Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Dé 4 Ultieme Linkbuilding Strategieën Anno 2023

Een linkbuilding strategie is een plan of aanpak om het aantal en de kwaliteit van links naar een website te vergroten.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) omdat zoekmachines zoals Google links zien als een indicatie van de relevantie en autoriteit van een website.

Een goede linkbuilding strategie kan helpen bij het verbeteren van de zoekresultaten van een website en het vergroten van de online zichtbaarheid. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het creëren van waardevolle inhoud die andere websites willen delen en linken, of door actief samen te werken met andere websites en bloggers om links uit te wisselen.

Een effectieve linkbuilding strategie vereist consistentie, kwaliteit en creativiteit.

Hoe & waarom is Linkbuilding zo belangrijk binnen het algoritme van Google?

Wanneer andere websites links plaatsen die verwijzen naar jouw website, interpreteert Google dit als een teken van de relevantie en autoriteit van jouw website. Je kunt het eigenlijk zien als een aanbeveling.

Vuistregel Linkbuilding:

Hoe relevanter en hoe autoritairder de website waarvan je de link ontvangt hoe meer relevant jouw website ook krijgt toegekend. Daarbij gaat het om een mix tussen kwantiteit en kwaliteit waarbij de rode draad “relevantie” is.

Google Algoritme

Het algoritme van Google gebruikt deze aanbevelingen om de ranking van jouw website te bepalen ten opzichte van andere websites. Hoe meer en betere links je hebt, hoe groter de kans dat Google jouw website als relevant en autoritair beschouwt en hogere posities geeft in de zoekresultaten.

Dit betekent dat linkbuilding een belangrijk onderdeel is van zoekmachineoptimalisatie en dat het cruciaal is om een goede linkbuilding strategie te hebben om de online zichtbaarheid van jouw website te vergroten. De schatting van Ranking Masters is dat linkbuilding voor circa 30% meeweegt in het algoritme anno 2023.

1.Gebruik Social Media

Social media platforms bieden veel mogelijkheden voor het verkrijgen van links naar jouw website. Door het delen van relevante en waardevolle content op sociale media, kun je de interesse van jouw publiek wekken en hen aanmoedigen om deze content te delen. Dit kan leiden tot meer links naar jouw website en een grotere online zichtbaarheid.

Social Media Linkbuilding

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede sociale media strategie en consistent te zijn met de content die je deelt, om zo een betrokken en geïnteresseerd publiek op te bouwen.

 

2. Broken Link Building

Broken link building is een linkbuilding strategie die inhoudt dat je op zoek gaat naar links die niet meer werken op andere websites binnen jouw niche of industrie. Door contact op te nemen met de eigenaar van de website en te melden dat de link niet werkt, kun je vervolgens een suggestie doen om jouw eigen website te linken als alternatief.

Deze strategie kan zeer effectief zijn omdat je waardevolle content kunt bieden als vervanging voor een niet-werkende link, en tegelijkertijd een link naar jouw website kunt verkrijgen.

Je kunt bijvoorbeeld via Ahrefs de broken links eenvoudig in kaart brengen. Vervolgens kun je middels een email de website eigenaar vragen om de link aan te passen naar de juiste bestemmingspagina.

Broken Linkbuilding Strategie

Een simpele email zoals het onderstaande zou prima werken.

 

Voorbeeld Email Broken linkbuilding

3. Competitors’ Links

Een andere effectieve linkbuilding strategie is om de links van jouw concurrenten te analyseren en te onderzoeken waar zij hun links verkrijgen.

Door deze informatie te gebruiken kun je vervolgens contact opnemen met dezelfde websites en proberen om ook een link naar jouw website te verkrijgen.

Dit kan een zeer efficiënte manier zijn om links te verkrijgen, omdat deze websites al relevant zijn binnen jouw niche en al links hebben naar vergelijkbare websites als de jouwe.

Het is belangrijk om te zorgen voor unieke en waardevolle content om te concurreren met jouw concurrenten en om jouw eigen unieke merkidentiteit te behouden.

Concurrenten Linkbuilding Strategie

Ook hier is Ahrefs goed geschikt voor. De meest makkelijker manier om erachter te komen welke backlinks de concurrentie wel heeft en jouw website nog niet is via de zogeheten “link intersect” functionaliteit.

Let op! Niet iedere backlink wil je hebben. In de afbeelding zie je bijvoorbeeld veel backlinks die geen .nl domeinextensie hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Zijn de backlinks relevant?
 • Kan ik een backlink daarop krijgen? En zo ja met een gast blog, gesponsord of middels linkruil?
 • Hoelang duurt het om deze backlink te krijgen?

4. Deel content op Forums

Een van de linkbuilding strategieën die genoemd worden op Siegemedia is het delen van content op forums.

Forum Linkbuilding

Dit is een effectieve manier om links te verkrijgen naar jouw website, omdat forums vaak gericht zijn op specifieke niches en communities en daarom waardevolle links kunnen bieden.

Om deze strategie te gebruiken, is het belangrijk om actief te zijn op forums binnen jouw niche of industrie en waardevolle bijdragen te leveren aan discussies.

Wanneer je een kans ziet om jouw eigen content te delen, zorg er dan voor dat het relevant is voor de discussie en niet als spam overkomt. Door het delen van relevante content, kun je interesse wekken en anderen aanmoedigen om deze te delen en naar jouw website te linken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het delen van content op forums niet alleen gaat om het verkrijgen van links. Het is ook een kans om relaties op te bouwen binnen jouw community en om jouw kennis en expertise te laten zien.

Expert Linkbuilding Strategie Forums

Door consistent aanwezig te zijn op forums en waardevolle bijdragen te leveren, kun je een betrokken en loyale publiek opbouwen en tegelijkertijd jouw online zichtbaarheid en linkprofiel verbeteren.

Echter, het is wel belangrijk om te vermelden dat sommige forums niet toestaan dat je links deelt naar jouw website en soms kan het delen van links als spam worden gezien.

Het is daarom belangrijk om de regels van elk forum te respecteren en ervoor te zorgen dat jouw bijdragen waardevol zijn voor de community.

Tip: Zorg dat je eerst wat toevoegt aan het forum. Plaats bijvoorbeeld 2x per week een korte post of comment en pas na een maand iets met een link erin.

Benieuwd naar wat Ranking Masters kan doen voor jouw Linkbuilding? Bekijk hier de mogelijkheden om linkbuilding uit te besteden.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse