Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

De 5 beste SEO tools voor 2020

Iedereen die een website beheert weet dat deze vindbaar moet zijn. Als grote zoekmachines niet in staat zijn om de site te vinden en bezoekers er dus niet naartoe worden geleid, dan kun je bijna zeggen dat deze niet bestaat.

Search Engine Optimization (SEO) is een methode waarmee websites door de zoekmachines gevonden kunnen worden en door SEO toe te passen kun je er zorg voor dragen dat jouw website op de eerste pagina komt. Om dit te doen zijn er verscheidene goede SEO tools beschikbaar die je gratis kunt uitproberen of die je kunt kopen.

Je kunt natuurlijk dit ook uit handen geven en een SEO bureau inschakelen om je website beter vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines. Hier vind je een overzicht van de 5 beste SEO tools van 2020 waarmee je je website zelf op een hoge positie de zoekresultaten in brengt.

1. SEMrush

SEMrush logo

SEMrush is een tool die je gratis kunt gebruiken, maar als je de volledige toegang wilt kun je ook een betaalde versie uitkiezen. SEM staat voor Search Engine Marketing en SEMrush is een overzichtelijke tool waarmee je je eigen website kunt analyseren, maar waarmee je ook kunt zien hoe de websites van je concurrenten presteren.

Met de gratis versie heb je beperkte toegang, maar dat kan voldoende zijn voor beheerders van kleine websites, zoals bloggers en E-book schrijvers. Kies je voor de betaalde versie, dan zijn er verschillende pakketten die tussen de $1000 en $4000 per jaar kosten.

Wat kun je met SEMrush?

SEMrush heeft een aantal basisfunctionaliteiten en deze kun je toepassen via een overzichtelijk dashboard. Zo kun je een zoekwoord- of domeinnaam analyse uitvoeren van jezelf en van de concurrerende websites, je kunt je website optimaliseren, je kunt advertenties onderzoeken en je advertentieplatform bepalen en je hebt toegang tot een hele uitgebreide database met informatie. SEMrush staat ook altijd voor je klaar indien je de klantenservice nodig hebt.

SEMrush

Uitgebreide backlink tool
Een interessante functionaliteit van SEMrush is de backlink tool. Als je een domeinnaam analyse uitvoert, dan kun je zien welke zoekwoorden het meeste verkeer genereren, maar je kunt dan ook de backlinks zien. Backlinks zijn links naar je site of webwinkels van externe websites.

Dit is goed, tenzij er sprake is van een toxic backlink en die komt dan van een site die niet betrouwbaar is. Zoekmachines zullen je daar een slechte score voor geven dus dit is belangrijke informatie. Daarnaast kun je dit ook zien van je concurrenten.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

De 5 belangrijkste voordelen van SEMrush

In het kort samengevat vind je hier de 5 belangrijkste voordelen van SEMrush.

 • SEMrush is een complete tool voor Search Engine Management en alles wat daar mee te maken heeft.
 • Het dashboard is erg overzichtelijk en klantvriendelijk.
 • Het uitvoeren van domeinnaam- en zoekwoord onderzoek is snel en geeft je ook inzicht in de prestaties van de concurrerende websites.
 • SEMrush bevat een Social Media Suite waar je al je sociale media kunt bijhouden en managen.
 • SEMrush kan ook gratis worden gebruikt (met beperkingen).

 

2. SE Ranking

SEranking logo

Search Engine Ranking (SE Ranking) is misschien wel de SEO tool die op dit moment het snelste aan het groeien is. Dat komt doordat het op een simpele en begrijpelijke manier uitlegt wat goed is aan je website en waar je in moet springen.

Het is een vrij nieuwe tool die voor een lage prijs veel voordelen biedt. SE Ranking houdt natuurlijk de zoekwoorden van je website bij en dat doet het dagelijks. Als je de tool een tijdje gebruikt, dan kun je zien hoe jouw positie op deze zoektermen verandert. Het is dan mogelijk om zelf het land en de zoekmachine uit te kiezen, al naar gelang de resultaten die je wilt zien. Je krijgt SE Ranking voor bedragen die liggen tussen de $39 en $189 per maand.

Wat kun je met SE Ranking?

Met de verschillende abonnementen voor SE Ranking krijg je verschillende functionaliteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld het bijhouden van de posities van maximaal 2500 zoektermen, een website analyse, een analyse van de backlinks, een SEO tool, een marketing plan, een analyse van je sociale media en onderzoek naar de prestaties van de concurrerende websites.

SE Ranking is dus een vrij complete tool waarmee je niet alleen je eigen websites kunt analyseren, maar je ook inzicht krijgt in wat de concurrerende websites doen. Daar kun je dan weer van leren.

SEranking

SE Ranking draait op een cloud

Een groot pluspunt van SE Ranking is dat het een cloudoplossing is en dat betekent dat het niet op jouw computer draait. Dat heeft als voordeel dat je computer niet aan hoeft te staan om de posities binnen te halen en dat de zoekmachines je IP-adres niet meer kunnen blokkeren.

Als je een automatische positie check instelt, dan worden je zoekwoordposities elke dag, elke drie dagen of elke week vernieuwd en dat zonder dat je het programma er voor aan hoeft te zetten. Er is daarom ook een mobiele app van SE Ranking waarmee je via je mobiele apparaten altijd inzicht hebt in de prestaties van je zoekwoorden.

De 5 belangrijkste voordelen van SE Ranking

Hier vind je in het kort de 5 belangrijkste voordelen van SE Ranking op een rijtje.

 • SE Ranking is een zeer betaalbare tool waarmee je toch een groot aantal handige functionaliteiten krijgt.
 • SE Ranking is een cloudoplossing en er is een app waarmee je altijd en overal toegang hebt tot je gegevens.
 • Met SE Ranking krijg je ook inzicht in wat je concurrenten doen en kun je daar direct op inspringen. Je krijgt ook te zien wanneer de concurrerende websites worden aangepast.
 • SE Ranking geeft je een duidelijk overzicht van de resultaten op de lange en de korte termijn.
 • Met SE Ranking is het ook mogelijk om je zoekwoorden te groeperen en hier kleinere groepen van te maken.

3. SEO Powersuite

SEO Powersuite logo

SEO Powersuite wordt door sommigen gezien als de beste SEO tool van dit moment. Het bestaat uit vier eigen programma’s, namelijk Rank Tracker, Link Assistant, SEO Spyglass en Website Auditor. Hiermee is het een alles-in-1 tool waarmee je ondersteuning krijgt bij je zoekmachine optimalisatie. Het is dus niet een toverstokje waarmee je ineens bovenaan de zoekresultaten terecht komt. SEO Powersuite is echter al 15 jaar oud en dat zegt veel over de kwaliteit van de software.

Met SEO Powersuite doe je eerst een audit van je website en ga je daarna stapsgewijs beginnen met het verbeteren van de technische kant ervan. Er bestaat een gratis versie, maar voor meer functionaliteiten betaal je $300 tot $700 per jaar.

Wat kun je met SEO Powersuite?

SEO Powersuite

SEO Powersuite zal eerste een zogenaamde nulmeting doen van je website. Dan kijkt het naar de situatie nu en brengt het deze in kaart. Dit doe je via Website Auditor en naar aanleiding daarvan krijg je verbeterpunten en hoe je deze kunt oplossen. Met de Rank Tracker kun je vervolgens zien welke zoekwoorden voor jou relevant zijn en welke posities deze zoekwoorden hebben bij de zoekmachines. Als je SEO SpyGlass gebruikt dan kun je informatie inwinnen over de concurrerende websites en slechte links opschonen. En met de Link Assistant kun je daarna zoeken naar nieuwe linkbuilding mogelijkheden.

De kwaliteit van je links beoordelen

Backlinks zijn links van externe websites naar jouw sites. Deze vind je bijvoorbeeld in blogs, bij reviews of in forums. Goede backlinks kunnen je zichtbaarheid in de zoekmachines verbeteren, maar als deze link van een website komt die als onbetrouwbaar wordt gezien, dan kan dit juist averechts werken. Daarom is de Link Assistant een bijzonder handig programma van SEO Powersuite en kun je er associaties met de zogenaamde toxic links mee verwijderen. Link Assistant geeft aan wat de kwaliteit is van de link in kwestie, zodat je hier actie op kunt ondernemen indien nodig. Daarnaast kun je er mee werken aan je nieuwe linkbuilding methodes.

De 5 belangrijkste voordelen van SEO Powersuite

Ook voor SEO Powersuite hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

 • SEO Powersuite bestaat uit vier programma’s die tezamen een complete oplossing aanbieden.
 • SEO Powersuite heeft ook een gratis versie en is anders goed betaalbaar.
 • Je kunt met SEO Powersuite gemakkelijk rapporten uploaden en deze eventueel automatisch e-mailen naar een ontvanger.
 • Ook al draait SEO Powersuite vanaf je computer, je kunt hem ook zo instellen dat de taken worden geautomatiseerd.
 • SEO Powersuite kan zelfs iemand die geen enkel verstand heeft van SEO stapsgewijs naar een succesvolle website leiden.

4. Mangools

Mangools logo

Mangools is een goed betaalbare alles-in-1 SEO tool. Toch krijg je hier een aantal handige functionaliteiten voor terug. Voor bedragen die beginnen bij €26 per maand krijg je een gebruiksvriendelijk programma met een erg rustige vormgeving. Het duurste abonnement is €70 per maand en ook dat is in deze wereld ook een laag bedrag. Daarnaast is het ook erg stabiel. Het bedrijf Mangools bestaat sinds 2014 en met het programma kun je zoekwoorden analyseren, kun je de prestaties van concurrerende websites bekijken, krijg je toegang tot een linkbuilding analyse tool en kun je een uitgebreide website analyse maken om te weten te komen wat er precies verbeterd moet worden. Er is ook een gratis versie waarmee je 5 zoektermen mag controleren per dag.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Wat kun je met Mangools?

Mangools geeft je een softwarepakket met daarin 5 verschillende programma’s. Met KWFinder analyseer je je zoekwoorden en die informatie kun je gebruiken om hoger te scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine. Met SERPWatcher houd je de positie bij die jij hebt op een bepaald zoekwoord en met SERPChecker analyseer je deze resultaten. Link Miner is een linkbuilding tool die ook de backlinks bekijkt en beoordeelt en met het SiteProfiler programma analyseer je je website en maak je aanpassingen. Dit alles tezamen geeft je dus een complete oplossing om jouw website technisch te verbeteren.

 

Mangools

De website analyse tool van Mangools

Als je SiteProfiler gaat gebruiken, dan kun je exact zien wat er technisch niet aan je website klopt en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Eerst vul je je URL in en vervolgens zie je een scan. Hierin worden backlinks gegeven, krijg je informatie over je doelgroep, krijg je webadressen van sites met een soortgelijke content als de jouwe en wordt je best scorende content gegeven. An de hand daarvan kun je actie ondernemen, kun je proberen te leren van je concurrenten en hen een stapje voor zijn en zorg je ervoor dat jouw website optimaal is voor de zoekmachines.

De 5 belangrijkste voordelen van Mangools

De bovenstaande informatie over Mangools hebben we samengevat in de belangrijkste voordelen van dit programma.

 • Er is een gratis versie van Mangools beschikbaar en ook de betaalde versies zijn niet duur.
 • Mangools heeft een prettig en rustig design en het is zeer gebruikersvriendelijk.
 • Met de Rank Tracker van Mangools kun je alle posities van de zoekwoorden van je website volgen en deze hoef je dan niet zelf in te voegen.
 • Je krijgt van Mangools vijf programma’s waarmee je je website volledig onder de loep kunt nemen en uit kunt spitten.
 • Via Mangools krijg je ook inzicht in de prestaties van de websites van de concurrenten.

 

5. Long Tail Pro

long tail pro logoEen laatste SEO tool voor 2020 is Long Tail Pro. Dit is een zoekwoord analyse tool dat op je computer wordt geïnstalleerd en die op Adobe Air draait. De interface is erg gebruiksvriendelijk en ook als je nieuw bent in SEO kun je deze tool vrij gemakkelijk toepassen. Maar behalve het analyseren van zoekwoorden heeft Long Tail Pro ook andere functies.

Zo zal het je bijvoorbeeld betere zoekwoorden aangeven, kun je zien hoeveel andere websites jouw zoekwoorden gebruiken en kun je de data die wordt verzameld gemakkelijk in een Excel Spreadsheet importeren. Long Tail Pro is beschikbaar voor $47 per maand.

Wat kun je met Long Tail Pro?

Long Tail Pro

De functionaliteit van Long Tail Pro is voornamelijk gericht op het analyseren van zoekwoorden. Het kan je zo helpen de zichtbaarheid van je website te verbeteren. Met Long Tail Pro kun je de zoektermen vinden die worden gebruikt voor het vinden van informatie gerelateerd aan jouw website.

Long Tail Pro suggereert daarna ook welke zoekwoorden je het beste kunt toepassen. Daarnaast zal het voor jou data verzamelen, zal het ook de prestaties van de concurrerende websites analyseren en geeft het vervolgens een rank checker waarin je de posities van je zoekwoorden kunt controleren.

Voor wie is Long Tail Pro bedoeld?

Long Tail Pro is een tool die voornamelijk geschikt voor mensen die kleine websites beheren, zoals bloggers, E-book schrijvers en content marketeers.

Grote websites hebben waarschijnlijk meer aan een wat uitgebreider programma. Voor webbeheerders met een nieuwe website die deze zichtbaar willen maken is Long Tail Pro echter ideaal. En voor een relatief klein bedrag per maand kun je dan al snel grote verschillen merken.

De 5 belangrijkste voordelen van Long Tail Pro

Hier vind je de 5 belangrijkste voordelen van Long Tail Pro op een rijtje.

 • Long Tail Pro is erg gebruiksvriendelijk en overdondert niet met informatie.
 • Long Tail Pro is goed betaalbaar.
 • Je kunt met Long Tail Pro snel alle data verzamelen die je nodig hebt en tegelijkertijd meerdere zoekwoorden analyseren.
 • Met Long Term Pro kun je veel filters toepassen waardoor je gemakkelijk de gewenste informatie naar voren haalt.
 • Via de Long Tail University krijg je toegang tot een grote hoeveelheid informatie over het analyseren van zoekwoorden.

De beste gratis en betaalde SEO tools van dit moment

SEOtoolsAls jij werkt aan zoekmachine optimalisatie voor je website, dan begrijp je het belang van een aantal goede SEO tools. Er zijn dan gratis- en betaalde mogelijkheden. Analyseren is een belangrijk onderdeel van SEO. Veel beginners gaan van start met de gratis tools, maar stappen dan over op een beter programma als ze meer willen. Hier vind je een lijstje met de beste gratis- en betaalde SEO programma’s van dit moment.

Gratis SEO tools

Je hebt de keuze uit een groot aantal gratis SEO tools. Deze zijn vaak simpel en hebben beperkingen, maar voor de beginner zijn ze ideaal. Je kunt zonder geld uit te geven toch zien welke vruchten je inspanningen afwerpen.

 • Ubersuggest: Ubersuggest is een complete oplossing voor alles wat met zoekwoorden te maken heeft. De gratis versie heeft beperkingen.
 • Screaming frog: voor een gratis SEO scan – inclusief de verbeterpunten en de oplossingen – van je pagina’s.
 • SEO powersuite: je kunt SEO powersuite met beperkingen ook gratis gebruiken. De 4 modules leveren en totaal overzicht van de prestaties van je website en zoekwoorden.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Betaalde tools

Wil je meer, dan zal je moeten betalen. Voorbeelden van echt goede tools voor alle SEO werkzaamheden aan je website zijn Mongools, SEMrush, Moz en de betaalde versies van Ubersuggest en SEO Powersuite. Voor kleine gebruikers blijven de prijzen vaak ver onder de $100 per maand.

Lees ook:

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse