Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Een simpele (maar complete) gids hoe je Broken Linkbuilding kunt uitvoeren

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Tegelijkertijd is het ook een bijzonder lastige methode om uit te voeren, omdat het niet op je eigen pagina’s plaatsvindt. Als je aan linkbuilding werkt, dan probeer je andere website eigenaren in jouw niche over te halen om naar jouw pagina’s te linken. Dat levert je een ‘stem’ of een ‘referentie’ op en daarmee geeft Google je pagina’s meer autoriteit. En hoe meer autoriteit je hebt, hoe hoger je eindigt in de zoekmachine resultaten.

Backlinks verzamelen

Linkbuilding is een onderdeel van offpage SEO en dat zijn zoekmachine optimalisatie werkzaamheden die buiten op jouw website om gebeuren. Het verzamelen van backlinks veroorzaakt veel website eigenaren daarom ook grijze haren en het wordt regelmatig uitgesteld en opgeschoven. Dat is jammer, want met één extra backlink zullen je posities al aanzienlijk verbeteren. Het verzamelen van backlinks kan op een aantal manieren:

 • Link-worthy content: door de inhoud van je website interessant, actueel en uniek te houden nodig je andere website eigenaren uit om ernaar te linken. Dit is een wat passievere manier om backlinks te verzamelen en je moet er op gaan zitten wachten. Daarom is het een goede methode om toe te passen als je pagina’s al goed zichtbaar zijn.
 • Gastenblogs schrijven: vraag een blogger die in jouw branche actief is of je een gastenblog mag schrijven voor ze. Daar hebben jullie allebei wat aan, vooral als je een goed en interessant artikel schrijft. Plaats een link naar jouw website in de tekst en je hebt er een backlink bij.
 • Om links vragen: veel SEO tools hebben een module specifiek voor linkbuilding activiteiten. Je kunt ermee zoeken naar pagina’s waarop jouw product, dienst of bedrijf genoemd wordt maar waar nog geen link aan gekoppeld is, bijvoorbeeld. Ook kun je het gebruiken om broken links bij de concurrentie op te sporen. Vervolgens neem je contact op met die websites en vraag je ze om een link toe te voegen.

Backlinks

Wat is broken linkbuilding?

Broken linkbuilding is een methode waarmee je broken links opzoekt, de website eigenaar daar bewust van maakt en een oplossing biedt. Broken links zijn links naar pagina’s die niet meer bestaan en daar is niemand bij gebaat. Toch gebeurt dit regelmatig en heb jij daar ongetwijfeld ook mee te maken gehad. Hoe vaak dacht je een interessante link gevonden te hebben en kwam je op een error-404 pagina terecht?

De website eigenaar van de broken link is zich hier waarschijnlijk niet van bewust, maar heeft met een broken link wel een probleem. De gebruikers van de website worden naar een niet bestaande pagina gestuurd en dat laat geen positief gevoel achter. Google ziet broken links dan ook als iets negatiefs; het komt het gebruiksgemak niet ten goede. Een pagina met broken links zal daarom ook lager scoren in de zoekmachine resultaten.

Broken linkbuilding toepassen

Als je broken linkbuilding toepast dan gebruik je deze defecte links in je voordeel. En dat doe je niet alleen door de website eigenaar bewust te maken van de defecte link, je biedt ze een alternatieve (betere) link aan naar jouw pagina. Voor hen is dat een kleine moeite, maar het levert wel een belangrijke oplossing op. Dat maakt broken linkbuilding voor beide partijen interessant en daarmee is het een methode die veel resultaten boekt.

Wil je broken linkbuilding toepassen, dan is het eerst zaak dat je een pagina in jouw sector aanwijst die niet meer bestaat. Het is de bedoeling dat er een aantal websites naar deze pagina linken, zodat je niet één, maar tientallen eigenaren om een backlink kunt vragen. Vervolgens schrijf je deze pagina opnieuw, maar dan voor je eigen website. Je zorgt ervoor dat het artikel dat jij kunt aanbieden beter is dan het origineel en dat je er actuele informatie aan toevoegt. Daarna benader je de website eigenaren met de broken link en bied je ze als alternatief jouw pagina aan. Niet iedereen zal reageren, maar je krijgt er vast een aantal kwalitatieve backlinks bij uit je eigen niche.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Stappenplan broken linkbuilding

Het bovenstaande proces klinkt ingewikkeld, maar gelukkig valt dat wel mee. Het enige wat je nodig hebt is een goede (gratis) tool om je te ondersteunen en de broken links aan te wijzen. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar links op websites die niet werken. Met het onderstaande stappenplan loodsen we je door het proces heen en kun jij ook in een dag werk een aantal backlinks verzamelen.

Stap 1: Kies een SEO tool met een goede linkbuilding module

Als je aan SEO werkt, dan heb je misschien al een SEO tool die je gebruikt. De meeste betaalde tools zoals AhrefsSEO PowersuiteMozSemRush en Mangools bieden goede programma’s aan waarmee je in minuten waardevolle informatie naar voren haalt met betrekking tot broken links. Er zijn ook enkele gratis programma’s zoals Ubersuggest, de gratis versie van SEO Powersuite of LinkChecker. Deze zijn vaak wel wat beperkter.

Stappenplan

Stap 2: maak een lijstje met websites in je niche

Je hebt een goed programma gevonden om je te ondersteunen. De volgende stap is om een lijst te maken met websites in jouw niche. Dit zijn je concurrenten of websites die over hetzelfde onderwerp gaan als die van jou. Kies alleen de websites uit die het meest relevant zijn en maak een lijstje van niet meer dan 10.

Stap 3: broken links aanwijzen

Pak één van de websites op je lijst en gebruik de Broken Link Checker van je SEO tool. Filter op de 404 not found foutmelding, indien mogelijk. Je krijgt nu een lijst van pagina’s op de website die niet meer bestaan en die een 404 not found foutmelding geven. Achter die lijst zie je informatie over die pagina, waaronder het aantal referring domains. Referring domains zijn links die gebruikers nog steeds naar deze pagina brengen, ook al bestaat die niet meer. Doe dit vooral de websites uit je lijstje.

Stap 4: kies een pagina om te herschrijven

Je hebt nu een goed idee van de 404 not found pagina’s die nog bestaan in jouw niche en de hoeveelheid pagina’s die daar nog naar verwijzen. Nu is het zaak om een niet meer bestaande pagina uit te kiezen en te herschrijven. Dit moet een pagina zijn die over een onderwerp gaat dat op jouw website van toepassing is en een pagina met zoveel mogelijk referring domains. Hoe kun je achterhalen waar een website over gaat die niet meer bestaat? Dat controleer je heel simpel met programma’s zoals Wayback Machine.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Stap 5: het artikel herschrijven

Nu ga je een artikel schrijven voor alle referring domains met een broken link. Je wilt ze niet alleen een oplossing bieden, maar ook iets beters, dus maak het artikel actueel, correct en uniek. Zorg dat het passend is voor jouw website en stijl en gebruik SEO methoden. Op die manier heb je meer aan je artikel dan linkbuilding doeleinden alleen en zorg je voor een nog betere positie in de zoekmachine resultaten.

Stap 6: het artikel publiceren en aanbieden

Nu je herschreven artikel af is publiceer je hem op je website. Uiteraard kondig je hem ook aan op sociale media en via je andere online marketing kanalen. Nu ga je naar de website eigenaren die naar het artikel linken die niet meer bestaat en vraag je hen om de link te veranderen. Zij zullen niet allemaal reageren, maar als ze reageren zijn ze je waarschijnlijk dankbaar dat je ze op hun gebroken link hebt gewezen. Het kost hen vervolgens een minuut om de link te veranderen naar jouw artikel en jij hebt er een backlink bij.

Stap 7: herhaal het proces

Dit is niet iets wat je één keer doet. Nadat je het artikel met de meeste gebroken links herschreven hebt, ga je naar het volgende artikel op je lijstje. De kans is groot dat je daar ook een groot aantal referring domains van een werkende nieuwe link kunt voorzien. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je er in wordt en hoe meer succes je er uit haalt. Linkbuilding op deze manier is niet ingewikkeld, omdat je er structuur aan geeft.

Broken linkbuilding en jouw blog

Onderhoud jij een blog op je website? Dan kun je broken linkbuilding en het publiceren van nieuwe content met elkaar combineren. Je slaat twee vliegen in één klap als je met een blogartikel dat je toch al ging schrijven ook backlinks binnen kunt halen. Vergeet het schrijven van link-worthy content en het wachten op backlinks, want op deze manier ga je er actief achteraan. Elke keer dat je een nieuw artikel wilt toevoegen aan je blog volg je het bovenstaande stappenplan. Je kunt dan nadat je je blog geschreven hebt direct contact opnemen met de website eigenaren die een broken link hebben. Zo combineer je linkbuilding met een activiteit die je toch al oppakt en wordt het ineens aanzienlijk minder tijdrovend en ontmoedigend. Daarnaast is broken linkbuilding een activiteit waarmee veel winst te halen valt.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse