fbpx

Hoe scoor jij op Google?

Wat is zoekmachine optimalisatie? Hoe werkt het? En waarom moet je het doen?

Een succesvolle website is het visitekaartje van jouw bedrijf en zorgt ervoor dat er niet alleen bezoekers komen, maar ook dat deze jouw product kopen of dienst afnemen. Allereerst moet jouw website wel gevonden kunnen worden tussen de miljoenen websites die op het Wereld Wijde Web staan.

Met zoekmachine optimalisatie, in het Engels is dit Search Engine Optimisation (SEO), kun je hier zorg voor dragen. Hier lees je verder over zoekmachine organisatie, over wat het is en over hoe je het stapsgewijs zelf uitvoert. Na 4 minuten lezen weet je hoe je jouw website ook binnen de top 5 van de zoekresultaten krijgt.

Wat is zoekmachine optimalisatie? 

Wat is zoekmachine optimalisatie? 

Zoekmachineoptimalisatie, in het Engels: Search Engine Optimisation of SEO, is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

Als de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en) worden ingetypt, dan kan SEO ervoor zorgen dat jouw website op de eerste pagina terecht komt. Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachine adverteren.

Waarom is SEO zo belangrijk? 

Waarom is SEO zo belangrijk

De reden waarom SEO zo belangrijk is, wordt duidelijk als we naar het zoekgedrag van internetgebruikers kijken. Stel, een relevante zoekterm voor jouw bedrijf wordt ingetypt, dan zullen 9 van de 10 zoekers niet verder kijken dan de eerste pagina van de zoekresultaten.

Het is zelfs zo dat slechts drie kwart van deze groep alleen de eerste vijf resultaten ook daadwerkelijk bekijkt. In totaal zullen 4 van de 10 van onze groep zoekers naar de eerste website in de rangschikking van de zoekmachine gaan. Als jij deze eerste plaats bemachtigt, dan weet je dus dat jouw website door 40 procent van de mensen die dat zoekwoord hebben ingetypt wordt bekeken. 

Hoe werkt SEO? 5 verschillende onderdelen 

Hoe werkt SEO? 5 verschillende onderdelen

Zoekmachine optimalisatie voer je zelf uit, of je gebruikt hier een online marketing bureau voor. Het is altijd handig om eerst een SEO scan uit te (laten) voeren om te zien waar je op dit moment staat met je website. Vervolgens ga je aan de slag met de verschillende onderdelen van SEO. Dit zijn de technische SEO, de SEO content, linkbuilding SEO, sociale media SEO en local SEO. Deze vijf onderdelen lichten we hier verder toe.

1. De onderliggende techniek van je website: technische SEO 

techniek SEO en technische SEO

Een goede plek om te beginnen is door te kijken naar de technische kant van je website. Is deze bijvoorbeeld snel genoeg? Bezoekers zullen langzame websites rap verlaten en gemiddeld doen ze dat al binnen 7 seconden. Ook kijk je naar de links van je website, controleer je of deze nog goed werken en of er sprake is van een dubbele inhoud. In dit laatste geval raakt de zoekmachine in de war en dat zorgt voor een negatieve score. De paginatitel, de metatitel en de metadescriptie dienen ook aan bepaalde regels te voldoen. En uiteraard is een veilige SSL encryptie vandaag de dag een vereiste. 

Onderhoud de techniek van je website regelmatig 

Je kunt websites vergelijken met auto’s. Ze hebben onderhoud nodig om goed te kunnen blijven werken. Als je besluit om je website te actualiseren, dan is het van belang dat je technische SEO niet achterblijft. Zorg er dus voor dat je de interne links goed houdt, dat je website overzichtelijk blijft, dat er geen dubbele inhoud in staat en dat je de metatitel en metadescriptie ook aanpast. Je doet dit onderhoud zelf, of je besteedt het uit. Een marketing bureau zal de techniek van je website dan regelmatig even scannen en aanpassen indien nodig. Nadat je website zijn APK goed heeft doorlopen, kijk je naar andere SEO technieken. 

2. De inhoud van je teksten: SEO content en het verwerken van zoekwoorden 

SEO content en verwerken van zoekwoorden

Er is een SEO trend gaande waarbij de zoekmachines steeds meer voor goed lopende en interessante teksten kiezen. Het is lastig voor de zoekmachines om hier een algoritme aan te koppelen. Daarom wordt de inhoud van je teksten gescand op de hoeveelheid zoekwoorden dat erin verwerkt zijn. En dat zijn dan niet alleen exacte zoekwoorden, maar ook andere woorden met dezelfde betekenis, zoekwoorden die net wat anders geformuleerd worden of hele zinnen.

Dit betekent dat jouw inhoud ten eerste relevant en vloeiend moet zijn, maar tegelijkertijd aan bepaalde regels moet voldoen en dat voelt tegenstrijdig. De zoekwoorden mogen niet te vaak voorkomen, want de zoekmachine gaat er dan van uit dat je hier misbruik van maakt. Plaats je te weinig zoekwoorden, dan zal de zoekmachine je niet kunnen vinden. Het is dus zaak om eerst de juiste zoekwoorden vast te stellen en deze vervolgens op een subtiele manier in je teksten te verwerken. Google prioriteert websites met teksten waar de bezoekers wat aan hebben; de ervaring van de bezoeker staat dus altijd voorop.

Een zoekwoorden analyse uitvoeren

Voordat je je teksten opnieuw gaat schrijven of bij gaat werken is het belangrijk dat je bepaalt welke zoekwoorden je wilt gaan gebruiken. Het goed uitkiezen van je zoekwoorden is dan essentieel. Zorg ervoor dat je zoekwoorden kiest waar weinig concurrentie op is, dus dat de kans dat jouw website uitgefilterd wordt groter is. Hiervoor zijn verscheidene online tools beschikbaar, zoals Moz Keyword Explorer, Ubersuggest en Keywordtool.io

Ubersuggest

Bepaal vervolgens wat je hoofdzoekwoord moet worden en neem een stuk of 7 andere zoekwoorden die daaraan relateren. Kijk dan naar de zoekwoorden die door je concurrentie worden gebruikt en probeer origineel te zijn zonder de relevantie naar je website te verliezen. Hoe unieker je zoekwoorden, hoe minder de concurrentie op dat zoekwoord en hoe groter de kans dat je door de zoekmachines wordt uitgekozen.

Een zoekwoorden voorbeeld 

Als jij een winkel hebt voor damesschoenen, dan is het zoekwoord ‘schoenen’ veel te groot. Hierop kan de zoekmachine zo veel websites vinden dat de kans klein is dat jij eruit gehaald wordt. Kies op zijn minst het zoekwoord ‘damesschoenen’, of, als je in een bepaalde regio werkzaam bent, ‘damesschoenen in [stad]’. Er is op dat zoekwoord dan al aanzienlijk minder concurrentie. De bovenstaande programma’s zijn handig bij het bepalen van je zoekwoorden, maar Google gebruiken is misschien nog wel makkelijker. Typ ‘damesschoenen’ in de zoekbalk en druk niet op enter. Je krijgt de zoekwoorden van Google in je schoot geworpen.

Wil je nog specifieker zoeken, dan typ je ‘damesschoenen a’, ‘damesschoenen b’, damesschoenen c’ in totdat je alle suggesties bent afgelopen en een selectie hebt gemaakt. Andere zoekwoorden die je dan bijvoorbeeld toevoegt zijn ‘damesschoenen gezocht’, ‘damesschoenen kopen’, ‘damesschoenen met korting’, ‘kwalitatieve damesschoenen’, ‘leren damesschoenen’, ‘comfortabele damesschoenen’ en ‘goedkope damesschoenen’, enzovoorts. Je bepaalt de zoekwoorden die je kiest door te kijken naar het gebruik en de concurrentie. Neem één hoofdzoekwoord en laat deze in 1 tot 2 procent van al je woorden op die pagina terugkomen. De andere zoekwoorden verwerk je een paar keer in je teksten, net zoals het uitkomt.

3. Interne en externe links: linkbuilding SEO 

interne en externe links

Vandaag de dag is linkbuilding één van de snelste manieren waarop je de vindbaarheid van je website kunt verbeteren. Dit is tegelijkertijd ook een methode waarmee je flink de fout in kunt gaan en juist averechtse resultaten bereikt. Het is erg belangrijk dat de linkbuilding van je website in orde is en dat kun je op verschillende manieren bereiken.

  • Interne links op je eigen website: zoekmachines geven websites die goed zijn opgebouwd en die een goede structuur hebben voorrang. Dit komt de bezoeker immers ten goede. De manier om dit te beoordelen is door te kijken naar de interne links. Dit zijn links die op jouw website staan en verwijzen naar andere pagina’s op je website. Met een goede interne linkstructuur kan de bezoeker snel bij de benodigde informatie komen en dat wordt door de zoekmachines als positief gezien.
  • Externe links op je eigen website: het is ook belangrijk dat je een aantal links op je website plaatst die naar andere websites verwijzen. De zoekmachines zullen deze links ook beoordelen, dus het is niet alleen van belang dat de links werken, maar ook dat ze naar kwalitatieve pagina’s refereren. Een link naar een gezaghebbende website is vele malen beter dan een link naar een dubieuze bron.
  • Links naar jouw website: als laatste heb je baat bij links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Dit worden ook wel backlinks genoemd. Deze zijn vaak wat lastiger te krijgen, omdat je daarvoor eerst goed zichtbaar moet zijn. Als jouw website autoriteit heeft, dan komen de links vanzelf, maar tot die tijd moet je ze zelf verzamelen. 

Backlinks verzamelen 

Backlinks verzamelen is niet gemakkelijk, maar tegelijkertijd is het zeker de moeite waard. Schrijf bijvoorbeeld een gastblog voor een andere website en verwerk hierin een link naar je eigen site. Vooral als je ergens veel verstand van hebt en hier professionele blogging sites bij kunt zoeken, genereer je zo op een voor jou vrij gemakkelijke manier backlinks. Zet altijd een goede link in je persberichten en in je post op sociale media. 

Sponsor je een evenement, dan is er een grote kans dat jouw bedrijf veel genoemd wordt. Neem contact op met de websites waarop jouw bedrijf is vermeld en vraag hen een link toe te voegen. Hier zijn backlinkcheckers voor, zoals SEMRUSH, LinkMiner en BuzzSumo. Ruim je interne-, externe- en backlinks regelmatig op en controleer of ze nog werken. Vervolgens vul je je website met ‘link-worthy content’: inhoud die zo goed is dat andere websites hier een link naar willen toevoegen.

4. Een goede sociale media campagne voor SEO 

sociale media campagne voor SEO 

Sociale media is een unieke manier om interactief met je klanten te communiceren. Door je te profileren op sociale media plaats en verzamel je direct backlinks plaatsen, kondig je je nieuwe blogs, evenementen of sponsoring aan en bereik je ook een doelgroep die zeer specifiek is. Gebruik social advertising op een slimme en subtiele manier en je hebt een veel beter gerichte campagne dan wanneer je een advertentie plaatst in een krant of tijdschrift. Sociale media kan eigenlijk niet meer uit je online marketing ontbreken en het is bijzonder gunstig voor je zoekmachine optimalisatie.

Hippe sociale media om je SEO mee te verbeteren

Het onderhouden van je sociale media pagina’s neemt veel tijd in beslag. Het is belangrijk dat je regelmatig een interessante, grappige of relevante post plaatst die jouw volgers gaan liken en delen. Er zijn de standaard programma’s zoals Facebook, Instagram en Twitter. Deze kun je ook allemaal aan elkaar linken, zodat je met één update meerdere sociale media tegelijkertijd gebruikt. Je hebt ook andere opties.

YouTube, bijvoorbeeld, heeft miljoenen bezoekers per dag. Je kunt er je eigen kanaal opzetten en de video’s op je website en andere sociale media plaatsen. Een vrij nieuwe eend in de bijt is TikTok. Dit is ook een videonetwerk en deze is specifiek in trek bij de jongere doelgroepen. In Nederland zijn er al meer dan 3,5 miljoen gebruikers dus dit is het moment om je concurrenten een stapje voor te zijn. Overweeg om een influencer uit te kiezen en daar een samenwerking mee aan te gaan. Ook dan verzamel je interesse en kun je het aantal backlinks naar je pagina vergroten.

5. Regionale zoekmachine optimalisatie: local SEO 

lokale zoekmachine optimalisatie

Deze laatste methode is vooral van toepassing als jij alleen in een bepaalde regio werkzaam bent. Lokale SEO wordt steeds belangrijker, omdat het de ervaring van de bezoeker bevordert. Stel, je hebt autopech en een garage nodig in Hillegom. Je pakt je telefoon en je typt of spreekt het zoekwoord ‘autoreparatie Hillegom’ in. 

Google zorgt er dan voor dat je ook echt alleen resultaten in Hillegom te zien krijgt en geen garages die 100 kilometer verderop zitten. Daar heb je immers niet naar gezocht en daar heb je ook weinig aan. Als jij een garage in de buurt runt, dan wil je natuurlijk dat deze mensen met pech naar jou komen. Dat doe je door aan je local SEO te werken. Je wordt dan beter vindbaar voor een gerichte doelgroep die ook daadwerkelijk naar jou op zoek is.

Local SEO verbeteren 

Er zijn enkele manieren waarop je je local SEO kunt verbeteren. Een goed begin is dan Google Mijn Bedrijf. Je maakt een account aan en Google zal jouw bedrijf naar voren brengen in de advertenties als er gezocht wordt in je regio. Je voegt gelijk een link toe naar je website en je andere contactgegevens. Omdat bezoekers ook recensies achter kunnen laten en je een beoordeling kunnen geven is dit een unieke kans om in aanzien te stijgen bij Google. Je kunt je linkbuilding ook aanpassen op local SEO. Richt de links vooral op lokale bedrijven en contacten. Dat geldt voor je externe links zowel als voor je backlinks.

Zoekmachine optimalisatie moet je bijhouden 

Zoekmachine optimalisatie moet je bijhouden 

Zoekmachine optimalisatie is gericht op de parameters die de bekende zoekmachines gebruiken om websites te rangschikken. Deze parameters kunnen van de ene op de andere dag veranderen, waardoor het goed mogelijk is dat de topposities instorten en andere websites prioriteit krijgen. Dit voorkom je door je website goed te onderhouden, door populariteit te blijven winnen en door relevante content te blijven plaatsen. 

Creëer een opwaartse spiraal, want dan herkennen de zoekmachines dit. Hoe populairder je bent, hoe meer gezag je opbouwt, hoe meer backlinks je vergaart en hoe meer bezoekers er naar je website komen, hoe meer de zoekmachines jouw website zullen prioriteren. Gaan je concurrenten je voorbij omdat zij hun SEO wel bijhouden, dan ben je je toppositie snel kwijt. Besteed hier dus voldoende aandacht aan, zodat je niet alleen een goede positie behaalt, maar daar ook blijft.

Zoekmachine optimalisatie zelf doen of uitbesteden? 

zoekmachine optimalisatie uitbestedenSEO is een methode die je zelf op je website kunt toepassen en als je zelf aan de slag gaat, dan zijn er voldoende handige SEO tips te vinden om je daarbij te helpen. Toch zijn er steeds meer website eigenaren die de SEO uitbesteden en daar zijn goede redenen voor.

  • Tijdrovend : het is bijzonder tijdrovend om allereerst de SEO instellingen van je website perfect te maken en deze vervolgens te onderhouden. Je moet actief op zoek blijven gaan naar backlinks, je sociale media regelmatig aanvullen, de techniek achter je website regelmatig testen en in alle teksten die worden geplaatst je zoekwoorden blijven gebruiken. Het is veel gemakkelijker als je hier iemand voor gebruikt die hier verstand van heeft en tijd voor heeft, zodat je zeker weet dat je niet achter komt te lopen.
  • Ingewikkeld : daarnaast is het ook nog eens vrij ingewikkeld om de SEO van je website op orde te krijgen. De zoekmachines gebruiken meer dan 200 parameters om jouw website te kunnen vinden. Doe je je SEO goed, dan zal je succes boeken, maar met een toxic backlink, met een slechte inhoud of met een verkeerde verhouding voor je zoekwoorden kan de zoekmachine je zomaar aan de kant gooien. SEO moet je leren, dus waarom zou je hier niet iemand voor gebruiken die het al kan?
  • Veranderbaar : een laatste belangrijk kenmerk van SEO is dat het constant verandert. Wat de zoekmachines de ene dag als belangrijke parameter gebruiken is de andere dag mogelijk alweer verdwenen. Het is dus niet alleen belangrijk dat je de zoekmachine optimalisatie van je eigen website bijhoudt, maar ook de trends zodat je de zoekmachines een stapje voor blijft. Een specialist is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied.

Zoekmachine optimalisatie bij Ranking Masters 

Besluit jij om de zoekmachine optimalisatie van jouw website aan Ranking Masters uit te besteden, dan word je niet teleurgesteld. Wij hebben de kennis, ervaring en de tools om jouw website te analyseren, te optimaliseren en te onderhouden. Wij zorgen ervoor dat er zo veel mogelijk bezoekers naar je website komen, zodat jij er alleen nog een klant van moet maken. 

Ranking masters voert eerst een uitgebreide SEO scan van je website uit. Hiervoor gebruiken we onder andere SEO surfer. Vervolgens gaan we direct aan het werk met het maken van de veranderingen die de grootste impact gaan hebben op jouw vindbaarheid.

We optimaliseren je linkbuilding, we kijken naar de techniek van je website en helpen je met het opzetten van een sociaal media netwerk, mocht je dit willen. Samen bepalen we de beste aanpak, zodat jouw website ook snel door de grote zoekmachines in de top 5 wordt geplaatst.

Sjors Goemans

Sjors Goemans

Sjors Goemans begon op zijn 16de levensjaar met Online Marketing. Met meer dan 10 jaar SEO en Online Marketing ervaring op zak helpt hij samen met Juulr B.V., waaronder Ranking Masters valt, ondernemers en marketeers meer resultaten te halen uit zoekmachine optimalisatie en social media.