Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Van E-A-T naar E-E-A-T: wat is er veranderd?

Nog niet zo lang geleden heb ik de vraag beantwoord: ”Wat is Google E-E-A-T en waarom is het zo belangrijk voor je website?”. In dit artikel sta ik stil bij het grootste verschil tussen E-A-T en E-E-A-T. Waarom heeft Google de extra ‘E’ van Experience toegevoegd? En, waarom is dit belangrijk voor SEO en dus jouw website?

Mijn naam is Sjors Goemans en sinds 2010 ben ik iedere dag bezig met zoekmachineoptimalisatie. Ik heb inmiddels verschillende online bedrijven opgericht en hier een succes van weten te maken. Het laten groeien van bedrijven met doordachte marketingstrategieën is waar ik ‘s ochtends mijn bed voor uitkom. 

Grafiek uit ahrefs over Google update

Sinds de Google update waarbij E-A-T live is gegaan, heb ik met eigen ogen ondervonden welke gevolgen dit heeft voor de vele websites die wij beheren. Hierdoor weet ik goed wat de ‘do’s & don’ts’ zijn. Wil je weten wat de E van Expertise betekent voor jouw website? En hoe je de Google update in jouw voordeel gebruikt? Ik leg het je allemaal uit in dit artikel. 

Aan het einde van dit artikel deel ik een tip over E-E-A-T die je eenvoudig zelf kunt toepassen op je website. Mis het niet!

Wat is E-A-T en waarom gebruikt Google dit bij het ranken van websites?

Laten we beginnen bij het begin en nog eens de afkorting E-A-T ontleden. E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness. Het is een kader dat door Google wordt gebruikt om de kwaliteit van de content op webpagina’s te beoordelen.

Vooral voor Your Money Your Life (YMYL) websites acht Google de betrouwbaarheid van informatie essentieel. Deze zijn namelijk van invloed op de financiële stabiliteit, veiligheid, gezondheid of het welzijn van de bezoekers. 

Google geeft met ‘E-A-T-guidelines’ duidelijk aan op welke wijze het kijkt naar websites en wat er nodig is om bovenaan in de Search Engine Results Page (SERP) te kunnen staan. Er is voor het bedrijf achter de zoekmachine dus alles aan gelegen dat de informatie op een website betrouwbaar is.

Als website-eigenaar wil je daarom aantonen dat jouw content en website betrouwbaar is. Dat is nodig om die belangrijke bovenste positie in de zoekresultaten te bemachtigen. Die positie staat gelijk aan meer bezoekers en daarmee meer kans op omzet.

Wat zijn de drie componenten van E-A-T?

Google gebruikt E-A-T als richtlijn om te beoordelen hoe goed een webpagina voldoet aan de behoeften van zoekmachinegebruikers. Waar backlinks of keywords directe rankingfactoren zijn, heeft de E-A-T een indirecte invloed op de rankings. 

Het algoritme van Google beoordeelt de algehele kwaliteit en geloofwaardigheid van een website. Waardoor websites met hoge E-A-T scores worden vaak beschouwd als betrouwbare bronnen. Doorgaans presteren zij hierdoor beter in de zoekresultaten. E-A-T bestaat uit de volgende drie componenten:

Expertise

Dit verwijst naar de kennis en ervaring van de auteur over het onderwerp. Het is, met name bij YMYL-onderwerpen, voor Google belangrijk dat de content wordt geschreven of gevalideerd door iemand met relevante professionele kwalificaties of aantoonbare expertise. 

Authoritativeness

Heeft de auteur, de content, en de website waarop de inhoud staat gepubliceerd voldoende autoriteit? Dit kan worden bepaald door de reputatie van de auteur en de website in hun vakgebied, via gebruikersbeoordelingen en door vermeldingen of citaties van andere gezaghebbende bronnen. 

Trustworthiness

Dit aspect richt zich op de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de website en de content. Het omvat aspecten als transparantie over wie verantwoordelijk is voor de website, duidelijke bronvermelding, nauwkeurigheid van de informatie, de beveiliging van de site (bijvoorbeeld HTTPS), en het vermijden van misleidende informatie.

Waar staat de extra ‘E’ voor in de Google update E-E-A-T?

Google’s update van de extra ‘E’ voor Experience in het E-A-T-model, benadrukt een cruciaal aspect bij contentcreatie: de onmiskenbare waarde van ervaring. 

Dit gaat over het persoonlijk ervaren van producten, diensten of situaties. Het is één ding om kennis te hebben over een onderwerp (expertise) en betrouwbaar te zijn (trustworthiness), maar het is iets anders om iets echt zelf te hebben meegemaakt. 

Een persoonlijke ervaring maakt content rijker en echter. Iemand die een product echt heeft gebruikt of een dienst heeft ervaren, voegt waardevolle inzichten toe. Deze ervaringen vertellen ons meer dan alleen feiten; ze laten zien hoe iets in de praktijk werkt. 

Google erkent dit nu. Ze laten zien dat echte ervaringen belangrijk zijn voor betrouwbare en diepgaande informatie, zowel voor zoekmachines als voor lezers.

Hoe kan je met jouw SEO strategie inspelen op deze nieuwe update?

Tips voor het toepassen van het E-E-A-T-principe in de praktijk. Wanneer je een website maakt, houd dan steeds de vier elementen van E-E-A-T in gedachte. Hier zijn enkele praktische voorbeelden om dit te doen:

 1. Demonstreer expertise: zorg ervoor dat je content duidelijk maakt dat de auteur expertise heeft. Zoals in de intro van dit artikel, daar lees je waarom ik een expert ben op het vlak van SEO. 
 2. Benadruk persoonlijke ervaring: laat zien dat de content gebaseerd is op echte, persoonlijke ervaringen. Dit kan worden gedaan door casestudy’s, persoonlijke verhalen, getuigenissen of praktijkvoorbeelden op te nemen. Deze elementen voegen authenticiteit en diepte toe aan je content.
 3. Maak gebruik van Schema Markup: dit is een soort meta-data die je toe kunt voegen aan een website. Zo geef je zoekmachines meer inzicht in wat er op de site gebeurt. 
 4. Bouw autoriteit op: werk aan het opbouwen van een reputatie als betrouwbare bron. Naast kwalitatief hoogstaande, goed onderzochte content te publiceren, kun je bijvoorbeeld actief zijn in de community rond je vakgebied, en backlinks te verkrijgen van andere gezaghebbende websites.
 5. Vergroot betrouwbaarheid: vermijd misleidende informatie op je website, zorg voor accurate bronvermelding en houdt de informatie up-to-date. Zorg er ook voor dat je website veilig is (bijvoorbeeld door HTTPS te gebruiken).
 6. Pas SEO basics toe: gebruik SEO-technieken om je content vindbaar te maken, maar zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de inhoud. Zoals gezegd is E-E-A-T niet direct een rankingfactor zoals SEO basics dat wel zijn. Zonder deze basisregels toe te passen zul je ook nooit de voordelen van bovenstaande tips ervaren. 

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je content niet alleen goed scoort in zoekmachines, maar ook waardevol en betrouwbaar is voor je lezers. Het gaat erom een evenwicht te vinden tussen het optimaliseren voor zoekmachines en het bieden van echte, betrouwbare en nuttige informatie voor je publiek. Vrijwel altijd versterken deze twee elementen elkaar.

Belangrijk om te onthouden: E-E-A-T alleen is niet genoeg

Terwijl E-E-A-T belangrijk is voor het creëren van betrouwbare en waardevolle content, moeten we niet vergeten dat het slechts een deel van het SEO-succesverhaal is. Zo blijft het creëren van een sterk backlinkprofiel bijvoorbeeld een belangrijke rankingfactor

Hoogwaardige backlinks van gerespecteerde en gerelateerde websites zijn een krachtig signaal voor zoekmachines zoals Google. Ze tonen aan dat andere sites jouw content als waardevol en betrouwbaar beschouwen, wat je eigen autoriteit verhoogt. 

Net als het regelmatig publiceren van engaging content, User Experience en Mobile First Websites allemaal meetellen in de beoordeling van het algoritme. 

Dit betekent dat een integrale benadering van SEO, waarbij zowel de principes van E-E-A-T als een solide backlink-strategie worden gecombineerd, cruciaal is voor het behalen van de beste resultaten.

Bij een duurzame en holistische SEO strategie wordt zowel kwaliteitscontent als het belang sterke backlinks benadrukt.

5 specifieke en eenvoudige E-E-A-T tips

Zoals beloofd, noem ik hieronder 5 eenvoudige maar effectieve tips om E-E-A-T op je website te verbeteren. Zorg voor duidelijkheid en toegankelijkheid. Dit zijn de basics, maar ze worden vaak over het hoofd gezien:

 1. ‘Over Ons’ pagina: introduceer jezelf en je team. Vertel iets over je missie. Dit maakt je merk menselijker en betrouwbaarder.
 2. Contactgegevens: zet je e-mail, telefoonnummer en adres duidelijk op de site. Voeg eventueel een contactformulier toe voor gemak.
 3. Bedrijfsdetails: vermeld je bedrijfsnaam, registratienummer en BTW-nummer. Dit toont aan dat je een legitiem bedrijf bent.
 4. Sociale Media Links: inclusief links naar je sociale media. Dit versterkt je online aanwezigheid en autoriteit.
 5. Reviews: laat jouw betrouwbare Google reviews zien op jouw site of gebruik een tool zoals Kiyoh om jouw expertise te laten blijken aan jouw bezoekers.

Deze stappen helpen niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers, maar tonen ook aan zoekmachines dat je site betrouwbaar en legitiem is. Eenvoudige transparantie kan een groot verschil maken in hoe je website wordt gezien.

Zie E-E-A-T als een onderdeel van een geheel

De transitie van E-A-T naar E-E-A-T is een cruciale ontwikkeling die de betekenis van persoonlijke ervaring benadrukt. Deze extra dimensie van ‘Experience’ verhoogt de ‘waarde’ in de ogen van zowel lezers als zoekmachines zoals Google. 

Het is belangrijk om E-E-A-T toe te passen bij het creëren van content. Maar hou hierbij in het oog dat het slechts een aspect is van een succesvolle SEO-strategie. 

Bij Ranking Masters begrijpen we het belang van deze geïntegreerde aanpak. Wij helpen je graag met het toepassen van zowel E-E-A-T-principes als bewezen SEO-strategieën om uw website te optimaliseren voor zoekmachines en uw publiek. Neem contact met ons op voor deskundige begeleiding en ondersteuning bij  zoekmachineoptimalisatie.

JeffreyJeffrey

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse