Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Wat is e-commerce?

De e in e-commerce staat voor electronic. E-commerce vertaald vanuit het Engels betekent dus letterlijk elektronische handel. Het is een verzamelnaam voor alle handel die online gebeurt. Het beste en meest bekende voorbeeld van e-commerce zijn webwinkels, maar het gaat veel verder dan dat. E-commerce omvat ook informatie die wordt ingewonnen of gedeeld en alle andere online transacties. De eerste online transactie vond plaats in 1994 en bestond uit een bedrag van $12,48. Vandaag de dag wordt er wereldwijd jaarlijks bijna 2 biljoen dollars online uitgegeven en dat groeit elk jaar sterk. E-commerce is dus een sector die de komende jaren hoogstwaarschijnlijk veel groter zal worden.

Verschillende e-commerce plaatsen

E-commerce is een bijzonder breed begrip. Dat wordt goed duidelijk als we kijken naar de plekken waarop e-commerce plaatsvindt. De meest bekende vorm van e-commerce is de online winkel. Andere plekken waar veel online transacties plaatsvinden zijn de marktplaatsen, zoals AmazonBol.com en Marktplaats.nl. Ook sociale media doet mee. Aan de ene kant is het een bron van informatie en kun je je er je producten en diensten mee promoten. Aan de andere kant heeft Facebook nu ook al een marktplaats ontwikkeld waar je ook kunt verkopen. Het is beter om je af te vragen waar online geen e-commerce plaatsvindt, want bijna elke website verhandelt wel iets.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

E-commerce bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven die vallen in de e-commerce sector. Deze worden vaak ingedeeld op basis van producttype of op basis van klantencontact.

     1. E-commerce bedrijven ingedeeld op producttype

E-commerce bedrijven die producten verkopen via het internet worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen, namelijk bedrijven die fysieke producten verkopen, bedrijven die diensten verkopen en bedrijven die digitale producten verkopen.

 • Fysieke producten: elke online retailer waarbij je kleding, cadeaus, elektronica, speelgoed, keukengerei, enzovoorts kunt kopen valt onder deze noemer. Het betreft producten die zowel online als in fysieke winkels worden aangeboden. Sterker nog, veel fysieke winkels hebben ook online winkels. Denk maar eens aan Trekpleister, H&M en Mediamarkt.
 • Diensten: online worden ook veel diensten aangeboden. Freelancers met hun eigen website en consultancy bedrijven zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Als je op zoek bent naar een hovenier, naar een meubelmaker of naar een slotenmaker, dan vind je deze ook erg gemakkelijk online en in je buurt.
 • Digitale producten: een laatste categorie is die van digitale producten. Dit zijn bijvoorbeeld marketing bureaus, tekstschrijvers, verkopers van e-boeken en software. In deze categorie bevinden zich alle digitale producten. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat in deze categorie valt is Shutterstock.

Keyboard

     2. E-commerce bedrijven ingedeeld op klantencontact

Het is ook mogelijk om de e-commerce bedrijven in te delen op klantencontact. Dat betekent dat er dus altijd twee of meer partijen betrokken moeten zijn en dat is zo in het geval van handel en transacties. Hier behandelen we de drie meest bekende.

 • B2B: B2B is de afkorting voor business to business. Dit zijn de e-commerce bedrijven die andere bedrijven als doelgroep hebben en niet de consument. Als jij bijvoorbeeld een cateringbedrijf hebt en je richt je op het verzorgen van vers eten voor bedrijfskantines, dan heb jij een B2B bedrijf. Je verkoopt niet aan de eindgebruiker, maar aan een ander bedrijf die het vervolgens aanbiedt aan haar klanten.
 • B2C: de afkorting B2C staat voor business to consumer. Hier worden e-commerce bedrijven bedoeld die producten aanbieden aan consumenten. Als jij als consument bij de Ikea online winkel een nieuwe lamp koopt, dan heb je te maken met Ikea als B2C e-commerce bedrijf, omdat jij de eindgebruiker bent.
 • C2C: het is niet moeilijk om te raden dat de afkorting C2C staat voor consumer to consumer. Het zijn de consumenten die een product te koop zetten via een verkoopplatform, bijvoorbeeld. Het meest bekende voorbeeld daarvan is iemand die via Marktplaats hun oude keuken wil verkopen omdat ze een nieuwe keuken gaan plaatsen. Een ander bekend voorbeeld is een transactie die via EBay verloopt.

De verschillen tussen e-commerce en de traditionele markt

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen producten en diensten die je online via e-commerce aanschaft ten opzichte van wat je in de fysieke winkels koopt. Zo is e-commerce niet plaatsgebonden en kun je via e-commerce een website laten maken door iemand in een ander land. Ook zijn er geen openingstijden en is het assortiment bij e-commerce bedrijven vaak groter. Bedrijven die enkel online handelen zijn veelal goedkoper, omdat ze geen kosten uit hoeven te geven aan het huren van bedrijfspanden. Daardoor is het assortiment ook groter, want dat staat opgeslagen in een warenhuis en niet in een etalage.

Voordelen voor de consument

De e-commerce markt groeit niet voor niets erg hard en dat komt doordat er zowel voordelen aan verbonden zijn voor de consumenten die er gebruik van maken als de bedrijven die het aanbieden. De belangrijkste voordelen voor de consument zijn:

 • Gebruiksgemak: bestel je dienst of product wanneer je wilt en waar je wilt. Je hoeft de deur niet uit, geen parkeerplaats te zoeken, je hebt niet te maken met druktes en dus ook niet met wachttijden bij de kassa;
 • Goedkoper: e-commerce bedrijven zijn efficiënter en goedkoper om te runnen en dat zie je aan de prijzen;
 • Recensies: er worden veel recensies en klanten- en productbeoordelingen uitgestuurd die je kunt doornemen om te bepalen of het e-commerce bedrijf waarmee jij verder gaat of het product dat je wilt kopen kwalitatief en betrouwbaar is.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Voordelen voor het bedrijf

Het opzetten van een e-commerce bedrijf heeft ook voordelen ten opzichte van het opzetten van een fysieke winkel.

 • Efficiënter: het runnen van een webshop is vaak veel efficiënter dan het runnen van een fysieke winkel;
 • Marketing: er zijn een groot aantal online marketing mogelijkheden als je een e-commerce bedrijf hebt;
 • Goedkoper: je hoeft niet te investeren in personeel, in een bedrijfspand of winkel en in het onderhouden van je etalage en pand. Je kunt een e-commerce bedrijf alleen leiden vanuit je eigen woning en dat scheelt veel geld.
Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse