Hoe kun je je concurrentie beter voorbij gaan dan door van hen te leren? Benchmarking is een marketing methode met als doel de processen binnen het bedrijf te verbeteren en de concurrentie te overtreffen. Dat wordt gedaan door je eigen prestaties te vergelijken met die van andere organisaties binnen jouw branche. Door je eigen prestaties en verbeterpunten te noteren en deze naast de prestaties en verbeterpunten van je concurrenten te leggen, bepaal je waar jij het voordeel haalt. Benchmarking is niet zomaar gedaan. Het is een methode die diepgaand onderzoek vergt en die continu moet worden bijgehouden en aangescherpt.
Interne- en externe benchmarking
Er zijn twee niveaus waarop je benchmarking kunt uitvoeren, namelijk intern en extern.
- Interne benchmarking: als je interne benchmarking wilt uitvoeren, dan houd je het binnen je bedrijf. Je gebruikt deze methode om afdelingen of teams met elkaar te vergelijken en zo van elkaar te leren. Je brengt je gehele bedrijf zo naar een hoger niveau en creëert eenheid tussen je afdelingen.
- Externe benchmarking: is het je doel om de concurrentie voorbij te streven, dan ga je externe benchmarking uit. Je vergelijkt jouw organisatie of bedrijf dan met andere organisaties of bedrijven. Het doel is om verbeterpunten aan te wijzen waarmee jij een stapje voor krijgt op je concurrenten.
Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...
- Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
- Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
- Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.
Typische benchmarking vragen
De manier waarop jij benchmarking gaat uitvoeren vul je zelf in. Het is belangrijk dat je appels met appels vergelijkt en dat je je richt op een specifiek onderwerp. Houdt het klein en overzichtelijk en uiteraard relevant. Vergelijk jezelf alleen met soortgelijke organisaties die zich richten op dezelfde doelgroep of die dezelfde producten of diensten verkopen. Typische vragen die je dan stelt aan de onderdelen die je met elkaar wilt vergelijken zijn:
- Wat is onze huidige situatie en hoe presteren we?
- Hoe presteren de andere afdelingen of organisaties waarmee we onszelf vergelijken?
- Wat doen de andere afdelingen of organisaties anders/beter?
- Waar kunnen wij verbeteren?
- Wat zijn de verbeterpunten van andere afdelingen of organisaties?
- Hoe kunnen wij leren van de prestaties en verbeterpunten van andere afdelingen of organisaties?
Waarom is benchmarking belangrijk?
Zowel interne- als externe benchmarking is bijzonder belangrijk. Door interne benchmarking uit te voeren creëer je een eenheid tussen je afdelingen en help je elkaar tot een hoger niveau te brengen. In plaats van dat je allemaal je eigen ding doet, zet je de neuzen weer dezelfde kant op en werk je beter samen. Dat levert betere prestaties op. Door externe benchmarking uit te voeren krijg je een goed idee van jouw positie tussen je concurrenten. Het is even in de spiegel kijken, maar door je eigen zwakke punten aan te wijzen ten opzichte van hen, ga je ze uiteindelijk voorbij. Als je niet aan externe benchmarking doet, dan maak je van jezelf een eenling en meet je je prestaties alleen intern. Het is de bedoeling dat je je positie weet binnen je branche om succesvoller te worden.
De voordelen van benchmarking
Werken aan benchmarking en het uitvoeren van een extern- of een intern onderzoek heeft een aantal belangrijke voordelen:
- Met benchmarking maak je je concurrentiepositie niet alleen zichtbaar, je versterkt deze ook;
- Je wijst een concurrentienadeel – zoals een dreigende technologische doorbraak van een concurrent – al aan voordat deze heeft plaatsgevonden. Dat geeft je tijd om daarop te reageren;
- Het is mogelijk dat zowel binnen- als buiten je bedrijf nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan;
- De resultaten uit je onderzoek gebruik je om medewerkers uit te leggen waarom bepaalde beslissingen worden gemaakt en waarom iets belangrijk is;
- Alle vormen van benchmarking leveren iets op. Je vergaart altijd kennis die je anders niet zou hebben gehad en dat op verschillende gebieden en niveaus.
Aandachtspunten
Er zijn ook altijd een aantal aandachtspunten om in de gaten te houden. Zo is het belangrijk dat je eerlijk bent als je benchmarking gaat uitvoeren en dat je jezelf met de beste concurrenten vergelijkt. Kies dus geen organisaties uit waarvan je al weet dat ze minder presteren dan jij. Benchmarking is ook erg arbeidsintensief en wil je het goed doen, dan is het duur. Je organisatie moet klaar zijn en bereid zijn om de strategische veranderingen die worden doorgevoerd als gevolg van benchmarking op te volgen. Is je personeel daar klaar voor, is je infrastructuur daar klaar voor en ben je er financieel klaar voor?
Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...
- Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
- Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
- Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.
Verschillende soorten benchmarking
Benchmarking kan op verscheidene manieren worden toegepast en het houdt niet op bij het vergelijken van twee afdelingen of twee organisaties. Het is een methode die duidelijkheid schept in een groot aantal situaties. Hier vind je enkele voorbeelden van benchmarking en de manier waarop het kan worden uitgevoerd.
1. Competitieve benchmarking
Competitieve benchmarking wordt erg veel uitgevoerd. Je vergelijkt jouw producten, processen en diensten met je directe en de beste concurrent(en) in je branche. Het doel ervan is om jouw product, proces en/of dienst een plek te geven op de markt voor beter inzicht, voor het aanwijzen van verbeterpunten en het meten van vooruitgang.
2. Functionele benchmarking
Ga je je op functionele benchmarking richten, dan kijk je niet naar producten of diensten, maar naar bepaalde functies. Denk dan aan marketing, inkoop, logistiek en onderzoek en ontwikkeling. Door jouw logistieke afdeling en processen te vergelijken met die van de concurrent, kun je je op dat gebied verbeteren.
3. Generieke benchmarking
Generieke benchmarking is minder specifiek dan functionele benchmarking. Het kijkt niet naar bepaalde functies, maar meer naar multifunctionele processen, zoals het complete productieproces of het bestelproces.
4. Andere soorten benchmarking
Enkele voorbeelden van andere soorten benchmarking zijn strategische benchmarking, operationele benchmarking en business benchmarking. Deze richten zich respectievelijk op de strategie en concurrentievoordelen-, de kostenniveaus en de prestatieniveaus van beide partijen. Het is belangrijk dat je de beste benchmarking strategie voor jou uitkiest, waar je het meeste voordeel uit haalt en de meeste kennis mee opdoet. Dat hangt af van je huidige prestaties en verbeterpunten, van je huidige positie in de markt en ook van je financiële situatie. Voer benchmarking uit en je komt veel belangrijke informatie te weten waarmee jij je bedrijf goed leert kennen en verbetert.