Al 7 jaar ervaringIk hoop dat je deze blog met plezier leest.

Als je wilt dat mijn team je marketing voor je doet, klik dan hier

Wat is zoekmachine optimalisatie? Hoe werkt het in 2023? En waarom moet je het doen?

Een succesvolle website is het visitekaartje van jouw bedrijf en zorgt ervoor dat er niet alleen bezoekers komen, maar ook dat deze jouw product kopen of dienst afnemen. Allereerst moet jouw website wel gevonden kunnen worden tussen de miljoenen websites die op het Wereld Wijde Web staan.

Met zoekmachine optimalisatie, in het Engels is dit Search Engine Optimisation (SEO), kun je hier zorg voor dragen. Hier lees je verder over zoekmachine organisatie, over wat het is en over hoe je het stapsgewijs zelf uitvoert. Na 4 minuten lezen weet je hoe je jouw website ook binnen de top 5 van de zoekresultaten krijgt.

Wat is zoekmachine optimalisatie? 

Wat is zoekmachine optimalisatie? 

Zoekmachineoptimalisatie, in het Engels: Search Engine Optimisation of SEO, is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

Als de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en) worden ingetypt, dan kan SEO ervoor zorgen dat jouw website op de eerste pagina terecht komt. Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachine adverteren.

Wat levert zoekmachine optimalisatie op?

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een investering in de lange termijn die tijd en geduld vereist. Het kan moeilijk zijn om precies te bepalen hoe lang het duurt om resultaten te zien, omdat dit afhangt van een aantal factoren, waaronder de huidige staat van de website, de concurrentie in de branche en de zoekwoorden die worden gebruikt.

Echter, aan de hand van de informatie van Break the Web schetsen we onderstaand graag een tijdlijn voor je van hoe lang het duurt om geld te verdienen met SEO.

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat de resultaten van SEO merkbaar worden. Hieronder is een gedetailleerde tijdlijn opgesteld op basis van de informatie op hun website:

 • Maand 1-2: Tijdens deze fase wordt de website geanalyseerd en geoptimaliseerd voor de belangrijkste zoekwoorden en zoekwoordgroepen. Dit omvat onder meer het aanpassen van de inhoud, het optimaliseren van de meta-tags en het opzetten van Google Analytics en Google Search Console. In deze fase zet Ranking Masters het fundament van de website neer. Daarbij kun je ook denken aan de URL structuur en technische verbeterpunten.
 • Maand 3-4: In deze fase wordt er gewerkt aan het opbouwen van de autoriteit van de website door middel van linkbuilding en het optimaliseren van de interne linkstructuur van de website. Het bouwen van autoriteit middels linkbuilding blijft gedurende de campagne als rode draad door de campagne lopen en is een continue proces.
 • Maand 5-6: Tijdens deze fase zou de website zichtbare verbeteringen moeten laten zien in de ranking van de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar de website en een verhoogde conversieratio.
 • Maand 7-8: In deze fase wordt de focus gelegd op het behouden en verbeteren van de ranking van de website. Dit omvat onder meer het blijven optimaliseren van de inhoud en het linkprofiel van de website.
 • Maand 9-12: Na ongeveer een jaar zou de website een sterke positie in de zoekresultaten moeten hebben bereikt en aanzienlijke voordelen moeten opleveren voor de organisatie. Het is belangrijk om te blijven werken aan SEO om de positie van de website te behouden en te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts een algemene tijdlijn is en dat de resultaten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de website en de branche. SEO is een proces van constante optimalisatie en aanpassing, en het is belangrijk om geduld te hebben en te blijven investeren in SEO om de beste resultaten te behalen.

Wat zijn de grootste voordelen van Zoekmachine Optimalisatie?

Er zijn tal van voordelen te bedenken omtrent zoekmachine optimalisatie. Onderstaande onze top 8:

 1. Verhoogde zichtbaarheid: Zoekmachine optimalisatie zorgt ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan. Hierdoor wordt jouw bedrijf sneller en gemakkelijker gevonden door potentiële klanten.
 2. Kwalitatief verkeer: Door relevante zoekwoorden te targetten, trekken we bezoekers aan die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Dit resulteert in een hogere kans op conversie.
 3. Duurzaam resultaat: In tegenstelling tot betaalde advertenties, biedt zoekmachine optimalisatie langdurige resultaten. Eenmaal geoptimaliseerd, blijft jouw website beter scoren in de zoekresultaten, wat zorgt voor een constante stroom van verkeer.
 4. Kosteneffectief: SEO is een betaalbare marketingstrategie. In vergelijking met betaalde advertenties, vereist zoekmachine optimalisatie een eenmalige investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient.
 5. Verhoogde geloofwaardigheid: Een hoge positie in de zoekresultaten zorgt voor een betrouwbaar imago van jouw bedrijf. Mensen vertrouwen de organische resultaten vaak meer dan betaalde advertenties.
 6. Concurrentievoordeel: Door jouw website te optimaliseren, onderscheid je jezelf van de concurrentie. Veel bedrijven investeren nog steeds niet in SEO, wat betekent dat jij hiermee een voorsprong kunt behalen.
 7. Betere gebruikerservaring: SEO gaat verder dan alleen zoekwoorden en linkbuilding. Het optimaliseren van de website omvat ook het verbeteren van de gebruikerservaring, wat zorgt voor tevreden bezoekers die eerder geneigd zijn tot conversie.
 8. Meetbare resultaten: Bij Ranking Masters zijn we gefocust op het leveren van resultaten. Zoekmachine optimalisatie maakt het mogelijk om de prestaties van jouw website te analyseren en bij te sturen, zodat je ziet waar je investering naartoe gaat en wat het oplevert.

De 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is een cruciaal onderdeel van online marketing en bestaat uit drie belangrijke pijlers: technische SEO, on-page SEO en off-page SEO.

 1. Technische SEO: Deze pijler richt zich op het verbeteren van de technische aspecten van je website, zodat zoekmachines deze gemakkelijker kunnen indexeren en crawlen. Technische SEO zorgt ervoor dat zoekmachine optimalisatie effectiever is en de algehele prestaties van je website verbeteren. Enkele aspecten van technische SEO zijn onder andere het optimaliseren van de laadsnelheid, het gebruik van een SSL-certificaat en het implementeren van een responsive design.
 2. On-page SEO: Dit aspect van zoekmachine optimalisatie richt zich op de content en structuur van je website. Het doel is om relevante zoekwoorden en informatieve content te gebruiken om zoekmachines en bezoekers te laten zien dat jouw website waardevol is. Belangrijke elementen van on-page SEO zijn onder meer het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen en het gebruik van header tags (H1, H2, H3, etc.).
 3. Off-page SEO: De derde pijler van zoekmachine optimalisatie draait om het opbouwen van een sterk en betrouwbaar linkprofiel. Off-page SEO houdt in dat je verwijzingen van andere websites naar jouw site krijgt door middel van bijvoorbeeld linkbuilding, content marketing en social media marketing. Een sterk linkprofiel vergroot de autoriteit van je website en zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten.

Lokale, Nationale- & Internationale Zoekmachine Optimalisatie

Bij Ranking Masters begrijpen wij het belang van een gerichte SEO-strategie, afhankelijk van het niveau waarop je wilt opereren. In dit hoofdstuk behandelen we drie niveaus van SEO: lokaal, nationaal en internationaal.

#1 Lokale SEO:

Een voorbeeld van een Nederlandse webshop die zich richt op lokale SEO is een bloemenwinkel in Utrecht. Deze webshop zou zich kunnen richten op zoekwoorden als “bloemenwinkel Utrecht” en “boeket bezorgen Utrecht”.

Om de lokale SEO te verbeteren, kan de webshop een Google Mijn Bedrijf-profiel aanmaken met het juiste adres en openingstijden, lokale content toevoegen aan de website, en zorgen voor lokale backlinks van bijvoorbeeld Utrechtse evenementen of verenigingen.

#2 Nationale SEO:

Een Nederlandse webshop die zich op nationale SEO richt, zou bijvoorbeeld een online fietsenwinkel kunnen zijn. Deze webshop zou zich richten op zoekwoorden als “fiets kopen Nederland” of “elektrische fietsen Nederland”.

Om de nationale SEO te versterken, kan de webshop landingspagina’s creëren voor verschillende steden of provincies, content produceren die relevant is voor fietsliefhebbers in heel Nederland, en backlinks verkrijgen van gerenommeerde Nederlandse fietsblogs en -websites.

#3 Internationale SEO:

Een voorbeeld van een Nederlandse webshop die zich richt op internationale SEO is een merk dat designmeubels verkoopt. Deze webshop zou zich kunnen richten op zoekwoorden als “Dutch design furniture” en “buy designer chairs online”.

Om de internationale SEO te optimaliseren, kan de webshop de website in meerdere talen aanbieden, zoals Engels, Duits en Frans, rekening houden met de verschillende zoekmachines die in andere landen populair zijn, en internationale backlinks verkrijgen van designblogs en -websites uit verschillende landen. Daarnaast zouden ze hun website kunnen aanpassen aan de culturele en taalkundige nuances van de verschillende markten waarop ze zich richten.

Werk met een SEO Strategie op maat

Bij Ranking Masters begrijpen we dat elk bedrijf uniek is en andere doelen en behoeften heeft. Daarom ontwikkelen wij voor onze klanten een op maat gemaakte zoekmachine optimalisatie strategie, die perfect aansluit bij hun specifieke wensen en doelstellingen.

Voorbeeldplan SEO strategie:

Casus: Een Nederlandse fietswebshop met beperkt budget die zowel de Nederlandse als de Duitse markt wilt veroveren.

Stap 1: Focus eerst op 1 land (Nederland)

Bijvoorbeeld: Concentreer de marketinginspanningen en zoekmachine optimalisatie op de Nederlandse markt en Nederlandse zoekwoorden, zoals “fiets kopen” en “elektrische fietsen”.

Stap 2: Optimaliseer de snelheid van de website

Bijvoorbeeld: Verklein afbeeldingen, gebruik caching en minimaliseer scripts om de laadtijd van de fietswebshop te verminderen, wat ook voordelen biedt bij uitbreiding naar Duitsland.

Stap 3: Creëer waardevolle en nuttige content volgens Google’s helpful content richtlijnen

Bijvoorbeeld: Schrijf informatieve artikelen over fietsonderhoud, veiligheid en de nieuwste trends in de fietsindustrie.

Stap 4: Zorg dat de website voldoet aan Google’s E-A-T richtlijnen (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

Bijvoorbeeld: Voeg auteursprofielen toe met relevante ervaring en erkenningen, plaats klantrecensies en zorg voor duidelijke contactinformatie op de fietswebshop.

Stap 5: Start linkbuilding op juiste geformuleerde URL’s met waardevolle content en hoge snelheid

Bijvoorbeeld: Focus op het verkrijgen van backlinks naar pagina’s met hoge snelheid (80+ op Google Pagespeed Insight voor mobiel en desktop), zoals een blogpost over de “Top 10 elektrische fietsen in Nederland”.

Stap 6: Blijf linkbuilding in Nederland en vertaal de website naar het Duits. Zorg dat de pagina’s geïndexeerd worden in Duitsland

Bijvoorbeeld: Vertaal de fietswebshop en de meest populaire content naar het Duits en meld de nieuwe Duitstalige pagina’s aan bij Google Search Console voor indexering.

Stap 7: Blijf linkbuilden in Nederland en investeer vanuit de winst zodra er resultaat is voor een X percentage in de Duitse markt

Bijvoorbeeld: Wanneer de Nederlandse fietswebshop winstgevend wordt, investeer een deel van die winst (bijv. 25%) in zoekmachine optimalisatie voor de Duitse markt.

Stap 8: Vergroot het budget naar gelang het resultaat of vertrouwen groeit in de aanpak

Bijvoorbeeld: Als de fietswebshop zowel in Nederland als Duitsland succesvol wordt, verhoog dan het budget voor zoekmachine optimalisatie en linkbuilding om verdere groei en marktaandeel te realiseren.

Ons ervaren team begint logischerwijs met een grondige analyse van uw bedrijf, doelgroep, concurrentie en huidige online aanwezigheid. Op basis van deze informatie stellen we een uitgebreid plan op, waarin we de meest effectieve zoekmachine optimalisatie tactieken en technieken toepassen om uw online zichtbaarheid te vergroten en uw website hoger te laten ranken in de zoekresultaten.

Of u zich nu wilt richten op lokale, nationale of internationale zoekmachine optimalisatie, wij zorgen ervoor dat uw strategie is afgestemd op uw doelgroep en markt. We selecteren zorgvuldig de juiste zoekwoorden, creëren relevante en waardevolle content, en optimaliseren uw website technisch om een vlotte en gebruiksvriendelijke ervaring te bieden aan uw bezoekers.

Bovendien zetten we ons in voor het opbouwen van een sterk linkprofiel voor uw website, door het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks die uw online autoriteit versterken. We monitoren de resultaten voortdurend en passen de strategie aan waar nodig, om ervoor te zorgen dat we uw doelen bereiken en zelfs overtreffen.

Bij Ranking Masters zetten we ons in om uw bedrijf te laten groeien en succes te behalen door middel van zoekmachine optimalisatie. Laat ons u helpen bij het opstellen van de ideale strategie voor uw bedrijf en ontdek het verschil dat Ranking Masters kan maken voor uw online succes.

Hoe meet Ranking Masters de vooruitgang van een zoekmachine optimalisatie traject?

Wij zijn toegewijd aan het leveren van de best mogelijke zoekmachine optimalisatie resultaten voor jouw campagne. Om dit te realiseren, maken we gebruik van diverse geavanceerde tools en technieken om de voortgang en prestaties van jouw SEO campagne nauwkeurig te meten. Onderstaand een aantal voorbeelden van tools die wij hier voor inzetten.

 1. Ahrefs: Ahrefs is een krachtige tool die ons helpt bij het analyseren van uw backlinkprofiel, het identificeren van kansen voor linkbuilding en het monitoren van uw concurrenten. Met Ahrefs kunnen we uw domeinautoriteit verbeteren en uw website hoger laten scoren in zoekmachines.
 2. Google Analytics: Google Analytics stelt ons in staat om inzicht te krijgen in het gedrag van uw websitebezoekers. Hiermee kunnen we de prestaties van uw campagne evalueren, trends identificeren en verbeterpunten ontdekken. Zo kunnen we onze zoekmachine optimalisatie strategieën verder optimaliseren.
 3. Google Search Console: Google Search Console biedt ons waardevolle informatie over de indexering van uw website en eventuele technische problemen die van invloed kunnen zijn op uw zoekmachine ranking. We gebruiken deze tool om ervoor te zorgen dat uw website voldoet aan de eisen van zoekmachines en om eventuele problemen snel op te lossen.
 4. SEMrush: SEMrush is een uitgebreide tool die ons helpt bij het analyseren van uw zoekwoordprestaties, het identificeren van optimalisatiekansen en het volgen van uw concurrenten. We gebruiken SEMrush om uw zoekwoordstrategie te verbeteren en de zichtbaarheid van uw website in zoekmachines te verhogen.
 5. SEranking: SEranking is een veelzijdige tool die ons in staat stelt om uw zoekwoordposities te volgen, het verkeer naar uw website te analyseren en uw concurrenten in de gaten te houden. Met SEranking hebben wij en onze klanten inzicht in de dagelijkse prestaties van uw website en kunnen we de voortgang van uw campagne nauwkeurig volgen.

Waarom is SEO zo belangrijk?

Waarom is SEO zo belangrijk

De reden waarom SEO zo belangrijk is, wordt duidelijk als we naar het zoekgedrag van internetgebruikers kijken. Stel, een relevante zoekterm voor jouw bedrijf wordt ingetypt, dan zullen 9 van de 10 zoekers niet verder kijken dan de eerste pagina van de zoekresultaten.

Het is zelfs zo dat slechts drie kwart van deze groep alleen de eerste vijf resultaten ook daadwerkelijk bekijkt. In totaal zullen 4 van de 10 van onze groep zoekers naar de eerste website in de rangschikking van de zoekmachine gaan. Als jij deze eerste plaats bemachtigt, dan weet je dus dat jouw website door 40 procent van de mensen die dat zoekwoord hebben ingetypt wordt bekeken.

Hoe werkt SEO? 5 verschillende onderdelen

Hoe werkt SEO? 5 verschillende onderdelen

Zoekmachine optimalisatie voer je zelf uit, of je gebruikt hier een online marketing bureau voor. Het is altijd handig om eerst een SEO scan uit te (laten) voeren om te zien waar je op dit moment staat met je website. Vervolgens ga je aan de slag met de verschillende onderdelen van SEO. Dit zijn de technische SEO, de SEO content, linkbuilding SEO, sociale media SEO en local SEO. Deze vijf onderdelen lichten we hier verder toe.

1. De onderliggende techniek van je website: technische SEO

techniek SEO en technische SEO

Een goede plek om te beginnen is door te kijken naar de technische kant van je website. Is deze bijvoorbeeld snel genoeg? Bezoekers zullen langzame websites rap verlaten en gemiddeld doen ze dat al binnen 7 seconden. Ook kijk je naar de links van je website, controleer je of deze nog goed werken en of er sprake is van een dubbele inhoud. In dit laatste geval raakt de zoekmachine in de war en dat zorgt voor een negatieve score. De paginatitel, de metatitel en de metadescriptie dienen ook aan bepaalde regels te voldoen. En uiteraard is een veilige SSL encryptie vandaag de dag een vereiste.

Onderhoud de techniek van je website regelmatig

Je kunt websites vergelijken met auto’s. Ze hebben onderhoud nodig om goed te kunnen blijven werken. Als je besluit om je website te actualiseren, dan is het van belang dat je technische SEO niet achterblijft. Zorg er dus voor dat je de interne links goed houdt, dat je website overzichtelijk blijft, dat er geen dubbele inhoud in staat en dat je de metatitel en metadescriptie ook aanpast. Je doet dit onderhoud zelf, of je besteedt het uit. Een marketing bureau zal de techniek van je website dan regelmatig even scannen en aanpassen indien nodig. Nadat je website zijn APK goed heeft doorlopen, kijk je naar andere SEO technieken.

2. De inhoud van je teksten: SEO content en het verwerken van zoekwoorden

SEO content en verwerken van zoekwoorden

Er is een SEO trend gaande waarbij de zoekmachines steeds meer voor goed lopende en interessante teksten kiezen. Het is lastig voor de zoekmachines om hier een algoritme aan te koppelen. Daarom wordt de inhoud van je teksten gescand op de hoeveelheid zoekwoorden dat erin verwerkt zijn. En dat zijn dan niet alleen exacte zoekwoorden, maar ook andere woorden met dezelfde betekenis, zoekwoorden die net wat anders geformuleerd worden of hele zinnen.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Dit betekent dat jouw inhoud ten eerste relevant en vloeiend moet zijn, maar tegelijkertijd aan bepaalde regels moet voldoen en dat voelt tegenstrijdig. De zoekwoorden mogen niet te vaak voorkomen, want de zoekmachine gaat er dan van uit dat je hier misbruik van maakt. Plaats je te weinig zoekwoorden, dan zal de zoekmachine je niet kunnen vinden. Het is dus zaak om eerst de juiste zoekwoorden vast te stellen en deze vervolgens op een subtiele manier in je teksten te verwerken. Google prioriteert websites met teksten waar de bezoekers wat aan hebben; de ervaring van de bezoeker staat dus altijd voorop.

Een zoekwoorden analyse uitvoeren

Voordat je je teksten opnieuw gaat schrijven of bij gaat werken is het belangrijk dat je bepaalt welke zoekwoorden je wilt gaan gebruiken. Het goed uitkiezen van je zoekwoorden is dan essentieel. Zorg ervoor dat je zoekwoorden kiest waar weinig concurrentie op is, dus dat de kans dat jouw website uitgefilterd wordt groter is. Hiervoor zijn verscheidene online tools beschikbaar, zoals Moz Keyword ExplorerUbersuggest en Keywordtool.io.

Ubersuggest

Bepaal vervolgens wat je hoofdzoekwoord moet worden en neem een stuk of 7 andere zoekwoorden die daaraan relateren. Kijk dan naar de zoekwoorden die door je concurrentie worden gebruikt en probeer origineel te zijn zonder de relevantie naar je website te verliezen. Hoe unieker je zoekwoorden, hoe minder de concurrentie op dat zoekwoord en hoe groter de kans dat je door de zoekmachines wordt uitgekozen.

Een zoekwoorden voorbeeld

Als jij een winkel hebt voor damesschoenen, dan is het zoekwoord ‘schoenen’ veel te groot. Hierop kan de zoekmachine zo veel websites vinden dat de kans klein is dat jij eruit gehaald wordt. Kies op zijn minst het zoekwoord ‘damesschoenen’, of, als je in een bepaalde regio werkzaam bent, ‘damesschoenen in [stad]’. Er is op dat zoekwoord dan al aanzienlijk minder concurrentie. De bovenstaande programma’s zijn handig bij het bepalen van je zoekwoorden, maar Google gebruiken is misschien nog wel makkelijker. Typ ‘damesschoenen’ in de zoekbalk en druk niet op enter. Je krijgt de zoekwoorden van Google in je schoot geworpen.

Wil je nog specifieker zoeken, dan typ je ‘damesschoenen a’, ‘damesschoenen b’, damesschoenen c’ in totdat je alle suggesties bent afgelopen en een selectie hebt gemaakt. Andere zoekwoorden die je dan bijvoorbeeld toevoegt zijn ‘damesschoenen gezocht’, ‘damesschoenen kopen’, ‘damesschoenen met korting’, ‘kwalitatieve damesschoenen’, ‘leren damesschoenen’, ‘comfortabele damesschoenen’ en ‘goedkope damesschoenen’, enzovoorts. Je bepaalt de zoekwoorden die je kiest door te kijken naar het gebruik en de concurrentie. Neem één hoofdzoekwoord en laat deze in 1 tot 2 procent van al je woorden op die pagina terugkomen. De andere zoekwoorden verwerk je een paar keer in je teksten, net zoals het uitkomt.

3. Interne en externe links: linkbuilding SEO

interne en externe links

Vandaag de dag is linkbuilding één van de snelste manieren waarop je de vindbaarheid van je website kunt verbeteren. Dit is tegelijkertijd ook een methode waarmee je flink de fout in kunt gaan en juist averechtse resultaten bereikt. Het is erg belangrijk dat de linkbuilding van je website in orde is en dat kun je op verschillende manieren bereiken.

 • Interne links op je eigen website: zoekmachines geven websites die goed zijn opgebouwd en die een goede structuur hebben voorrang. Dit komt de bezoeker immers ten goede. De manier om dit te beoordelen is door te kijken naar de interne links. Dit zijn links die op jouw website staan en verwijzen naar andere pagina’s op je website. Met een goede interne linkstructuur kan de bezoeker snel bij de benodigde informatie komen en dat wordt door de zoekmachines als positief gezien.
 • Externe links op je eigen website: het is ook belangrijk dat je een aantal links op je website plaatst die naar andere websites verwijzen. De zoekmachines zullen deze links ook beoordelen, dus het is niet alleen van belang dat de links werken, maar ook dat ze naar kwalitatieve pagina’s refereren. Een link naar een gezaghebbende website is vele malen beter dan een link naar een dubieuze bron.
 • Links naar jouw website: als laatste heb je baat bij links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Dit worden ook wel backlinks genoemd. Deze zijn vaak wat lastiger te krijgen, omdat je daarvoor eerst goed zichtbaar moet zijn. Als jouw website autoriteit heeft, dan komen de links vanzelf, maar tot die tijd moet je ze zelf verzamelen.

Backlinks verzamelen

Backlinks verzamelen is niet gemakkelijk, maar tegelijkertijd is het zeker de moeite waard. Schrijf bijvoorbeeld een gastblog voor een andere website en verwerk hierin een link naar je eigen site. Vooral als je ergens veel verstand van hebt en hier professionele blogging sites bij kunt zoeken, genereer je zo op een voor jou vrij gemakkelijke manier backlinks. Zet altijd een goede link in je persberichten en in je post op sociale media.

Sponsor je een evenement, dan is er een grote kans dat jouw bedrijf veel genoemd wordt. Neem contact op met de websites waarop jouw bedrijf is vermeld en vraag hen een link toe te voegen. Hier zijn backlinkcheckers voor, zoals SEMRUSH, LinkMiner en BuzzSumo. Ruim je interne-, externe- en backlinks regelmatig op en controleer of ze nog werken. Vervolgens vul je je website met ‘link-worthy content’: inhoud die zo goed is dat andere websites hier een link naar willen toevoegen.

4. Een goede sociale media campagne voor SEO

sociale media campagne voor SEO 

Sociale media is een unieke manier om interactief met je klanten te communiceren. Door je te profileren op sociale media plaats en verzamel je direct backlinks plaatsen, kondig je je nieuwe blogs, evenementen of sponsoring aan en bereik je ook een doelgroep die zeer specifiek is. Gebruik social advertising op een slimme en subtiele manier en je hebt een veel beter gerichte campagne dan wanneer je een advertentie plaatst in een krant of tijdschrift. Sociale media kan eigenlijk niet meer uit je online marketing ontbreken en het is bijzonder gunstig voor je zoekmachine optimalisatie.

Hippe sociale media om je SEO mee te verbeteren

Het onderhouden van je sociale media pagina’s neemt veel tijd in beslag. Het is belangrijk dat je regelmatig een interessante, grappige of relevante post plaatst die jouw volgers gaan liken en delen. Er zijn de standaard programma’s zoals Facebook, Instagram en Twitter. Deze kun je ook allemaal aan elkaar linken, zodat je met één update meerdere sociale media tegelijkertijd gebruikt. Je hebt ook andere opties.

YouTube, bijvoorbeeld, heeft miljoenen bezoekers per dag. Je kunt er je eigen kanaal opzetten en de video’s op je website en andere sociale media plaatsen. Een vrij nieuwe eend in de bijt is TikTok. Dit is ook een videonetwerk en deze is specifiek in trek bij de jongere doelgroepen. In Nederland zijn er al meer dan 3,5 miljoen gebruikers dus dit is het moment om je concurrenten een stapje voor te zijn. Overweeg om een influencer uit te kiezen en daar een samenwerking mee aan te gaan. Ook dan verzamel je interesse en kun je het aantal backlinks naar je pagina vergroten.

5. Regionale zoekmachine optimalisatie: local SEO

lokale zoekmachine optimalisatie

Deze laatste methode is vooral van toepassing als jij alleen in een bepaalde regio werkzaam bent. Lokale SEO wordt steeds belangrijker, omdat het de ervaring van de bezoeker bevordert. Stel, je hebt autopech en een garage nodig in Hillegom. Je pakt je telefoon en je typt of spreekt het zoekwoord ‘autoreparatie Hillegom’ in.

Google zorgt er dan voor dat je ook echt alleen resultaten in Hillegom te zien krijgt en geen garages die 100 kilometer verderop zitten. Daar heb je immers niet naar gezocht en daar heb je ook weinig aan. Als jij een garage in de buurt runt, dan wil je natuurlijk dat deze mensen met pech naar jou komen. Dat doe je door aan je local SEO te werken. Je wordt dan beter vindbaar voor een gerichte doelgroep die ook daadwerkelijk naar jou op zoek is.

Local SEO verbeteren 

Er zijn enkele manieren waarop je je local SEO kunt verbeteren. Een goed begin is dan Google Mijn Bedrijf. Je maakt een account aan en Google zal jouw bedrijf naar voren brengen in de advertenties als er gezocht wordt in je regio. Je voegt gelijk een link toe naar je website en je andere contactgegevens. Omdat bezoekers ook recensies achter kunnen laten en je een beoordeling kunnen geven is dit een unieke kans om in aanzien te stijgen bij Google. Je kunt je linkbuilding ook aanpassen op local SEO. Richt de links vooral op lokale bedrijven en contacten. Dat geldt voor je externe links zowel als voor je backlinks.

Zoekmachine optimalisatie moet je bijhouden

Zoekmachine optimalisatie moet je bijhouden 

Zoekmachine optimalisatie is gericht op de parameters die de bekende zoekmachines gebruiken om websites te rangschikken. Deze parameters kunnen van de ene op de andere dag veranderen, waardoor het goed mogelijk is dat de topposities instorten en andere websites prioriteit krijgen. Dit voorkom je door je website goed te onderhouden, door populariteit te blijven winnen en door relevante content te blijven plaatsen.

Creëer een opwaartse spiraal, want dan herkennen de zoekmachines dit. Hoe populairder je bent, hoe meer gezag je opbouwt, hoe meer backlinks je vergaart en hoe meer bezoekers er naar je website komen, hoe meer de zoekmachines jouw website zullen prioriteren. Gaan je concurrenten je voorbij omdat zij hun SEO wel bijhouden, dan ben je je toppositie snel kwijt. Besteed hier dus voldoende aandacht aan, zodat je niet alleen een goede positie behaalt, maar daar ook blijft.

Zoekmachine optimalisatie zelf doen of uitbesteden?

zoekmachine optimalisatie uitbestedenSEO is een methode die je zelf op je website kunt toepassen en als je zelf aan de slag gaat, dan zijn er voldoende handige SEO tips te vinden om je daarbij te helpen. Toch zijn er steeds meer website eigenaren die de SEO uitbesteden en daar zijn goede redenen voor.

 • Tijdrovend : het is bijzonder tijdrovend om allereerst de SEO instellingen van je website perfect te maken en deze vervolgens te onderhouden. Je moet actief op zoek blijven gaan naar backlinks, je sociale media regelmatig aanvullen, de techniek achter je website regelmatig testen en in alle teksten die worden geplaatst je zoekwoorden blijven gebruiken. Het is veel gemakkelijker als je hier iemand voor gebruikt die hier verstand van heeft en tijd voor heeft, zodat je zeker weet dat je niet achter komt te lopen.
 • Ingewikkeld : daarnaast is het ook nog eens vrij ingewikkeld om de SEO van je website op orde te krijgen. De zoekmachines gebruiken meer dan 200 parameters om jouw website te kunnen vinden. Doe je je SEO goed, dan zal je succes boeken, maar met een toxic backlink, met een slechte inhoud of met een verkeerde verhouding voor je zoekwoorden kan de zoekmachine je zomaar aan de kant gooien. SEO moet je leren, dus waarom zou je hier niet iemand voor gebruiken die het al kan?
 • Veranderbaar : een laatste belangrijk kenmerk van SEO is dat het constant verandert. Wat de zoekmachines de ene dag als belangrijke parameter gebruiken is de andere dag mogelijk alweer verdwenen. Het is dus niet alleen belangrijk dat je de zoekmachine optimalisatie van je eigen website bijhoudt, maar ook de trends zodat je de zoekmachines een stapje voor blijft. Een specialist is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied.

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

Maak een afspraak

Zoekmachine optimalisatie bij Ranking Masters

Besluit jij om de zoekmachine optimalisatie van jouw website aan Ranking Masters uit te besteden, dan word je niet teleurgesteld. Wij hebben de kennis, ervaring en de tools om jouw website te analyseren, te optimaliseren en te onderhouden. Wij zorgen ervoor dat er zo veel mogelijk bezoekers naar je website komen, zodat jij er alleen nog een klant van moet maken.

Ranking masters voert eerst een uitgebreide SEO scan van je website uit. Hiervoor gebruiken we onder andere SEO surfer. Vervolgens gaan we direct aan het werk met het maken van de veranderingen die de grootste impact gaan hebben op jouw vindbaarheid.

We optimaliseren je linkbuilding, we kijken naar de techniek van je website en helpen je met het opzetten van een sociaal media netwerk, mocht je dit willen. Samen bepalen we de beste aanpak, zodat jouw website ook snel door de grote zoekmachines in de top 5 wordt geplaatst.

Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.Sjors Goemans

Sjors Goemans is één van de meest ervaren SEO specialisten in de Benelux. Sinds 2010 kun je hem wakker maken voor de meest uitdagende SEO vraagstukken. Inmiddels helpt hij samen met zijn 15-koppige team van SEO specialisten online gefocuste ondernemingen om hun marktaandeel te vergroten via de organische Google zoekmachine resultaten.

Gratis Analyse Aanvragen!

First header

Kom erachter hoe Ranking Masters enorme hoeveelheden verkeer naar jouw website kan krijgen...

 • Linkbuilding – wij realiseren relevante backlinks om jouw website te laten uitgroeien tot een autoriteit.
 • Content – wij schrijven de ultieme content die wordt gedeeld, links krijgt en verkeer aantrekt.
 • Techniek – onze specialisten weten exact hoe ze jouw website moeten optimaliseren voor de Google zoekmachine.

 

Gratis SEO Analyse Aanvragen  Sluiten

  Méér online omzet is "just around the corner"... Daag jij ons uit?

  Ontvang jouw gratis online marketing analyse