Al 7 jaar ervaring



Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

20 SEO tips voor online succes in 2020

Dé SEO specialist van de Benelux | Ranking Masters

Als online ondernemer ben je ongetwijfeld bekend met de basis van SEO. Hoe beter je website, webshop of online platform vindbaar is, hoe meer mensen je op organische wijze kunt bereiken.

Het merendeel van de succesvolle online ondernemers past daarom SEO toe om online beter vindbaar te worden. Search Engine Optimization richt zich voornamelijk op de Google zoekmachine, aangezien dit momenteel de meest gebruikte zoekmachine is. Omdat de algoritmes van de zoekmachines continu verbeterd worden, is het verstandig om hier als online ondernemer rekening mee te houden. Technieken die voorheen goed werkten, zijn tegenwoordig lang niet meer zo effectief. Daarentegen werken andere technieken op dit moment beter dan ooit tevoren.

Vind jij het als online ondernemer belangrijk dat je SEO campagne de beste resultaten opleveren? Met meer dan 9 jaar ervaring weten we bij Ranking Masters precies welke tips goed van pas zullen komen bij de zoekmachine optimalisatie van jouw website of online platform. We hebben een lijst met 20 tips voor je opgesteld om de SEO te verbeteren. Met behulp van deze tips wordt jouw SEO-campagne (nóg) efficiënter.

 

Tip 1: Geen startpagina’s bij kwalitatieve niche linkbuilding

Enige tijd geleden bestond SEO uit het creëren van zoveel mogelijk linkverwijzingen naar je website. Des te meer linkverwijzingen, des te beter het backlinkprofiel van je website of webshop scoorde.

In mei 2013 werd update Penguin 2.0 uitgebracht voor de Google zoekmachine. Sinds deze update is het belangrijk dat er veel aandacht besteed wordt aan de kwaliteit van de linkverwijzingen.

 

niche linkbuilding

 

Het is niet langer verstandig om op zoveel mogelijk websites een link te laten plaatsen. Bij linkbuilding draait het vandaag de dag niet meer allemaal om de getallen. Het is belangrijk dat de linkverwijzingen zoveel mogelijk op websites van hoge kwaliteit geplaatst worden. Een veelgebruikte manier om de waarde van een domeinnaam te controleren, is door middel van een DA-check. De DA-waarde is bedacht door het bedrijf Moz. Meestal geldt dat een linkverwijzing vanaf een website met een hoge DA-waarde beter is. Websites met een opvallend lage DA en een hoge SPAM score kun je, vanzelfsprekend, het beste zoveel mogelijk vermijden tijdens het linkbuilden.

Kwalitatieve linkbuilding is dus nog altijd een essentiële manier om te scoren in de zoekmachines. Echter, ziet linkbuilding er tegenwoordig heel anders uit dan voorheen.

Behalve dat de kwaliteit van de website waarop de link geplaatst wordt belangrijk is, is het ook aan te raden om naar de relevantie te kijken. Een linkverwijzing vanaf een relevante website zal veel efficiënter zijn dan een linkverwijzing vanaf een website die niet relevant is. Het is tegenwoordig dus erg belangrijk dat er bij linkbuilding zorgvuldig te werk wordt gegaan.

 

Wat gebeurt er als je niet voorzichtig genoeg bent?

Als de linkverwijzingen naar jouw online platform van lage kwaliteit zijn, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de vindbaarheid van je platform. De slimme algoritmes van zoekmachines als Google zien al snel dat de kwaliteit van de linkverwijzingen erg laag is. Wanneer het om onnatuurlijke links van lage kwaliteit gaat, kan dit zelfs tot een Google penalty leiden. Als online ondernemer heb je waarschijnlijk al vaker van de zogenaamde Google penalty gehoord. Wanneer je niet volgens de richtlijnen van Google werkt, wordt dit bestraft. Hierdoor zal je juist minder goed vindbaar zijn dan voorheen. Wanneer je niet voorzichtig genoeg bent tijdens linkbuilding, kan dit dus tot averechtse resultaten leiden.

 

Tip 2: Een versleutelde verbinding is essentieel

Een URL begint met “https://” of met “https://”. De online platforms die een URL hebben die met “https://” begint, zijn veiliger dan websites waarbij dit niet het geval is. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. De extra letter S in HTTPS staat voor Secure. De, beter beveiligde, online platforms die met “https://” beginnen, hebben een SSL, oftewel Secure Sockets Layer. Dit betekent dat de website versleuteld is, waardoor het voor kwaadwillende programma’s en personen lastiger wordt om data te onderscheppen. Zo zal je bijvoorbeeld nooit een bank tegenkomen die geen SSL-verbinding heeft. Behalve dat zo een verbinding veel veiliger is, hechten Google en andere zoekmachines hier ook veel waarde aan. Sinds augustus 2014 heeft SSL invloed op de Google-ranking van een website.

Het is helemaal niet moeilijk om jouw online platform te versleutelen. De kans is groot dat je hostingbedrijf dit voor slechts een aantal euro per maand extra kan verzorgen. Dit geld is zeker de moeite waard aangezien het tot een betere online vindbaarheid leidt. Als alle andere factoren gelijk zijn, zal een website met SSL beter scoren dan een website die niet versleuteld is. Bovendien is het ook belangrijk dat je bezoekers geen risico lopen wanneer ze je website bezoeken.

 

HTTPS verbinding

Behalve dat de zoekmachines waarde hechten aan SSL, doen consumenten dit ook. Zo zal iemand die een beetje bekend is met het digitale medium, geen aankopen doen op een website zonder SSL. Mensen die gebruik maken van de Google Chrome browser, zien direct wanneer een website niet versleuteld is. Als er groot in beeld staat dat een website niet veilig is, hebben mensen al snel de neiging om af te haken. Het is dus een goed idee om je website te voorzien van SSL, zowel voor de online vindbaarheid van het bedrijf als voor het vertrouwen bij de bezoekers van de website of webshop.

Tip 3: Het draait niet alleen om de ranking van je online platform

Er is meestal een sterk verband tussen de ranking van je website en het aantal bezoekers. Toch is het niet verstandig om puur naar een hoge ranking te streven. De meeste mensen geven de voorkeur aan de websites die het beste vindbaar zijn, het grootste deel kijkt niet verder dan de top 5 resultaten. Toch hoeft een hogere ranking niet altijd veel meer bezoekers op te leveren. Er zijn namelijk nog een aantal zaken waar je voldoende rekening mee moet houden.

Om te beginnen is het belangrijk dat je op relevante zoekwoorden probeert te scoren. Scoor je goed op een zoekwoord dat niet relevant is? Dan zal dit niet per se meer bezoekers opleveren. Bovendien zullen de extra bezoekers die zo wél op je platform terechtkomen, snel weer afhaken. Ze waren in eerste instantie (waarschijnlijk) niet op zoek naar hetgeen dat jij aanbiedt. Om deze reden is het dus enorm belangrijk dat er bij SEO op de juiste zoekwoorden gefocust wordt. Twijfel je over op welke zoekwoorden er het beste gefocust kan worden? In dit geval is het belangrijk dat je eerst een zoekwoordenonderzoek doet. Elke succesvolle SEO-campagne begint namelijk met een zoekwoordenonderzoek. Overigens hoeft een zoekwoordenonderzoek helemaal niet veel tijd te kosten. Dit is onder andere mogelijk met de Google Keyword Planner.

 

SEO structuur

Overigens zal een hoge ranking je ook niet altijd zoveel bezoekers opleveren als je pagina moet concurreren met een featured snippet. Wanneer er veel advertenties in de zoekresultaten staan, zorgt dit ervoor dat jouw platform minder snel gevonden wordt, zelfs als je pagina in de eerste drie organische resultaten te vinden is. Bovendien is het ook belangrijk dat je aantrekkelijke meta’s hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen eerder op jouw website klikken.

 

Tip 4: Meta beschrijvingen zijn belangrijk, maar laten je website niet stijgen

Meta beschrijvingen zijn HTML attributen die een beeld geven van wat een bepaalde pagina te bieden heeft. Deze tref je op Google bijvoorbeeld veel aan. Hier worden ze gebruikt om de gebruikers van Google een preview te geven. Een Meta is als het ware de etalage van je website. Meta beschrijvingen zijn erg belangrijk, dit las je bijvoorbeeld in de vorige tip. Echter, hebben meta beschrijvingen geen invloed op je positie in de zoekresultaten. Toch is het aanmaken van meta beschrijvingen en titels wél een onderdeel van SEO. De meta’s zorgen er namelijk voor dat jouw website er aantrekkelijker uitziet in de zoekmachines. Hierdoor wordt er eerder op de website geklikt. Bovendien krijgt je online platform een betere positie binnen Bing en andere zoekmachines als er meer op jouw platform geklikt wordt. Voor de Google zoekmachine is het natuurlijk ook belangrijk hoeveel kliks jouw pagina ontvangt. Als jouw online platform op een gegeven moment op 1 staat, maar door een onaantrekkelijke meta klikt vervolgens niemand op jouw pagina, zal dit resulteren in een daling in de rankings.

 

webshop etalage

 

Waarom maken een goede meta beschrijving en meta titel het klikken op jouw webpagina aantrekkelijker?

Doordat Google en andere zoekmachines dit als preview van de website gebruiken! Normaliter laat Google zomaar een stukje van de content zien, terwijl dit bij een pagina met meta’s niet het geval zijn. Met een meta kan jij zelf bepalen wat de Google gebruiker als preview te zien krijgt. Je kunt door middel van de meta’s laten zien wat er op de pagina te vinden is en waarom het de moeite waard is om jouw website of webshop te bezoeken. Zonder meta’s is de kans vele malen kleiner dat iemand daadwerkelijk je pagina bezoekt. Het creëren van een meta titel en beschrijving kost weinig tijd en heeft een groot effect op het aantal organische kliks.

 

Tip 5: Leg de focus niet alleen op sleutelwoorden

Voorheen werd tijdens het schrijven van content vaak een sleutelwoord uitgekozen dat ontzettend vaak terug kwam. Hoe vaker het sleutelwoord terug kwam in de tekst, hoe relevanter de pagina was voor zoekmachines als Google. Deze tijd ligt inmiddels al ver achter ons. Wanneer je dit tegenwoordig doet, zal het niet lang duren voordat je een Google penalty krijgt. Tegenwoordig maakt Google gebruik van RankBrain. Deze software betreft een systeem waarmee Google herkent welke onderwerpen aan elkaar gerelateerd zijn.

 

focus keywords

RankBrain maakt gebruik van artificial intelligence om te bepalen welke sleutelwoorden bij elkaar horen. Als RankBrain een bepaalde term niet kent, dan kan het systeem gokken welke woorden of termen daarnaast relevant kunnen zijn. Hierdoor is de Google zoekmachine tegenwoordig veel beter in het verwerken van zoekopdrachten waarop nog nooit eerder gezocht is.

Steeds meer gebruikers van Google maken gebruik van voice search. Dit is één van de redenen dat zoekopdrachten steeds vaker op echte zinnen lijken. Een aantal jaar terug was het niet gebruikelijk om Google complexe vragen te stellen. Tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker. Dankzij ontwikkelingen zoals RankBrain geeft Google ook in dit geval de gewenste resultaten.

 

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jou als online ondernemer?

Als online ondernemer heeft het geen zin meer om je volledig op slechts een aantal sleutelwoorden te focussen. Er zijn honderden zogenaamde longtail-zoektermen die ook voldoende aandacht nodig hebben. Wanneer jouw online platform gevuld is met voldoende interessante content, is de kans al een stuk groter dat een van jouw pagina’s gevonden wordt als er een longtail-zoekterm gebruikt wordt. Leg de focus dus niet puur op de zoekwoorden, maar zorg ervoor dat de content zelf interessant is.

 

Tip 6: Kies voor natuurlijke sleutelwoorden

Sleutelwoorden worden vaak verkeerd toegepast, vandaar dat we nog een belangrijke tip hebben over het gebruik van sleutelwoorden. Wij raden je af om de sleutelwoorden continu letterlijk te herhalen. Vooral in een titel is het belangrijk dat de sleutelwoorden op een logische manier gebruikt worden. Het beste is om de pagina een titel te geven die een lezer kort informeert waar de pagina over gaat. Overigens geldt dit niet alleen voor de titel, maar voor de gehele content. Wanneer de zoekwoorden op een onnatuurlijke manier gebruikt worden, zal de content veel minder makkelijk weglezen. Het is belangrijk dat je niet zoveel focus op SEO legt dat het ten koste gaat aan de positieve ervaring van de bezoekers van het platform.

Ook Google en andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo zijn het erover eens dat een pagina leesbaar moet blijven. Zo heeft Google inmiddels heel wat updates gehad waarmee slechte content gefilterd wordt. Wanneer je pagina’s op een onnatuurlijke manier vult met sleutelwoorden, werk je niet volgens de richtlijnen van de Google zoekmachine. De algoritmes van de zoekmachines blijven zich ontwikkelen en de kans wordt dan ook steeds kleiner dat het onnatuurlijke gebruik van sleutelwoorden onbestraft blijft. Momenteel krijg je voor het onnatuurlijke gebruik van sleutelwoorden nog geen Google penalty, wel heeft dit nu al een negatieve invloed op je rankings. Het is daarom een beter idee om natuurlijke sleutelwoorden te gebruiken. Zodra je merkt dat de content niet lekker wegleest, is het aan te raden om dit aan te passen.

 

organisch verkeer

Merk je dat bepaalde zoektermen onnatuurlijk zijn? Gebruik deze dan niet als sleutelwoorden in je content, maar pas ze eerst voldoende aan. Google en andere zoekmachines zijn tegenwoordig slim genoeg om het te herkennen als een zoekterm relevant is. Je hoeft dus absoluut geen sleutelwoorden te gebruiken die niet kloppen. dit zal in het ergste geval in de toekomst zelfs bestraft kunnen worden met een Google penalty.

 

Tip 7: Maak niet té veel pagina’s aan

Als jij je een beetje verdiept hebt in SEO, zal je vast en zeker gelezen hebben dat content erg belangrijk is. Dit is zeker waar, de zoekmachines helpen gebruikers immers bij het vinden van de juiste informatie. Als er veel content op je online platform te vinden is, zullen de meeste zoekmachines een hogere waarde aan het platform toekennen. Toch betekent dit niet dat je zoveel mogelijk pagina’s aan moet gaan maken. Dit is iets waarbij veel online ondernemers de mist ingaan. Het aanmaken van pagina’s is niet voldoende, de pagina’s moeten namelijk ook gevuld zijn met waardevolle content.

 

seo content

Niet elke pagina die je aanmaakt zal geïndexeerd worden. Bovendien kan een geïndexeerde pagina soms ook weer verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de content te veel lijkt op een pagina die al geïndexeerd is. Ook zal een geïndexeerde pagina niet altijd tot meer bezoekers leiden. Het heeft dus niet altijd zin om pagina’s aan te blijven maken. Veel content is goed en het helpt zeker als je voldoende pagina’s hebt waarop je de content kwijt kunt. Creëer echter niet meer pagina’s dan kwalitatieve SEO content.

Tegenwoordig worden zoekmachines steeds beter in het herkennen van slechte content. Wanneer je website gevuld is met slechte content, zullen de resultaten waarschijnlijk averechts zijn. Richt je dus niet alleen op het creëren van nieuwe pagina’s, maar zorg er ook voor dat bestaande pagina’s gevuld zijn en blijven met content van hoge kwaliteit.

Tip 8: Local SEO is absoluut de moeite waard

Lokale SEO wordt steeds belangrijker. Als lokale ondernemer, is het optimaliseren voor lokale zoekopdrachten een goede manier om gevonden te worden. De mensen die je vervolgens vinden, bevinden zich daadwerkelijk bij je in de buurt én zijn daadwerkelijk op zoek naar een product of dienst. Hierdoor kan local SEO ontzettend effectief zijn. Bovendien heb je zo veel minder concurrentie van grote bedrijven, waardoor je als lokale ondernemer eenvoudig gevonden kunt worden door mensen uit de buurt.

 

local SEO

In de toekomst blijft Google stappen nemen om lokale zoekopdrachten te verbeteren. In juli 2014 heeft Google het Pigeon algoritme uitgebracht. Sinds de release van dit algoritme is Google beter op de afstand gaan letten tijdens het bepalen van de zoekresultaten. Zo maak je veel meer kans om gevonden te worden wanneer je bedrijf in de buurt zit van degene die de zoekopdracht uitvoert.

Moz heeft in 2019 een rapport uitgebracht, genaamd State of Local SEO Industry Report. In dit rapport is mooi te zien hoe de meeste online marketeers het er over eens zijn dat Google dé plek aan het worden is waar bedrijven hun homepage hebben. Als ondernemer is het dus een goed idee om je ook op local SEO te richten. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om een profiel aan te maken op Google Mijn Bedrijf. Hier kun je onder andere je openingstijden aangeven en foto’s van het bedrijf toevoegen. Mensen die zich in de buurt bevinden zullen vervolgens direct op je bedrijfsprofiel uitkomen wanneer zij een relevante zoekterm gebruiken.

Omdat Google zich continu blijft ontwikkelen en veel aandacht lijkt te besteden aan lokale zoektermen, is het aan te raden om deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Als ondernemer of marketeer kun je veel profijt hebben van local SEO. Doordat je niet concurreert met grote bedrijven, kun je binnen no-time goed gevonden worden. Mensen die zich bij jou in de buurt bevinden zijn al snel geneigd om tot actie over te gaan.

 

Tip 9: Wijs links van lage kwaliteit op tijd af

Het is aan te raden om slechte linkverwijzingen naar je website te negeren. Veel online ondernemers willen nog weleens een oogje dichtknijpen als het op slechte linkverwijzingen aankomt. Toch is het niet verstandig om dergelijke linkverwijzingen te laten plaatsen. Het algoritme van Google is niet te vergelijken met onze eigen hersenen. Terwijl het voor een mens misschien niet opvalt als er nu en dan een slechtere linkverwijzing tussen zit, is dit voor een computer heel anders. Het systeem merkt het gelijk als er een linkverwijzing van slechtere kwaliteit tussen zit. Als je te veel van deze slechtere linkverwijzingen laat plaatsen, kan dit wederom in een Google penalty resulteren. Vooral sinds de Google Penguin update wordt dit snel bestraft.

 

kwalitatieve linkbuilding

Zijn er toch nog linkverwijzingen van lage kwaliteit naar je online platform? In dit geval hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Als je er maar voor zorgt dat de linkverwijzingen op tijd weer verwijderd worden, is er niets aan de hand. Heb je geen mogelijkheid om de links te verwijderen? In dit geval heeft Google nog een speciale tool, namelijk de Disavow tool. Met deze tool kun je aangeven dat bepaalde linkverwijzingen genegeerd mogen worden. Je hoeft alleen maar een lijst met websites te maken waarop de ‘verkeerde’ linkverwijzingen te vinden zijn. Vervolgens upload je deze lijst van websites naar de Disavow tool en zal Google deze websites negeren wanneer de Ranking van je website bepaald wordt.

 

Tip 10: Besteed ook aandacht aan de afbeeldingen op je website

Het is verstandig om de afbeeldingen op je website te optimaliseren. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld wel bekend met het feit dat slecht geoptimaliseerde afbeeldingen de laadtijd van je website kunnen vertragen. Het is echter relatief nieuw en onbekend dat afbeeldingen ook belangrijk kunnen zijn voor SEO. Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit tevoren dat ook afbeeldingen geoptimaliseerd worden voor de zoekmachines. Het is dus onverstandig om dit te negeren.

 

image alt text

De zoekmachines zijn, op dit moment, nog niet in staat om de afbeeldingen helemaal te analyseren. Het is daarom belangrijk dat je de afbeeldingen op je website of in je webshop voorziet van een alt text waardoor het duidelijk is om wat voor afbeelding het gaat. Ook de naam van het bestand moet aansluiten op wat er in de afbeelding te zien is.

Wanneer je een alt text en passende bestandsnaam aan de afbeelding geeft, weet je zeker dat je geen kansen onbenut laat. Voor de Google zoekmachine is het beter als er ook naar de afbeelding verwezen wordt. Gebruik hiervoor sleutelwoorden die vergelijkbaar zijn met de bestandsnaam en de alt text van de afbeelding. Je kunt de afbeelding overigens ook een titel en een descriptie geven. Wanneer dit een mogelijkheid is, is het aan te raden om ook deze kans te benutten.

Hou er rekening mee dat Google niet alle afbeeldingen kan indexeren. Het is daarom aan te raden om afbeeldingen met een JPEG, PNG, BMP of GIF-extensie te gebruiken. Ook WebP en SVG afbeeldingen kunnen geïndexeerd worden door Google. Door je te beperken tot deze type extensies, zal Google vervolgens ook de afbeeldingen laten meetellen voor je Google ranking.

 

Tip 11: Featured Snippets zijn een goede manier om verkeer op je website te genereren

De Google zoekmachine toont zijn gebruikers het liefste direct een antwoord op hun vragen. Om deze reden toont Google steeds vaker zogenaamde Featured Snippets. Dit is een stuk content van een website dat direct antwoord geeft op een bepaalde vraag. Volgens SEMrush bevatten 11,34% van alle zoekresultaten een Featured Snippet. Meestal worden deze kleine stukjes tekst getoond wanneer iemand op een bepaalde vraag een antwoord zoekt. Voor de gebruiker van Google is dit erg handig. Een Featured Snippet geeft namelijk antwoord op de vraag, zonder dat de pagina eerst bezocht hoeft te worden. Een Featured Snippet wordt daarom ook wel positie 0 genoemd.

 

featured snippet

Door je website te optimaliseren voor Featured Snippets, is de kans groot dat je pagina eerder bezocht wordt. Wanneer Google een Featured Snippet van een van je concurrenten gebruikt, zal dit ertoe leiden dat juist minder mensen jouw webpagina bezoeken. Het stukje content in de zoekresultaten geeft immers al antwoord op de vraag. Wees je concurrentie dus voor en val op door je website te optimaliseren voor Featured Snippets.

 

Tip 12: Optimaliseer je website voor smartphonegebruikers

Het web wordt al lang niet meer alleen maar door computers gebruikt. Tegenwoordig zijn smartphonegebruikers verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het internetverkeer. Tegenwoordig is zelfs 60% van de zoekopdrachten afkomstig van mobiele apparaten. Google heeft dan ook besloten om meer aandacht te besteden aan hoe mobielvriendelijk een website is. In 2015 heeft het algoritme van de Google zoekmachine een update gehad, namelijk Mobilegeddon. Sinds die tijd heeft mobielvriendelijkheid een invloed op de Google ranking van een online platform.

 

mobile first

Niet alleen voor Google is het belangrijk dat webpagina’s goed zichtbaar zijn op mobiele apparaten, maar ook voor de consument is dit erg belangrijk. De consument wil immers in staat zijn om zich op het internet goed te kunnen navigeren met een smartphone. Omdat een groot gedeelte van de zoekopdrachten afkomstig is van mobiele apparaten, controleert het algoritme van Google of jouw website of webshop goed zichtbaar is op deze apparaten.

De meeste webdesigners maken tegenwoordig standaard een responsive design. Dit is een webdesign dat zich aanpast aan het apparaat waarop de bezoeker de webpagina bekijkt. Hierdoor is je website goed zichtbaar voor iedere bezoeker. Heb je op dit moment nog geen responsive webdesign? Dan is het een goed idee om hierin te investeren. Niet alleen Google vindt een mobielvriendelijke website fijn, ook de bezoekers van je website stellen dit op prijs.

 

Tip 13: Laat SEO over aan een specialist

SEO is een verzamelnaam voor verschillende technieken. Je moet over heel wat kennis beschikken om een SEO-campagne succesvol uit te voeren. Veel ondernemers denken dat ze de SEO kunnen overlaten aan hun IT’ers. Dit is echter niet aan te raden.  Een IT’er is geen SEO-specialist en zal niet in staat zijn om een SEO-campagne optimaal te verzorgen. De technische kennis van je IT’ers en webdesigners zullen zeker van pas komen, maar het is niet aan te raden om het gehele project aan de IT’ers over te laten.

Overigens is ‘SEO-specialist’ geen beschermde titel en kan iedereen zichzelf dus zo noemen. Veel van de zogenaamde SEO-bureaus maken zelf ook fouten. Kies dus niet zomaar een bedrijf voor de SEO van je bedrijf. Een goede SEO is essentieel voor een online ondernemer. Laat dit daarom alleen over aan een bedrijf waar je écht vertrouwen in hebt.

 

SEO specialist

Lees je zelf goed in, zodat je kunt controleren aan welke eisen goede SEO moet voldoen. Het is helemaal niet verkeerd om vragen te stellen aan het bedrijf in kwestie. Zo leer je zelf beter hoe een goede SEO eruit hoort te zien en hoe je kunt controleren of het bedrijf daadwerkelijk betrouwbaar is. Het is vooral prettig als een SEO-bureau een transparante werkwijze heeft. Het is namelijk essentieel dat je inzicht hebt in wat er allemaal voor je gedaan wordt om jouw online platform vindbaar te maken.

Overigens is het niet per se onmogelijk om je SEO (deels) intern te laten verzorgen, mits je hier de juiste specialisten voor in dienst neemt. Er zijn verschillende grote bedrijven die ervoor kiezen om de SEO intern te laten verzorgen. Onderschat dit echter niet, het kan veel tijd en geld kosten om specialisten met de juiste kennis te vinden en in te huren. Voor de meeste online ondernemers is het efficiënter om de SEO uit te besteden aan een ervaren SEO-bureau.

 

Tip 14: Een Google penalty hoeft niet het einde te betekenen

Je zal de term ‘Google penalty’ vast en zeker meerdere keren zijn tegengekomen als online ondernemer. Ook in onze voorgaande tips hebben we deze term meerdere malen genoemd, maar wat houdt zo een penalty nou precies in? Wanneer er signalen zijn dat jij je niet aan de richtlijnen van Google houdt, zal een medewerker van Google de website controleren. Indien blijkt dat je inderdaad de regels van Google hebt overtreden, krijg je een penalty. Dit betekent dat je platform een veel lagere ranking krijgt in de zoekresultaten of zelfs helemaal onvindbaar wordt.

 

Google penalty

Heeft jouw webshop of website onlangs een Google penalty gekregen? Dan betekent dit dat het online platform erg moeilijk te vinden is. Veel online ondernemers schrikken hier enorm van en denken dat dit het einde is van de vindbaarheid van hun platform en dus hun business. Het is ver van prettig als je een Google penalty krijgt, maar je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor permanent onvindbaar bent.

Zodra je een Google penalty hebt gehad, is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken. Je kunt eenvoudig zien of je een Google penalty hebt in Google Search Console. Heb je een penalty, dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar de problemen. Zo las je eerder bijvoorbeeld hoe je bepaalde links kunt afwijzen. Als slechte links de oorzaak zijn van de Google penalty, is het nog niet te laat om deze nu alsnog af te wijzen. Zodra je de oorzaak van de Google penalty hebt aangepakt, kun je bij Google een verzoek indienen om je online platform nog eens te bekijken. Als Google ziet dat je de oorzaak inderdaad aangepakt hebt, zullen de maatregelen stoppen. Of je hierna weer goed vindbaar bent, is afhankelijk van verschillende factoren. Het algoritme van Google zal echter geen rekening houden met de penalty’s die inmiddels zijn opgeheven. Je positie zal dus weer natuurlijk zijn en je hoeft niet bang te zijn dat een penalty permanente invloed zal hebben.

 

Tip 15: Verdiep je ook eens in video optimalisatie

Lang niet iedere online ondernemer is zich ervan bewust dat YouTube na Google de grootste zoekmachine ter wereld is. Dit is helemaal niet gek als je nagaat hoeveel YouTube wel niet gebruikt wordt. Er zijn ook SEO-technieken die speciaal gericht zijn op YouTube. Als online ondernemer kan het een goed idee zijn om video’s op je platform te plaatsen. Wanneer je goed vindbaar bent op YouTube, kan dit weer naar verkeer op je eigen webpagina leiden.

YouTube heeft een uitstekend systeem waarmee de gebruikers van het platform relevante video’s kunnen vinden. Net als bij Google worden er op YouTube relevante video’s getoond aan de hand van de zoekterm die je gebruikt. Er wordt dagelijks gigantisch veel content geüpload naar het platform. Zo wordt er per minuut wel 400 uur aan video geüpload. Het systeem van YouTube analyseert al deze video’s aan de hand van verschillende factoren.

 

YouTube video content

Veel mensen denken, onterecht, dat YouTube simpelweg de video laat zien die de meeste views heeft voor een bepaalde zoekopdracht. Er zijn echter verschillende manieren om de video te optimaliseren voor een betere vindbaarheid. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de video een goede titel en beschrijving heeft. Het is verstandig om de zoektermen waarop je gevonden wilt worden in de titel en beschrijving te verwerken.

Ook de categorie waarin je de video plaatst heeft invloed op de video. Bovendien kiezen de meeste YouTubers er ook voor om tags onder hun video te plaatsen. Ook dit is niet voor niks en zal tot een betere vindbaarheid leiden.

Een ding waar minder mensen rekening mee houden, is dat ook SRT bestanden invloed kunnen hebben op de vindbaarheid van je video. Door middel van een SRT bestand kunnen kijkers de video laten ondertitelen. Bovendien wordt dit bestand geanalyseerd door YouTube, waardoor het voor het platform duidelijk wordt waar de video over gaat. Hierdoor kan de inhoud van het SRT bestand veel invloed hebben op de vindbaarheid van je video.

 

Tip 16: De leeftijd van een domeinnaam maakt niet zoveel uit

Veel mensen denken dat oudere domeinnamen beter scoren in de zoekresultaten. Google kent echter in de praktijk weinig waarde toe aan de leeftijd van een domeinnaam. Als online ondernemer hoef je dus helemaal niet op zoek te gaan naar een domeinnaam die al langer geïndexeerd is. Het is vooral belangrijk dat de domeinnaam bij het bedrijf past. Zeker nadat de domeinnaam een aantal maanden oud is, wordt de leeftijd onbelangrijk.

Alleen voor nieuwe websites kan de leeftijd van de domeinnaam een verschil maken. De meeste nieuwe websites hebben namelijk weinig content. Het duurt daarom even voordat de website voldoende informatie bevat om geïndexeerd te worden. Volgens Matt Cutts, een softwaredesigner die een lange tijd heeft samengewerkt met Google, is hier een oplossing voor. Het is volgens hem aan te raden om de domeinnaam te kopen en om vervolgens een pagina aan te maken waarop staat dat de website binnenkort online gaat. Zo wordt de basis alvast gelegd tijdens het bouwen van de website, zodat Google de website eerder zal indexeren.

Het is niet aan te raden om al te veel aandacht te besteden aan de leeftijd van een domeinnaam. In plaats daarvan is het een beter idee om je op andere factoren te richten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de website unieke content van hoge kwaliteit krijgt; Ook is het verstandig om je vanaf het begin op linkbuilding te focussen. Wees echter niet te gehaast en zorg ervoor dat de technieken op de juiste manier worden toegepast.

Tip 17: Je website wordt vanzelf geïndexeerd

Veel ondernemers die zich pas op de online wereld gaan richten, denken dat ze zich aan moeten melden bij Google. Het is zeker mogelijk om je domeinnaam aan te melden bij Google. Toch zullen de zoekmachines je website of online platform ook weten te vinden als je de URL niet aanmeldt. Bovendien hoeft een aanmelding ook niet te betekenen dat hier verder iets mee gedaan wordt. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw website niet gevonden wordt doordat je deze niet hebt aangemeld. Na verloop van tijd zal je website vanzelf gevonden worden door de crawlers van zoekmachines als Google. Hierna wordt je website automatisch geïndexeerd.

 

Tip 18: Leer om pop-ups op de juiste manier in te zetten

Als online ondernemer vind je het belangrijk dat de bezoekers van je website of online platform een goede ervaring hebben. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat de bezoekers op je website omgezet worden in leads. Veel websites maken hiervoor gebruik van pop-ups. Dit zijn advertenties die in het beeld verschijnen. Vaak worden pop-ups als vervelend ervaren, vooral omdat ze op de verkeerde manier ingezet worden.

 

Google heeft in 2016 aangekondigd dat ze websites met indringende pop-ups gaan bestraffen. In begin 2017 was het daadwerkelijk zover, sinds januari 2017 worden websites met verkeerde pop-ups namelijk bestraft. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welke pop-ups wel of niet zijn toegestaan. Je hoeft als online ondernemer absoluut niet alle pop-ups te vermijden, alleen pop-ups die hinderlijk zijn voor een bezoeker worden bestraft. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om pop-ups gebruiken die weggeklikt moeten worden voordat een bezoeker de content kan lezen. Overigens is hier in het geval van Nederlandse pop-ups één uitzondering op. In Nederland moet ieder online platform namelijk om toestemming vragen om cookies op te mogen slaan op een apparaat.

Als een pop-up niet al te veel ruimte in beslag neemt en niet als hinderlijk ervaren wordt, zal de pop-up ook voor Google geen enkel probleem vormen. Pop-ups kunnen een belangrijk middel zijn om klanten om te zetten in leads, het hoeft dus helemaal geen slecht idee te zijn om een pop-up op de website te plaatsen. Het is wél aan te raden om voor relevante pop-ups te kiezen en de kwaliteit hiervan te waarborgen. Wanneer de pop-ups goed aansluiten op de content, zullen ze alleen maar een toevoeging zijn voor de bezoeker.

 

Tip 19: Richt je homepage goed in

De meeste online ondernemers weten hoe belangrijk het is dat een online platform goede en unieke content bevat. Ook wij van Ranking Masters benadrukken vaak hoe belangrijk het is om voldoende kwalitatieve content te hebben. Toch is het niet noodzakelijk om je homepage te vullen met content. Integendeel zelfs, wanneer de homepage volstaat met content, zal dit voor de bezoekers van je website of online platform al snel overwelmend zijn. De homepage van je website is ook wel de poort naar je website. Deze pagina moet en goede eerste indruk geven. Zo is het bijvoorbeeld goed als de kernwaarden van je bedrijf te herkennen zijn op de homepage.

 

Voor wat betreft SEO hoeft de homepage niet helemaal gevuld te worden met content, hiervoor kun je nog genoeg andere pagina’s aanmaken. Op de homepage wordt vermeld wat het bedrijf precies doet, wie jullie zijn en waar jullie gevestigd zijn. Bovendien wordt er ook vaak vermeld welke stappen de bezoekers van je website kunnen ondernemen na het lezen van de informatie op je homepage. Wanneer je homepage een vergelijkbare inhoud heeft, is de pagina duidelijk en overzichtelijk. Hierdoor schrik je geen bezoekers af met een enorme lap tekst op de homepage.

 

Tip 20: De ervaring van de gebruiker staat centraal

In voorgaande tips lees je meerdere manieren waarop je de gebruikerservaring van je bezoekers kunt verbeteren. Of dit een onderdeel is van SEO? Jazeker, Google en andere zoekmachines vinden het namelijk vooral erg belangrijk dat gebruikers de beste resultaten vinden. Uiteindelijk draait het dus allemaal om de gebruikerservaring. Vooral het algoritme van Google begint steeds beter te herkennen of een website wel of geen goede gebruikerservaring geeft. Hierdoor wordt het steeds belangrijker dat er bij het inrichten van het online platform vooral aan de eindgebruiker wordt gedacht.

Het is logisch dat Google en andere zoekmachines de gebruikerservaring zeer belangrijk vinden. De gebruikers van een zoekmachine zorgen er uiteindelijk voor dat bedrijven als Google hun geld verdienen. Door gebruikers steeds weer de beste resultaten te tonen, blijven ze dezelfde zoekmachine gebruiken.

 

user experience

Om ervoor te zorgen dat gebruikers de beste ervaring hebben, is het aan te raden om de website vooral voor hen te optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld analyseren hoe lang het duurt om een pagina te laden, hoe lang bezoekers op een bepaalde pagina spenderen en op hoeveel pagina’s de gemiddelde bezoeker klikt. Het is met Google Analytics zelfs mogelijk om na te gaan hoe ver gebruikers naar beneden scrollen op een bepaalde pagina! Op deze manier kun je eenvoudig bepalen of er verbetering nodig is. Door de gebruikerservaring te verbeteren, zal het online platform uiteindelijk ook beter vindbaar worden.

Als je website of online platform waardevol is voor de eindgebruiker, zal dit absoluut beloond worden door Google en andere zoekmachines. Zorg er dus voor dat de pagina’s relevant zijn, dat de kwaliteit hoog is en dat bezoekers eenvoudig door de website kunnen navigeren.

 

SEO mag niet ten koste gaan van de eindgebruiker

Alles draait uiteindelijk dus om de eindgebruiker. Dit is ook iets waarmee je rekening mee moet houden tijdens het toepassen van SEO. Er zijn gigantisch veel online ondernemers die zich zoveel op SEO focussen dat het ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van de website. Denk bijvoorbeeld maar aan het proppen van sleutelwoorden. Zoals we bij tip 6 al vertelden, wordt dit door Google bestraft. Voor de eindgebruiker is dit namelijk ver van ideaal. De tekst wordt op deze manier veel minder prettig om te lezen. Het proppen van sleutelwoorden is slechts een voorbeeld van hoe SEO ten koste kan gaan van de eindgebruiker als de technieken verkeerd toegepast worden. Ga tijdens het uitvoeren van de technieken altijd na of het de eindgebruiker belemmert. Zo ja, kun je de techniek beter niet, of op een andere manier, toepassen. Dit is niet alleen beter voor je online vindbaarheid, maar ook voor het converteren van je website bezoekers. De kans is namelijk groot dat bezoekers snel afhaken als de technieken op een hinderlijke manier worden toegepast.

 

Conclusie

Na het lezen van deze 20 tips heb je een goed beeld van hoe SEO er op dit moment uit hoort te zien. Op deze manier kun je eenvoudig bepalen welke technieken je op dit moment goed uitvoert of misschien juist verkeerd uitvoert. Wanneer je deze tips hebt gelezen, begrijpt en toegepast, zal je dit hoogstwaarschijnlijk terug merken aan je positie in de resultaten van de zoekmachines.

Wil je graag nog meer weten over SEO of heb je vragen over één van onze tips? In dat geval raden we je aan om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken door het contactformulier op onze website in te vullen, maar je kunt ons ook bellen of mailen. Bij Ranking Masters hebben we ons volledig gespecialiseerd in SEO. Overigens kun je de SEO van jouw website of online platform ook volledig aan ons uitbesteden of informeren naar de mogelijkheden. Met meer dan 9 jaar ervaring in SEO, ben je bij ons altijd aan het juiste adres als het op zoekmachine optimalisatie aankomt.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO? Volg Ranking Masters op InstagramLinkedIn en op Facebook. Hier posten we regelmatig interessante feiten over zoekmachine optimalisatie.

Lees ook: 

 

 

Wat zijn de belangrijkste SEO tips voor 2020?

Tip 1: Relevante en kwalitatieve backlinks zijn belangrijker dan kwantiteit
Tip 2: Een versleutelde verbinding is essentieel
Tip 3: Staat je niet blind op de rankings van je online platform
Tip 4: Zorg voor een uitnodigende Meta beschrijvingen
Tip 5: Leg de focus niet alleen op sleutelwoorden maar zorg voor algehele relevante content
Tip 6: Wissel natuurlijk af met de sleutelwoorden
Tip 7: Meer content/pagina’s betekent niet altijd beter
Tip 8: Local SEO wordt steeds belangrijker
Tip 9: Wijs slechte linkverwijzingen op tijd af
Tip 10: Optimaliseer de afbeeldingen op je website
Tip 11: Featured Snippets zijn een goede manier om verkeer op je website te genereren
Tip 12: Optimaliseer je website voor smartphonegebruikers
Tip 13: Besteed je SEO uit aan een specialist
Tip 14: Een Google penalty heeft geen permanente invloed
Tip 15: Besteed aandacht aan video-optimalisatie
Tip 16: De leeftijd van een domeinnaam maakt niet zoveel uit
Tip 17: Je website aanmelden op Google is niet nodig, hij wordt vanzelf geïndexeerd
Tip 18: Zet pop-ups op de juiste manier in
Tip 19: Geef een goede eerste indruk met de homepage
Tip 20: Gebruikerservaring staat centraal

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.



Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

  • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
  • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
  • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen



    Sluiten

    Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

    Ontvang jouw gratis online marketing analyse