Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Zo zet je met “Slice & Dice” een slimme en efficiënte contentstrategie neer

Hey, ik ben Sjors Goemans, de drijvende kracht achter Ranking Masters. In deze blog over het “slicen & dicen” van content beginnen we in de keuken. Want stel je eens voor dat je een grote pan bouillon maakt. Deze dient als de basis voor een voedzame soep, maar daar stopt het niet. Diezelfde bouillon verrijkt later een risotto, wordt de geheime saus in een stoofpotje en geeft diepte aan een overheerlijke saus. 

Met deze metafoor wil ik je uitleggen wat er wordt bedoeld met een Slice and Dice contentstrategie. Hierbij nemen we de essentie van wat we al hebben en vormen we het om tot een nieuwe contentvorm. Zo kun je content hergebruiken voor verschillende platforms en, daarmee dus ook, doelgroepen.

In dit digitale tijdperk, waarin de vraag naar originele, aantrekkelijke content onverzadigbaar lijkt, biedt ‘Slice and Dice” content’ een slimme oplossing. Want waarom zou je constant nieuwe ingrediënten zoeken, als je een rijke voorraad hebt om uit te putten? Het gaat er vooral om hoe je de bestaande content kunt hergebruiken op een manier die nieuw en relevant is. Ik vertel je waarom en vooral hoe je dit doet in deze blog.

Fysiek voorbeeld van Slice en Dice

Wat is content? 

Voor de meeste van jullie ligt het antwoord op de vraag “wat is content?”, voor de hand. Toch merken we in de praktijk dat er bij content vaak vooral aan geschreven teksten wordt gedacht. Content is elke vorm van informatie of ervaring die via (digitale) kanalen wordt gedeeld om een publiek aan te spreken, te informeren, te entertainen of te betrekken. Het is de stem van je merk, de brug tussen jou en je publiek en de sleutel tot het bouwen van relaties.

Content komt in vele smaken en maten. Denk onder andere aan:

 • Geschreven artikelen en blogposts: deze vormen vaak de ruggengraat van contentmarketingstrategieën, bedoeld om te informeren, te onderwijzen of te entertainen.
 • Video’s: van korte clips op sociale media tot uitgebreide tutorials of verhalende video’s op platforms zoals YouTube. Video’s kunnen complexe informatie op een toegankelijke en boeiende manier overbrengen.
 • Podcasts: podcasts bieden de luisteraars de mogelijkheid om iets nieuws te leren, te ontspannen of zich te laten inspireren tijdens het multitasken.
 • Infographics: visuele content die data en informatie op een gemakkelijke en aantrekkelijke manier presenteert. 
 • Social media posts: snelle, pakkende content ontworpen om interactie en engagement te stimuleren, vaak gefocust op beeld.
 • E-books en whitepapers: diepgaande content die expertise en waardevolle inzichten biedt over specifieke onderwerpen.

Het belang van verschillende soorten contentvormen

Het is geen verrassing dat mensen content op verschillende manieren consumeren. Sommigen geven de voorkeur aan de diepgang van een goed geschreven artikel, terwijl anderen liever luisteren naar een podcast tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer of een snelle video bekijken tussen de bedrijven door. Dit is waar het belang van diverse contentvormen naar voren komt.

Door je content op verschillende manieren aan te bieden bereik je een breder publiek, doordat je inspeelt op de diverse voorkeuren van je doelgroep. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen verschillende contentvormen. Zo maximaliseer je de impact van je boodschap en bereik je de meeste mensen.

Elk stuk content, of het nu een infographic, video of podcast is, draagt bij aan het bouwen van een samenhangend en herkenbaar merkimago. Content-diversificatie is niet alleen een strategie om je bereik te vergroten; het is een manier om te zorgen dat je boodschap wordt gehoord, gezien en gewaardeerd door zoveel mogelijk mensen. En in de competitieve wereld van digitale marketing, is dat goud waard!

Slice and Dice voor het hergebruiken van content

Het hergebruiken van content over verschillende platforms is een techniek die enige strategie en creativiteit vereist. Het gaat er bij “Slice and Dice” niet om dat je voor ieder platform nieuwe content maakt. Je gaat uit van bestaande content die je aanpast zodat het past bij het platform waarop je het presenteert. 

Om je te helpen, vind je hieronder een stap-voor-stap gids om je te helpen. Zo kun jij ook met een “Slice and Dice” strategie content gaan hergebruiken:

 1. Begin met de kern, een basis voor je content: neem als uitgangspunt een uitgebreide blogpost of een gedetailleerde video die als basis dient voor andere contentvormen.
 2. Identificeer de kernboodschap(pen): extraheer de belangrijkste punten of boodschappen die je wilt delen over verschillende platformen.
 3. Modificeer per platform: voor LinkedIn kun je bijvoorbeeld een korte, krachtige samenvatting maken of een specifiek aspect van je pillar content belichten. Voor YouTube, transformeer je de inhoud in een boeiende video die de kernpunten visueel uitlegt. Op TikTok kun je een creatieve, korte video maken die een enkel idee of tip uitlicht. En voor Instagram creëer je aantrekkelijke afbeeldingen of korte video’s die de essentie van je boodschap overbrengen. 
 4. Voeg waarde toe: zorg ervoor dat elke contentvorm unieke elementen bevat die specifiek zijn voor het platform en de voorkeuren van het publiek daar. Denk aan specifieke call-to-actions (CTA), een passende tone of voice of platform-specifieke hashtags.
 5. Monitor en optimaliseer: houd de prestaties van je content op elk platform in de gaten en pas je strategie aan op basis van wat het beste werkt.

Welke kanalen zijn geschikt voor het verspreiden van de content?

De mogelijkheden om content te verspreiden lijken eindeloos. En ieder platform kent unieke eigenschappen en voordelen. Onderstaand vind je daarom een overzicht van enkele populaire platformen en hoe je deze het beste kunt inzetten:

 • LinkedIn: ideaal voor het plaatsen van professionele content om te netwerken. LinkedIn is perfect voor het delen van industrie-inzichten, professionele artikelen en bedrijfsnieuws. Het platform is bijzonder effectief voor B2B-bedrijven die zich richten op professionals en besluitvormers.
 • YouTube: als het op videocontent aankomt, is YouTube koning. Het platform is ideaal voor tutorials, productreviews en verhalende content. YouTube’s algoritme kan helpen een breed publiek te bereiken, vooral als de content informatief en boeiend is.
 • TikTok: TikTok is niet enkel meer het platform waar korte, pakkende video’s viraal gaan. Zowel de late Millennials als Gen Z zetten TikTok steeds vaker in als zoekmachine. Het platform is bijzonder populair onder jongere doelgroepen en is ideaal voor lichte, entertainende content die snel consumeerbaar is.
 • Instagram: met de focus op visuele content gebruik je Instagram voor merkverhalen, productdemonstraties en achter-de-schermen content. Instagram Stories en Reels bieden unieke manieren om interactie met je publiek te stimuleren.
 • Nieuwsbrieven: e-mailnieuwsbrieven blijven een krachtig middel om direct met je publiek te communiceren. Ze helpen bij het delen van diepgaande inzichten, bedrijfsupdates, en gepersonaliseerde content.
 • Blogposts: of het nu op je eigen website is of bijvoorbeeld een nieuwssite, een geschreven artikel of blogpost is een uitstekende methode om je verhaal te vertellen.

De voordelen van een “Slice and Dice” contentstrategie

Het grootste voordeel van een “Slice and Dice” contentstrategie, is dat je de waarde van elke content creatie maximaliseert. Het creëren van een enkel, uitgebreid stuk content en dit vervolgens aan te passen voor gebruik op verschillende platforms kost aanzienlijk minder tijd en middelen dan het creëren van unieke content voor elk platform.

Daarnaast bereik je een breder publiek en vergroot je de betrokkenheid, terwijl je in principe dezelfde boodschap vertelt. Mensen consumeren content op verschillende manieren, en door hen opties te bieden, vergroot je de kans dat je boodschap wordt gezien en gewaardeerd.

Tot slot, vergeet niet, herhaling is de sleutel tot herinnering. Door je kernboodschappen consistent over verschillende platforms te verspreiden, versterk je je merkboodschap en vergroot je merkherkenning. Dit zorgt voor een coherente merkervaring, ongeacht waar je publiek met je content in aanraking komt.

Ik moedig je aan om je contentstrategie te heroverwegen en te kijken hoe je het “Slice and Dice”-principe kunt toepassen. Begin met wat je al hebt en denk na over hoe je dit kunt hergebruiken en aanpassen voor verschillende platforms en publieksgroepen. 

De voordelen zijn duidelijk: meer efficiëntie, een groter bereik en een sterkere merkboodschap. Het is tijd om je content harder voor je te laten werken.

Heb je door dit artikel vragen over hoe je met de juiste contentstrategie het bereik van jouw merk kunt vergroten? Bij Ranking Masters zijn we er om je hierbij te helpen. Je zult versteld staan over de mogelijkheden en resultaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Sjors

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse