Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Majestic SEO: dé SEO tool voor linkbuilding

Majestic SEO: dé SEO tool voor linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en als je hier serieus mee bezig wilt aan, dan is Majestic SEO dé tool om dat mee te doen. Het is geen totaaloplossing, zoals Ahrefs, Moz en SEMrush, want het richt zich enkel en alleen op linkbuilding. En daardoor is het op dat gebied één van de besten. Zo goed, dat ze zelf aangeven dat ze wereldwijd de beste backlink checker aanbieden. Wil je een zoekwoordenonderzoek doen, of kijken hoe jouw zoekwoorden scoren in de rangschikking, dan heb je aan Majestic SEO niet veel, maar als je actief backlinks wilt verzamelen en onderhouden, dan is Majestic SEO een uitstekende keuze.

Wat kun je met Majestic SEO?

Voordat we dieper ingaan op de functionaliteiten van het programma, is het goed om uit te leggen wat je over het algemeen kunt verwachten. Majestic SEO helpt je bij het bijhouden, analyseren en opbouwen van organische backlinks. Backlinks zijn links van een andere pagina naar die van jou. Hoe meer backlinks je hebt, hoe betrouwbaarder en relevanter de zoekmachines jouw website gaan zien. En dat resulteert weer in een betere positie in de resultaten. Je krijgt een overzicht van je eigen website, maar je kunt ook het linkprofiel van je concurrenten in kaart laten brengen.

Met Majestic SEO krijg je antwoord op een aantal belangrijke vragen over je linkprofiel. Je leert onder andere:

 • Hoeveel backlinks jouw website of een andere website heeft.
 • Hoe deze backlinks zijn opgebouwd.
 • De anchors die worden gebruikt voor de backlinks die er zijn geteld.
 • Enzovoorts.

Deze informatie gebruik je om je pagina’s te analyseren en nog verder te optimaliseren.

Enkele handige functionaliteiten

Majestic SEO is en bijzonder uitgebreid programma en je kunt er werkelijk alles mee bekijken wat te maken heeft met linkbuilding en linkprofielen. Maar als beginnend gebruiker zal je voornamelijk geïnteresseerd zijn in een aantal handige functionaliteiten. We bespreken deze hier wat uitgebreider.

Trust flow

Als je het programma opent, krijg je een dashboard te zien. Dit wordt de Site Explorer Summary genoemd en je ziet in één oogopslag allerlei informatie die met het linkprofiel van jouw website te maken heeft. Een handige waarde is dan de Trust Flow. Hieraan zie je hoe betrouwbaar jouw website is in de ogen van de zoekmachines. Je krijgt dan een cijfer van 1 tot 100 en deze is gebaseerd op de hoeveelheid betrouwbare inkomende links die de URL in kwestie heeft gekregen.

De Trust Flow is belangrijk, want toxic backlinks halen deze waarde naar beneden. Toxic backlinks zijn links van websites die geen goede Trust Flow hebben en die bijvoorbeeld met spammers of malware geassocieerd worden. Het is zaak om deze toxic backlinks te laten verwijderen. Je kunt daarvoor de ‘disavow’ optie gebruiken in Google Search Console of je kunt de website eigenaar die de link gestuurd heeft vragen deze weg te halen. Vervolgens ga je bezig met het verzamelen van betrouwbare backlinks, zodat je Trust Flow score omhoog gaat. Majestic SEO helpt je hierbij.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Topics Report

Een andere handig overzicht van Majestic SEO is het Topics Report. Het is een rapport van de onderwerpen van de sites die naar jouw linken. Een goede backlink is niet alleen betrouwbaar, maar ook relevant. Dat betekent dat deze afkomstig is uit een soortgelijke branche als waarin jij werkzaam bent. Daarnaast bepalen de zoekmachines waar jouw site over gaat door te kijken naar waar je backlinks vandaan komen. Dit rapport geeft je dus inzicht in hoe zij jouw website zien.

Stel, je hebt een website over het onderwerp ‘gezondheid’. Dan kun je zien wat de onderwerpen van de websites die naar jouw pagina linken zijn. Als deze in dezelfde categorie vallen, dan bevestig je voor de zoekmachines dat het onderwerp van jouw pagina inderdaad ‘gezondheid’ is en dat anderen die over hetzelfde onderwerp schrijven deze relevant genoeg vinden voor een link. Met deze functionaliteit is Majestic SEO uniek. Er is geen ander programma waarmee je een soortgelijk rapport op kunt vragen.

Referring domains

Onder de tab Referring Domains (Verwijzende Domeinen) zie je welke domeinen naar jouw website linken. Dat is belangrijk, want als je bijvoorbeeld vijf backlinks hebt en deze komen allemaal van dezelfde bron, dan hebben deze per stuk minder waarde dan vijf backlinks van vijf aparte websites. Gebeurt dit te veel, dan zal je Trust Flow er zelfs van naar beneden gaan. Je kunt de lijst met verwijzende domeinen op verschillende manieren rangschikken, zoals op Trust Flow, op Citation Flow en op Top Level Domain. Het is mogelijk om verder op deze informatie in te gaan en de exacte pagina’s op te vragen die naar je linken.

Het Backlinks Rapport

Via de Backlinks tab presenteert Majestic Pro je met een overzicht van het backlink profiel van je website. Ook deze kun je weer op allerlei manieren rangschikken om de informatie te vinden die je nodig hebt. Je kunt de backlinks opvragen die komen van websites met een bepaalde hoge (of juist lage) Trust Flow, je kunt zien welke backlinks verwijderd zijn, welke er zijn bijgekomen en het is mogelijk om al deze data te downloaden naar een Excel spreadsheet of een CSV document.

AnkertekstenAnkerteksten

De ankertekst is de tekst die gebruikt wordt voor de link zelf. Het is belangrijk dat deze aansluit bij het onderwerp van je pagina. Een slechte anchortekst haalt de kracht van de backlink naar beneden. Hoe beter deze omschrijft wat er op je pagina staat, hoe beter de backlink scoort. Zie je hier een ankertekst bij staan die van minder goede kwaliteit is, dan stuur je de webmaster een nette e-mail om te vragen of deze de tekst misschien aan kan passen. Als je dit niet nietjes doet, dan is er de kans dat je backlink wordt verwijderd.

Geschiedenis

Een laatste handige functionaliteit van Majestic SEO die we willen bespreken is dat je ook een grote hoeveelheid informatie op kunt vragen over de geschiedenis van je organische backlinks. Linkbuilding en het werken aan een goed backlink profiel is een klus die nooit klaar is. Majestic SEO geeft je daarom inzicht in hoeveel backlinks je tijdens een bepaalde periode hebt verzameld en daaraan kun je zien of jouw inspanningen de gewenste resultaten hebben.

Je zou een mooie geleidelijk stijgende lijn moeten zien. Dat betekent dat je op een natuurlijke manier backlinks aan het verzamelen bent. Is er sprake van grote pieken en dalen, dan kan dit duiden op de aankoop van backlinks. Een andere reden voor een piek is een bericht op sociale media dat ‘viral’ is gegaan. De zoekmachines zien hier wel degelijk verschil in, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw piek verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Majestic SEO is niet gratis

Om van Majestic SEO gebruik te maken moet je een abonnement afsluiten. Het is dus altijd goed om je van tevoren af te vragen of je het programma gaat gebruiken en hoeveel. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar. ‘Lite’ is bedoeld voor kleinschalige gebruikers en starters met het programma. Hiervoor betaal je €47 per maand. Wil je wat meer kunnen, dan kun je overstappen op het ‘Pro’ abonnement. Deze kost €95 per maand. Voor SEO bureaus en website ontwikkelaars is het ‘API’ plan beschikbaar voor €380 per maand. Al deze prijzen zijn nog exclusief btw.

De voor- en nadelen van Majestic SEO

Majestic SEO is een programma waar je veel aan kunt hebben. Er wordt een grote hoeveelheid informatie aangeboden waarmee jij je linkprofiel perfectioneert. Tegelijkertijd zijn er ook enkele nadelen te noemen. We hebben deze samen met de voordelen op een rijtje gezet om je te helpen met het maken van een beslissing.

VoordelenVoordelen Majestic SEO:

 • Majestic SEO is een programma dat je alle informatie aanreikt die je nodig hebt om serieus met linkbuilding en het onderhouden van je backlinks bezig te gaan.
 • Het heeft een aantal unieke kenmerken die je in andere programma’s niet aantreft, zoals het Topics Report.
 • Je ziet de Trust Flow van de websites die naar je linken en haalt toxic backlinks en slechte anchorteksten snel naar voren en
 • Je ziet in één oogopslag waar je staat, hoe je backlinks zijn opgebouwd en waar de knelpunten liggen.
 • Met Majestic SEO werk je aan je autoriteit, analyseer je de autoriteit van je concurrenten en streef je hen voorbij.

Nadelen Majestic SEO

 • Om Majestic SEO te kunnen gebruiken moet je een abonnement afsluiten en dat kost geld.
 • Het is een programma alleen voor linkbuilding, dus voor alle andere SEO methoden heb je dan een andere tool nodig. Dit is niet handig en er zijn ook alomvattende tools beschikbaar die alle SEO factoren behandelen, inclusief backlinks.
 • Als je niet serieus met linkbuilding aan de gang wilt gaan en je wilt alleen een overzicht van hoe je website ervoor staat, dan is het beter om een ander (gratis) programma te kiezen.
Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse