Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Anchor Tekst

Wat is een Anchor tekst?

Anchor tekst, ook wel ankertekst of linktekst genoemd, is een woord of woordcombinatie in een tekst die een hyperlink heeft. Een anchor tekst is dus herkenbaar doordat de lezer het woord of de woordcombinatie aan kan klikken. Vaak heeft een woord of woordcombinatie een andere kleur, bijvoorbeeld blauw.

Anchor tekst

Is anchor tekst belangrijk voor SEO?

Een zoekmachine zoals Google beoordeelt een website op honderden factoren. Een van deze factoren is anchor teksten. Wanneer een website dus gebruikmaakt van relevante anchor teksten, zal Google dit meenemen in de zoekresultaten.

Wie maakt gebruik van anchor tekst?

Een voorbeeld van een website die veel gebruikmaakt van anchor teksten is een nieuwssite. Wanneer er een nieuwsartikel wordt geschreven, zullen er gegarandeerd meerdere artikelen zijn over hetzelfde onderwerp. Er worden namelijk wel eens artikelen geplaatst met oorzaak en gevolg. Doordat er telkens een update wordt geplaatst over hetzelfde onderwerp, kan er gemakkelijk gebruik worden gemaakt van interne links. Bij bijvoorbeeld een artikel over een teruggevonden meisje Esmee dat eerder was ontvoerd, kan Esmee een anchor tekst worden. Als mensen hier op klikken kunnen ze worden doorverwezen naar een eerder artikel over dit meisje. Daardoor kunnen mensen gemakkelijk informatie vinden binnen dezelfde context. Er hoeft namelijk geen nieuwe zin te worden gemaakt in het begin of einde van de tekst met ‘klik hier voor meer informatie’. Dat is ideaal, want zo hoeft een lezer helemaal niet te scrollen om de link te vinden.

Misbruik anchor tekst

Deze methode werd eerder misbruikt om hoger te scoren in de zoekresultaten. Dit gebeurde door het zoekwoord van een hyperlink te voorzien, daardoor kon het algoritme van Google worden gemanipuleerd. Als het algoritme van Google expres gemanipuleerd wordt, is er vaak sprake van Black Hat SEO. Door deze manipulatie scoorden teksten die waren voorzien van deze methode wel relatief veel hoger. Het was namelijk een hele krachtige methode, maar nu niet meer. Google trapt niet meer in deze methode omdat het algoritme is veranderd. Sinds de Penguin update van Google wordt het nog belangrijk om gebruik te maken van anchor teksten, maar deze moeten wel op de juiste manier worden toegepast. Met een slecht linkprofiel wordt er namelijk risico gelopen op een penalty en dan is het werk voor niets geweest. Benieuwd of jouw linkprofiel er goed uitziet? Laat dan een SEO scan uitvoeren door Ranking Masters. Als ervaren SEO bureau kunnen wij je vast en zeker helpen.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEM specialisten in de Benelux. Al sinds 2010 kun je hem 's nachts wakker maken voor de meest uitdagende SEM vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn bijna 25-koppige team van SEM specialisten diverse klanten en merken om hun online marktaandeel te vergroten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Background clouds
  Het Ranking Masters team
  Bottom curve

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse Arrow icon