entiteiten: de bouwstenen van SEO succes en online zichtbaarheid

Entiteiten zijn definieerbare dingen of concepten die door zoekmachines worden herkend en begrepen. Dit zijn bijvoorbeeld personen, plaatsen, objecten, merken, ideeën of zelfs concepten zoals valuta. Het belangrijkste kenmerk van een entiteit is dat het uniek en onderscheidbaar is.

In deze blog wordt uitgelegd wat entiteiten zijn. Hoe het benadrukken en optimaliseren van deze entiteiten in SEO-strategieën cruciaal is voor het verbeteren van de online zichtbaarheid en hoe het zorgt dat succes op het gebied van zoekmachineoptimalisatie daadwerkelijk wordt behaald.

Wat zijn entiteiten? 

Entiteiten zijn dus objecten of ideeën die zoekmachines kunnen identificeren en begrijpen. Vanuit een SEO-oogpunt is het belangrijk om te streven naar duidelijkheid en specificiteit, zodat zoekmachines beter kunnen identificeren wat de inhoud van een webpagina is. 

Het doel is om de inhoud zo te structureren dat het gemakkelijk te interpreteren is door zowel mensen als zoekalgoritmen. Deze algoritmen herkennen entiteiten en snappen de onderlinge relevantie. Hiermee kunnen ze vervolgens deze pagina’s koppelen aan relevante zoekopdrachten van gebruikers. Maar wat zijn dan voorbeelden van deze zogenoemde entiteiten?

De kenmerken van entiteiten 

Zoekmachines zoals Google gebruiken entiteiten om de inhoud van webpagina’s beter te begrijpen. Door te herkennen wat een tekst over een specifieke entiteit zegt, kan de zoekmachine nauwkeuriger bepalen waar de pagina over gaat en voor welke zoekopdrachten deze relevant is. 

Voorbeelden van entiteiten:

 • Personen: Albert Einstein, Marie Curie
 • Plaatsen: Amsterdam, Mount Everest
 • Objecten: iPhone, Tesla Model S
 • Merken: Nike, Apple
 • Ideeën: vrijheid, relativiteitstheorie
 • Valuta’s: euro, bitcoin

Wat zijn dan geen entiteiten?

Een voorbeeld van wat geen entiteit is in de context van SEO zou iets zijn dat niet specifiek, definieerbaar of uniek is. Dit kan bijvoorbeeld een algemeen begrip of een vage term zijn. Zoekmachines hebben er moeite mee deze te begrijpen of te categoriseren. Hier zijn enkele voorbeelden van wat geen entiteiten zijn:

 • Algemene termen zonder specifieke betekenis: woorden zoals “dingen”, “spullen”, “activiteiten” zijn te breed en vaag om als entiteiten te worden beschouwd. Ze missen een specifieke definitie die zoekmachines kunnen herkennen en begrijpen.
 • Abstracte concepten zonder duidelijke definitie: ideeën zoals “geluk”, “succes”, “liefde” zijn abstracte concepten die moeilijk te definiëren zijn in termen van specifieke entiteiten. 
 • Onbekende of te vaag gedefinieerde termen: termen die niet algemeen bekend zijn of termen die verschillende betekenissen kunnen binnen een groep mensen, kunnen problematisch zijn als entiteiten. Bijvoorbeeld, een naam die nieuw is en weinig context heeft.

Hoe werken entiteiten in SEO?

Zoekmachines bouwen een Knowledge Graph op van entiteiten en hun onderlinge relaties. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar “Albert Einstein”, weet de zoekmachine dat je informatie zoekt over de persoon Albert Einstein. 

Maar kan het ook resultaten tonen die niet alleen de tekst “Albert Einstein” bevatten, maar ook gerelateerd zijn aan dingen waarmee hij geassocieerd wordt, zoals de relativiteitstheorie, fysica, en specifieke werken of gebeurtenissen in zijn leven. 

Dit gaat zelfs zo ver als de relatie tussen Einstein en de atoombom. Deze relatie is indirect door de theorie E=mc2, die de verhouding tussen massa en energie beschrijft, maar worden wel aan elkaar gelieerd door de zoekmachines.  

Voor SEO is het belangrijk dat een entiteit uniek en duidelijk definieerbaar is. Zodat zoekmachines gemakkelijk kunnen begrijpen waar de content over gaat en deze correct kunnen categoriseren en rangschikken. Dit betekent dat wanneer je content creëert, het nuttig is om duidelijk te maken over welke specifieke entiteiten je spreekt, zodat zoekmachines je content aan de juiste zoekopdrachten kunnen koppelen. Klinkt simpel, toch?

Entiteiten aan de hand van een voorbeeld

Het is dus belangrijk om te onthouden dat entiteiten in SEO inderdaad kunnen verwijzen naar verschillende specifieke dingen, zoals merken, personen, plaatsen, enzovoort. 

Wanneer je schrijft over een onderwerp, is het dus goed om de context duidelijk te maken. Zoekmachines begrijpen zo beter welke specifieke entiteit je bedoelt. 

Bijvoorbeeld: Maan

Maan kan verwijzen naar het hemellichaam of de zangeres. Om de twee betekenissen van het woord “Maan” te onderscheiden aan de hand van entiteiten in een SEO-context, helpt het de volgende strategieën toe te passen:

Om de twee betekenissen van het woord “Maan” te onderscheiden aan de hand van entiteiten in een SEO-context, kun je de volgende strategieën toepassen:

Gebruik specifieke termen:

Voor “Maan” als hemellichaam (astronomische entiteit): gebruik gerelateerde termen zoals “volle maan”, “maanfasen”, “maanoppervlak”, “maanmissie”. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat je verwijst naar de natuurlijke satelliet van de aarde.

Voor “Maan” als zangeres (entiteit uit de muziekindustrie): gebruik gerelateerde termen zoals “Maan de Steenwinkel” (haar volledige naam), “zangeres Maan”, “Maan muziek”, “hits van Maan”. Dit versterkt de relatie met de specifieke persoon en haar werk in de muziekwereld.

Voeg contextuele informatie toe:

Voeg contextuele informatie toe aan je content die duidelijk maakt over welke entiteit je praat. Bijvoorbeeld: “De nieuwe single van zangeres Maan” versus “Astronomen bestuderen de maan”.

Verwijs naar andere entiteiten:

Verwijs naar andere entiteiten die uniek zijn voor elk type “Maan”. Bijvoorbeeld, voor de astronomische maan, kun je verwijzen naar “NASA” (de ruimtevaartorganisatie) of “Neil Armstrong” (de eerste mens op de maan). 

Voor de zangeres Maan, kun je verwijzen naar “The Voice of Holland” (waar ze bekend werd) of andere bekende artiesten.

Door deze verwijzingen te gebruiken, help je zoekmachines om de juiste context van je content te begrijpen. Hierdoor is de webpagina nauwkeurig te koppelen aan relevante zoekopdrachten van gebruikers. Dit verbetert de SEO-prestaties van je content en zorgt ervoor dat het beter wordt gerangschikt voor specifieke entiteiten.

Structured Data voor het versterken van SEO entiteiten

Een effectieve manier om zoekmachines te helpen entiteiten te identificeren en de relaties ertussen te begrijpen, is het gebruik van structured data. Dit is een gestandaardiseerde manier waarbij in de code van de website extra informatie wordt meegegeven aan de crawlers. Het wordt in de HTML van een pagina geplaatst en is niet zichtbaar voor de gebruiker, maar wel voor zoekmachines.

Door structured data te gebruiken, kun je specifieke kenmerken van entiteiten, zoals naam, adres, en gebeurtenisdata, expliciet markeren. Dit maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om de content nauwkeurig te categoriseren. 

Voorbeelden van structured data voor entiteiten

 • Personen: je kunt kenmerken zoals naam, geboortedatum en belangrijke prestaties markeren.
 • Organisaties: markeer de naam, het type organisatie, de oprichters en de contactinformatie.
 • Producten: geef informatie zoals naam, merk, prijs en beschikbaarheid mee.
 • Evenementen: hierbij kun je denken aan het geven van de details van een evenement zoals naam, locatie, tijdstip en ticketinformatie. 

Het gebruik van structured data kan leiden tot rijkere zoekresultaten en een betere gebruikerservaring. Dankzij “rich snippets” die meer geavanceerde informatie bieden, zoals beoordelingen, prijzen en beschikbaarheid. Dit kan niet alleen de zichtbaarheid van je webpagina verbeteren, maar het aantal bezoekers verhogen.

Entiteiten: de sleutel tot SEO succes

Entiteiten vormen de bouwstenen van een effectieve SEO-strategie. Webpagina’s worden hierdoor beter begrepen door de zoekmachines en gekoppeld aan relevante zoekopdrachten van gebruikers. 

Het onderscheiden van entiteiten is essentieel voor succesvolle SEO. Bij het schrijven van content is het belangrijk om specifieke termen en contextuele informatie te gebruiken om verschillende entiteiten te verduidelijken. Dit helpt zoekmachines zoals Google om de juiste entiteit te identificeren, of het nu gaat om de maan als hemellichaam of een zangeres met de naam “Maan”.

Door te verwijzen naar gerelateerde entiteiten en gebruik te maken van koppelwoorden, versterk je de context en relevantie van je content voor zoekmachines. Dit resulteert in betere SEO-prestaties en een grotere online zichtbaarheid. 

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het maken van content? Neem dan contact op met Ranking Masters voor deskundig advies en ondersteuning op maat.

Sjors

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse